Οι τρεις προϋποθέσεις επιστροφής των επενδυτών σε μετοχές, ομόλογα

Οι τρεις προϋποθέσεις επιστροφής των επενδυτών σε μετοχές, ομόλογα

4' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα δεν αποτέλεσε «ορόσημο» για τους επενδυτές και αυτό αποτυπώθηκε ξεκάθαρα τόσο στο ελληνικό χρηματιστήριο όσο και στα ελληνικά ομόλογα.

Τα ξένα χαρτοφυλάκια αντί να βάλουν και πάλι στα ραντάρ τους την Ελλάδα, επέλεξαν να απέχουν, διατηρώντας την επιφυλακτικότητα που υπάρχει εδώ και μήνες και η οποία εκφράστηκε και στα roadshows που έγιναν στο Λονδίνο και στις ΗΠΑ μέσα στο καλοκαίρι. To X.A. βρίσκεται 20% χαμηλότερα από τα υψηλά τριετίας που σημείωσε τον Φεβρουάριο, ενώ οι αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα διατηρούνται κοντά στο 4,2% και σε «απαγορευτικά» επίπεδα για μία νέα έκδοση.

Οι λόγοι αυτής της «αποχής» οφείλονται τόσο στις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία παρά την «έξοδο» αλλά και στο διεθνές περιβάλλον το οποίο έχει επιδεινωθεί λόγω των αναταραχών σε Ιταλία και Τουρκία. Οπως επισημαίνουν αναλυτές και οικονομολόγοι στην «Κ», οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τις ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα είναι δύσκολες και θα εξακολουθήσουν να επηρεάζονται από το κλίμα στο εξωτερικό – ιδίως στις αναδυόμενες αγορές, καθώς και από την πρόοδο στην τήρηση των συμφωνηθέντων.

«Σταθμοί» που θα μπορούσαν να αλλάξουν την επενδυτική διάθεση αποτελούν οι επικείμενες εκλογές, μία θετική έκπληξη από το μέτωπο της ανάπτυξης, η ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και οι πολλαπλές αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης.

Η πρόοδος στην τήρηση των συμφωνηθέντων είναι σημαντικότερη για τους επενδυτές από τις (επίσης σημαντικές) διεθνείς εξελίξεις, όπως σημειώνει στην «Κ» διαχειριστής κεφαλαίων από το City του Λονδίνου. Και αυτό διότι μία τυχόν επιδείνωση των διεθνών συνθηκών ναι μεν παρασύρει βραχυπρόθεσμα και την Ελλάδα, από την άλλη δε, αρκετές φορές οι ξένες συνθήκες είναι ευμετάβλητες ενώ οι εγχώριες εξελίξεις αποβαίνουν πάντοτε πολύ πιο καθοριστικές. Π.χ. μια ένδειξη ότι η κυβέρνηση «χαλαρώνει» τους ρυθμούς στην επίτευξη των στόχων, ή προβαίνει σε παροχές, θα είχε σίγουρα αρνητικό αντίκτυπο και θα εμπόδιζε την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με λογικά επιτόκια. Οι επικείμενες εκλογές, ναι μεν είναι ικανές να φέρουν –για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια– έναν αέρα αισιοδοξίας και άρα να βοηθήσουν και τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, όμως, παραδοσιακά, υπάρχει πάντοτε μια αβεβαιότητα μέχρι να οριστικοποιηθεί το οποιοδήποτε αποτέλεσμα.

Οπως σημειώνει στην «Κ» ο Βολφγκάνγκο Πικόλι, συμπρόεδρος της Teneo Intelligence, οι προοπτικές για τις ελληνικές μετοχές να προσελκύσουν την προσοχή των επενδυτών θα παραμείνουν χαμηλές λόγω των διεθνών αναταραχών, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε εγχώρια εξέλιξη ή αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης. Το σημαντικό είναι πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη σχέδιο μακροπρόθεσμης στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης, όπως επισημαίνει. Η χάραξη πολιτικής έχει εξαιρετικά βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα και δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ατζέντα. Για τον κ. Πικόλι η αλλαγή του εγχώριου πολιτικού σκηνικού μπορεί να αποτελέσει ορόσημο για τους επενδυτές. «Οι επενδυτές δεν πιστεύουν ότι η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να παραδώσει και να εφαρμόσει μια τέτοια στρατηγική», τονίζει χαρακτηριστικά.

Τρεις παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν στην ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος προς τις ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα, σημειώνει στην «Κ» ο επικεφαλής επενδύσεων συναλλάγματος στην Ευρώπη της Bank of America – Merrill Lynch, Αθανάσιος Βαμβακίδης. Πρώτον, η ανάπτυξη πρέπει να αρχίσει να εκπλήσσει ανοδικά αντίθετα με αυτό που συμβαίνει σήμερα που βλέπουμε μόνο καθοδικές εκπλήξεις. Δεύτερον, η κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τους συμφωνημένους στόχους και τις μεταρρυθμίσεις στην περίοδο μετά το πρόγραμμα και πριν από τις εκλογές και να αποφύγει τον λαϊκισμό. Και τρίτον, πρέπει να δούμε ταχύτερη πρόοδο όσον αφορά την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών. Αυτά θα οδηγήσουν σε αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, σε μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και σε καλές αποδόσεις στις ελληνικές μετοχές.

Οι αναβαθμίσεις από τους οίκους και η πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση σίγουρα θα βοηθήσουν το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα, σημειώνει στον «Κ» Αλέξανδρος Μπουλουγούρης, συνεπικεφαλής έρευνας στη Wood & Co Financial Services. «Ωστόσο, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο ορόσημο το οποίο θα πατήσει τη σκανδάλη των τοποθετήσεων στα ελληνικά assets. Η άσκηση της οικοδόμησης εμπιστοσύνης απαιτεί χρόνο και –ειδικά για τις τράπεζες– οι επενδυτές πρέπει να πεισθούν ότι δεν θα υπάρξει κάποια κίνηση που θα οδηγήσει σε «αραίωση» (dilution) κεφαλαίων», όπως επισημαίνει.

Τα κρίσιμα ορόσημα για το Χρηματιστήριο

Εκτός από τις βραχυπρόθεσμες αναταραχές που θα προκύψουν λόγω της αναθεώρησης του δείκτη MSCI, μια σειρά από γεγονότα μπορεί να επαναφέρει το επενδυτικό ενδιαφέρον στο Χ.Α, επισημαίνει στην «Κ» ο Νίκος Σακαρέλης, αναλυτής της Wealth Fund Services.

• Ανοδος στον Γενικό Δείκτη χωρίς τις τραπεζικές μετοχές πολύ δύσκολα θα γίνει. Επομένως η κατάθεση τον Σεπτέμβριο των επικαιροποιημένων business plans στην ΕΚΤ για τη μείωση των κόκκινων δανείων, αλλά και η επίτευξη των στόχων που θα τεθούν, θα κρίνει πολλά για την πορεία των τραπεζικών μετοχών. Είναι κρίσιμο να υπάρξει εξυγίανση των χαρτοφυλακίων ειδικά μετά την απώλεια του waiver και την υψηλή αναλογία της αναγνώρισης της αναβαλλόμενης φορολογίας στα κεφάλαια των πιστωτικών ιδρυμάτων.

• Αποκρατικοποιήσεις. Η πρόοδος της επένδυσης στο Ελληνικό και η αποκρατικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων θα δώσουν σήμα στην αγορά ότι και μετά το μνημόνιο εφαρμόζονται προηγούμενες δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί.

• Η πορεία της πραγματικής οικονομίας, δημόσια έσοδα, τουρισμός και τι επίδραση θα έχουν στο ΑΕΠ της χώρας. Η ελληνική αγορά έχει από τους χαμηλότερους δείκτες κεφαλαιοποίησης / ΑΕΠ και υπάρχουν σαφέστατα περιθώρια βελτίωσης.

• Οι εκλογές. Αν για τον οποιοδήποτε λόγο (Σκοπιανό ή άλλο) προκηρυχθούν νωρίτερα εκλογές, το χρηματιστήριο θα σπεύσει να προεξοφλήσει τα οφέλη μιας πιο φιλικής προς την αγορά κυβέρνησης.

• Οι ροές κεφαλαίων των αναδυόμενων αγορών. Παρά το επιφυλακτικό κλίμα που υπάρχει στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, το ισχυρό νόμισμα της χώρας μας μπορεί να στρέψει ροές κεφαλαίων από ασταθείς πολιτικά και μακροοικονομικά οικονομίες όπως η Τουρκία και Ρωσία προς μια αγορά όπως η ελληνική.

• Αν υπάρξουν περαιτέρω αναβαθμίσεις από επενδυτικούς οίκους, θα επιστρέψουν κεφάλαια και για τεχνικούς λόγους. Η εικόνα στην αγορά ομολόγων θα βελτιωθεί, ο κίνδυνος της χώρας θα μειωθεί και πολλές τιμές-στόχοι μετοχών θα αναθεωρηθούν ανοδικά.

Πιθανότατα να αυξηθεί και η στάθμιση της χώρας σε δείκτες όπως ο FTSE και ο MSCI με επακόλουθες εισροές κεφαλαίων. Πιθανότατα τότε η ελληνική αγορά να τεθεί στο στόχαστρο και πιο μακροπρόθεσμων επενδυτικών κεφαλαίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή