Δεύτερη ημέρα κερδοφορίας για το Χ.Α.

Δεύτερη ημέρα κερδοφορίας για το Χ.Α.

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα το ελληνικό Χρηματιστήριο «έδειξε» χαρακτήρα και κατάφερε να κλείσει με σημαντικά κέρδη. Ο Γενικός Δείκτης απομακρύνεται σε «ασφαλή» απόσταση από τα χαμηλά έτους που άγγιξε στην πρώτη… μεταμνημονιακή συνεδρίαση αυτήν την εβδομάδα.

Ο τραπεζικός κλάδος ήταν για μία ακόμη φορά αυτός που αποτέλεσε τον οδηγό αυτής της ανοδικής κίνησης, ωστόσο πολλές δεικτοβαρείς μετοχές από τον κλάδο της υψηλής κεφαλαιοποίησης έδωσαν και αυτές το στίγμα τους, ιδίως τίτλοι που είχαν πιεστεί έντονα τις τελευταίες μέρες, κάνοντας έτσι την άνοδο περισσότερο «συνολική». Η εικόνα των τελευταίων ημερών είναι ενθαρρυντική για ένα ακόμη θετικό κλείσιμο στην αυριανή συνεδρίαση, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο της κατοχύρωσης των βραχυπρόθεσμων κερδών, που αποτελεί τη συνήθη στρατηγική των ξένων χαρτοφυλακίων.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,63%, στις 731,19 μονάδες και στα υψηλά ημέρας, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,23%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,06%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 41,4 εκατ. ευρώ.

Στα χαμηλά έτους η αγορά βρήκε κάποια αντανακλαστικά και διόρθωσε μέρος των υπερβολικών κινήσεων που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα μετά τις αναταράξεις στην Ιταλία και την Τουρκία. Ωστόσο, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα που, παρά τη μικρή άνοδο του τζίρου σε αυτές τις δύο συνεδριάσεις, επιμένει, δεν πείθει για σημαντική αλλαγή κλίματος στο Χ.Α. και διατήρηση της ανοδικής έκρηξης του Γενικού Δείκτη, προειδοποιώντας ότι η αντίδραση της αγοράς έχει περισσότερα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Οπως σημειώνει η Κύκλος Χρηματιστηριακή, συντρέχουν οι λόγοι για να συνεχιστεί η ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη στον βαθμό που θα υπάρξει κάποια συναλλακτική βελτίωση και δεδομένου ότι η περιοχή των 700 μονάδων απέδειξε ότι συνιστά οχυρό. Ο Νίκος Καυκάς, επικεφαλής επενδύσεων της Merit, επισημαίνει ότι «βραχυπρόθεσμα η προσέγγιση των 750 μονάδων είναι πιθανή, αλλά επιμένουμε στη στρατηγική του “stock picking”, που βασίζεται στα θεμελιώδη στοιχεία των εισηγμένων. Η αποκλιμάκωση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου κάτω από το 3,8% θα ήταν θετικό σήμα για την αγορά μετοχών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή