ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θυσιάζουν τις επενδύσεις για το υπερπλεόνασμα

Θυσιάζουν τις επενδύσεις για το υπερπλεόνασμα

Συμπίεση δαπανών σε όλο σχεδόν το φάσμα της δημόσιας διοίκησης και θυσία του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων στο όνομα των υπερπλεονασμάτων φανερώνουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την επίτευξη των στόχων εκτέλεσης δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού το α΄ εξάμηνο του έτους.

Συνολικά, δαπανήθηκαν 1,1 δισ. ευρώ ή 4,9% λιγότερα από τον στόχο (22,4 δισ. ευρώ). Εξ αυτών, όπως αναφέρουν τα στοιχεία, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, πλην τόκων, είναι μειωμένες κατά 515 εκατ. ευρώ ή 2,5% έναντι του στόχου, ενώ οι δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων παρουσιάζονται μειωμένες κατά 594 εκατ. ευρώ ή 39,1% έναντι του στόχου.

Με τον τρόπο αυτό σχηματίζεται σιγά σιγά το υπερπλεόνασμα, στο οποίο στοχεύει η κυβέρνηση, προκειμένου να μοιράσει και φέτος, όπως έκανε και τα προηγούμενα δύο χρόνια, το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα», δηλαδή εφάπαξ παροχές.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση σ’ αυτές τις παροχές, περισσότερο ίσως και από τις προγραμματισμένες φοροελαφρύνσεις του 2019, καθώς θα γίνουν άμεσα αισθητές και θα επηρεάσουν –όπως ελπίζει– το εκλογικό αποτέλεσμα. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το υπερπλεόνασμα, δηλαδή η υπέρβαση έναντι του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ, θα είναι της τάξης του 0,5%, δηλαδή 900 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία για τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού του α΄ εξαμήνου δικαιολογούν αυτή την εκτίμηση. Εξαίρεση, μεταξύ των φορέων που συγκράτησαν τις δαπάνες τους, αποτέλεσε κυρίως το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το οποίο σημείωσε υπέρβαση σε σχέση με τον στόχο του για το εξάμηνο κατά 49,5 εκατ. ευρώ ή 248,7%. Κι αυτό, κυρίως γιατί πλήρωσε αναδρομικά 45 εκατ. ευρώ για την παροχή καθολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας για τα έτη 2013, 2014 και 2015, όπως προβλέπει ο νόμος.

Επίσης, πλήρωσε 6,4 εκατ. ευρώ για τις συνδρομές της Ελλάδας στα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, έπειτα από μεταφορά της αντίστοιχης πίστωσης από το υπουργείο Παιδείας. Υπέρβαση των δαπανών τους έναντι των στόχων σημείωσαν επίσης τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας (36,9 εκατ. ευρώ ή 2,6%), Παιδείας (25,6 εκατ. ευρώ ή 1%), Εργασίας (66,2 εκατ. ευρώ ή 0,8%), Υποδομών (26,4 εκατ. ευρώ ή 6,5%) και η Βουλή των Ελλήνων (300.000 ευρώ ή 0,5%).

Ο νόμος προβλέπει ότι σε περίπτωση υπέρβασης των ανώτατων τριμηνιαίων στόχων δαπανών κατά περισσότερο από 10%, ο προϊστάμενος της αρμόδιας Γ.Δ.Ο.Υ συντάσσει έκθεση στην οποία αιτιολογούνται οι αποκλίσεις και αναλύονται οι διοικητικές παρεμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί για τη διόρθωση των αποκλίσεων αυτών. Στην προκειμένη περίπτωση, το α΄ εξάμηνο του 2018 μόνο το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής παρουσίασε τέτοια υπέρβαση.

Στον αντίποδα, μεγάλη συγκράτηση δαπανών έναντι του στόχου εξαμήνου σημείωσαν τα υπουργεία Εσωτερικών (-116, 6 εκατ. ευρώ ή 4,2%), Οικονομίας (-225 εκατ. ευρώ ή 43,1%), Υγείας (-76,9 εκατ. ευρώ ή 4,5%), Οικονομικών (-56,6 εκατ. ευρώ ή 36,3%), Περιβάλλοντος και Ενέργειας (-191,4 εκατ. ευρώ ή 81,1%), Ναυτιλίας (-44,7 εκατ. ευρώ ή 23,7%) και Αγροτικής Ανάπτυξης (-79,3 εκατ. ευρώ ή 29,4%). Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, το α΄ εξάμηνο δημιουργήθηκαν και κάποιες νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, της τάξης των 25 εκατ. ευρώ.