«Ραβασάκια» στέλνει η εφορία σε όσους υπέβαλαν τροποποιητικές δηλώσεις

«Ραβασάκια» στέλνει η εφορία σε όσους υπέβαλαν τροποποιητικές δηλώσεις

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να κλείσει τα παράθυρα του ηλεκτρονικού συστήματος Τaxis επιχειρεί τώρα η ΑΑΔΕ, μετά τη μεγάλη κομπίνα με τις επιστροφές φόρων ύψους άνω των 5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ταχυδρομηθούν χιλιάδες ειδοποιητήρια σε φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία υπέβαλαν τροποποιητικές δηλώσεις και κατάφεραν είτε να μειώσουν τη φορολογική επιβάρυνση είτε να έχουν μεγάλες επιστροφές φόρου. Η αρχή θα γίνει με τους φορολογουμένους που είχαν τις μεγαλύτερες επιστροφές φόρου τα τελευταία χρόνια (εντός της πενταετίας) και οι οποίοι θα κληθούν μέσω του ειδοποιητηρίου που θα τους αποσταλεί να μεταβούν στις εφορίες τους και να παρουσιάσουν τα πρωτότυπα δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν τα δηλωθέντα στοιχεία. Στην περίπτωση που δεν τα προσκομίσουν, θα επανυπολογιστεί ο φόρος και θα πληρώσουν και τσουχτερά πρόστιμα.

Οπως φαίνεται, ο φορολογικός μηχανισμός πιάστηκε στον ύπνο καθώς δεν περίμενε ότι κάποιοι θα επωφελούνταν από την ηλεκτρονική υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων και θα κέρδιζαν εις βάρος του Δημοσίου σημαντικά ποσά. Σημειώνεται ότι η οριστική εκκαθάριση των τροποποιητικών δηλώσεων γίνεται ηλεκτρονικά και δεν απαιτείται από τις εφορίες, στις περισσότερες περιπτώσεις, ο έλεγχος των δικαιολογητικών. Οπως αναφέρουν λογιστές, οι εφορίες συνήθως ζητούν δικαιολογητικά όταν οι επιστροφές φόρων ξεπερνούν το ποσό των 10.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι και ο κανόνας, εννοώντας ότι ενδεχομένως να μη ζητηθούν και ποτέ. Οπως ανέφερε ο κ. Πιτσιλής μιλώντας στον Real FM, πρόκειται για περιπτώσεις όπου φοροτεχνικοί υπέβαλαν τροποποιητικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος δηλώνοντας ως δαπάνη δωρεές για την απόσβεση του δημοσίου χρέους που οδηγεί σε επιστροφή φόρου.

Ο κ. Πιτσιλής ανέφερε τα εξής: «Η συγκεκριμένη κατηγορία περιπτώσεων φαίνεται να συνδέεται με αρχικές δηλώσεις όπου προέκυπταν καταβολές φόρων και τροποποιητικών δηλώσεων που έρχονταν στη συνέχεια και στις οποίες δηλώνονταν ποσά στον κωδικό δωρεών για το δημόσιο χρέος και δημιουργούσαν δικαίωμα επιστροφής. Aυτό το εντόπισαν οι υπηρεσίες μας εδώ και δύο μήνες και η αντίδραση ήταν άμεση. Τροποποιήσαμε το λογισμικό υποβολής των δηλώσεων ώστε τέτοιες περιπτώσεις να πηγαίνουν για έλεγχο στις ΔΟΥ και κλειδώθηκαν οι επιστροφές των ποσών ώστε να μην είναι εφικτή η υποβολή τους. Επειτα δώσαμε οδηγίες στις ΔΟΥ να καλέσουν όλους τους φορολογουμένους στους οποίους έχουν δηλωθεί δωρεές υπέρ του δημοσίου χρέους να προσκομίσουν δικαιολογητικά και να ελεγχθούν. Από τις περιπτώσεις που εμφανίζουν κάποια χαρακτηριστικά απατηλής συμπεριφοράς δεν αποκλείεται σε ορισμένες περιπτώσεις οι φορολογούμενοι να μη γνώριζαν ότι είχε συμβεί αυτό. Δηλαδή ο λογιστής να είχε χρησιμοποιήσει τους κωδικούς του φορολογουμένου και να είχε κάνει τροποποιητική δήλωση εν αγνοία του. Και το λέω αυτό γιατί οι τραπεζικοί λογαριασμοί που δηλώθηκαν δεν είναι των φορολογουμένων, είναι συγκεκριμένων λογιστών».

Από τα ανωτέρω συνάγεται το συμπέρασμα ότι απαιτούνται πλέον σημαντικές παρεμβάσεις στο ηλεκτρονικό σύστημα έτσι ώστε στο μέλλον να αποτραπούν τέτοιου είδους φαινόμενα. Επί της ουσίας το σύστημα φαίνεται ότι ήταν διάτρητο με αποτέλεσμα οι επιτήδειοι φοροτεχνικοί να επωφεληθούν αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη. Οπως ανέφερε ο διοικητής της Αρχής, μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 150 με 170 δηλώσεις και ήδη η φορολογική διοίκηση έχει ξεκινήσει σε συνεργασία με τις τράπεζες την αυτοματοποίηση της διαδικασίας δήλωσης του iban που δηλώνεται στη δήλωση με το ΑΦΜ του πολίτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή