Μειωμένες κατά 757 εκατ. έναντι του στόχου οι δαπάνες του ΠΔΕ

Μειωμένες κατά 757 εκατ. έναντι του στόχου οι δαπάνες του ΠΔΕ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε και τον Ιούλιο η συμπίεση των δαπανών του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, όπως δείχνουν τα χθεσινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού. Ετσι, σε συνέχεια της ανακοίνωσης προχθές των στοιχείων για την επίτευξη στόχων εκτέλεσης δαπανών του προϋπολογισμού, που αποκάλυπταν ότι οι δαπάνες του ΠΔΕ το α΄ εξάμηνο ήταν μειωμένες κατά 594 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, τα χθεσινά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού δείχνουν ότι η τάση διατηρήθηκε και τον Ιούλιο και οι δαπάνες του ΠΔΕ ήταν μειωμένες κατά 757 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Συγκεκριμένα, ενώ στο μεσοπρόθεσμο είχαν προβλεφθεί δαπάνες 1,990 δισ. ευρώ για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου, τελικά δαπανήθηκαν 1,233 δισ. ευρώ. Ειδικά το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος, που αφορά τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, σημείωσε υστέρηση 768 εκατ. ευρώ, ενώ το εθνικό είχε μια μικρή υπέρβαση 11 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα έσοδα του ΠΔΕ ήταν μειωμένα κατά 196 εκατ. ευρώ, με την υστέρηση των εισροών από την Ε.Ε. να διαμορφώνεται σε 189 εκατ. ευρώ και των ιδίων εσόδων σε 7 εκατ. ευρώ.

Οι πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ήταν επίσης μειωμένες κατά 47 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, με τη μεγάλη μείωση (113 εκατ. ευρώ) να καταγράφεται στα εξοπλιστικά προγράμματα. Αντίθετα, για τόκους καταβλήθηκαν 113 εκατ. ευρώ περισσότερα από τις εκτιμήσεις.

Στα έσοδα η συνολική εικόνα δείχνει υπέρβαση. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ήταν υψηλότερα κατά 508 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Ωστόσο, ο φόρος εισοδήματος ήταν μειωμένος κατά 449 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, με κύριο υπεύθυνο τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, που ήταν μειωμένος κατά 519 εκατ. ευρώ ή 54,9% από τον στόχο, λόγω της παράτασης που δόθηκε στην προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, όπως υποστηρίζει το υπουργείο. Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων ήταν κι αυτός μειωμένος κατά 49 εκατ. ευρώ ή 1% σε σύγκριση με τον στόχο. Υστέρηση 13 εκατ. ευρώ σημειώθηκε στον στόχο των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις. Οι λοιποί άμεσοι φόροι ήταν μειωμένοι κατά 55 εκατ. ευρώ, ο ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 17 εκατ. ευρώ, οι λοιποί ΕΦΚ (καπνού κλπ.) κατά 19 εκατ. ευρώ. Υπέρβαση έναντι του στόχου σημειώθηκε στα λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 179 εκατ. ευρώ, στον ΦΠΑ λοιπών κατά 140 εκατ. ευρώ, στους έμμεσους φόρους ΠΟΕ κατά 125 εκατ. ευρώ, στους άμεσους φόρους ΠΟΕ κατά 81 εκατ. ευρώ, στον ΦΠΑ πετρελαιοειδών κατά 79 εκατ. ευρώ, στους φόρους εισοδήματος ειδικών κατηγοριών κατά 53 εκατ. ευρώ, στους φόρους στην περιουσία κατά 39 εκατ. ευρώ.

Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 2,330 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 333 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Συνολικά, τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού δείχνουν ότι το ισοζύγιο εμφάνισε έλλειμμα 1,604 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για έλλειμμα 2,608 εκατ. ευρώ, που προέβλεπε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και έναντι ελλείμματος 1,351 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2,046 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 929 εκατ. ευρώ και έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 3,024 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο το 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή