Εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων ζητεί ο επιχειρηματικός κόσμος

Εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων ζητεί ο επιχειρηματικός κόσμος

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεταρρυθμίσεις και συναίνεση θεωρούν οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου ότι είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχή πορεία της χώρας μετά το τέλος του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Τα μνημόνια βρίσκονται πια πίσω μας. Ομως, η μάχη για την ανάκαμψη της οικονομίας και την οριστική έξοδο από την κρίση συνεχίζεται. Η έκβασή της είναι, πλέον, δική μας ευθύνη και απαιτεί συναίνεση, συνεργασία, δημιουργικές προτάσεις και γενναίες αποφάσεις. Η Ελλάδα χρειάζεται εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και δράσεων, με στόχο να επιταχυνθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής. Ενώ είναι αναγκαίο να μην επανέλθουμε σε λανθασμένες πρακτικές του παρελθόντος», υποστήριξε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλος. Ο ίδιος ζήτησε, μεταξύ άλλων, μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, διατήρηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και σύνδεση του κατώτατου μισθού με τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. «Δεν ζητάμε από καμία κυβέρνηση να κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που υπέγραψε. Αλλά πρέπει να κινηθούμε με μεγαλύτερες ταχύτητες. Με σχέδιο και αποφασιστικότητα μπορούμε να κερδίσουμε τη μάχη της οριστικής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», κατέληξε.

«Η ανάκαμψη που διαγράφεται στον ορίζοντα δεν είναι αυτονόητο ότι θα είναι ανθεκτική, ότι θα έλθει γρήγορα και ότι θα είναι βιώσιμη», επισημαίνει από την πλευρά του το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ) και προσθέτει: «Η βιώσιμη ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας που αφορά τους μικρομεσαίους της αγοράς θα εξαρτηθεί από το πότε θα εφαρμοστούν η μείωση των φορολογικών συντελεστών, η ενίσχυση των εσωτερικών επενδύσεων και της εγχώριας παραγωγής, η προώθηση της καινοτομίας, η επέκταση των εξαγωγικών δραστηριοτήτων, η μεγέθυνση του εμπορίου με μείωση του εμπορικού ελλείμματος, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, η μείωση των επιτοκίων σε ευρωπαϊκά επίπεδα, η επιστροφή των καταθέσεων, της ρευστότητας, η εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας και φυσικά η αύξηση των εισοδημάτων και αντίστοιχα των μισθών».

«Η χώρα πρέπει να κινηθεί από εδώ και στο εξής στον μονόδρομο των μεταρρυθμίσεων και των παρεμβάσεων εκείνων οι οποίες θα φέρουν επενδύσεις, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, έχοντας δημιουργήσει για το μέλλον ένα απόλυτα υγιές παραγωγικό μοντέλο. […] Το τέλος του δρόμου της κρίσης θα το δούμε μόνον αν δείξουμε την απαιτούμενη των περιστάσεων σοβαρότητα και δεν παρασυρθούμε και πάλι από παροχολογία, που την έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά», δήλωσε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κ. Κόλλιας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή