Αποψη: Δεν θέλουμε υποσχέσεις, αλλά ρεαλιστικές λύσεις

Αποψη: Δεν θέλουμε υποσχέσεις, αλλά ρεαλιστικές λύσεις

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Β​​γήκαμε από τα μνημόνια. Μας ενημέρωσε σχετικά ο πρωθυπουργός. Ωραία, λοιπόν, και τι θα αλλάξει στη ζωή μας; Διαβάζοντας εφημερίδες και sites, κατάλαβα ότι αυτό που θα αλλάξει είναι ότι θα πάει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός και θα αναγγείλει φοροελαφρύνσεις, εισφοροελαφρύνσεις, αύξηση στον κατώτατο μισθό, 13η σύνταξη, συγκράτηση των συντάξεων στα σημερινά επίπεδα, ενδεχομένως προσλήψεις και άλλες παροχές προς τους πολίτες. Δηλαδή θα πούμε ότι μετά την 21η Αυγούστου που βγήκαμε από τα μνημόνια, βρήκαμε λεφτά να μοιράσουμε στους πολίτες; Και αν αυτό ισχύει, πού τα βρήκαμε;

Επειδή δεν έγινε κανένα θαύμα, υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: Είτε κατάλαβαν στην κυβέρνηση ότι η υπερφορολόγηση και οι εξωπραγματικές ασφαλιστικές εισφορές δεν αποτελούν λύση και εμποδίζουν την ανάπτυξη και θα πρέπει να μειωθούν άμεσα, είτε θα ακούσουμε για άλλη μία φορά προεκλογικές εξαγγελίες. Για να το πω απλά: Ή θα παραδεχθούν ότι έκαναν λάθος στην πολιτική τους ή θα μας ξανακοροϊδέψουν.

Ας τα πάρουμε όμως ένα ένα.

Αν ανακοινωθεί μείωση των φορολογικών συντελεστών, σημαίνει ότι η υπερφορολόγηση που ισχύει μέχρι και φέτος αποτελούσε λανθασμένη επιλογή. Αυτό φωνάζουμε όλοι οι θεσμικοί φορείς τα τελευταία χρόνια. Φορολογικός συντελεστής 20% για τις επιχειρήσεις, μέγιστος φορολογικός συντελεστής 30% για τα φυσικά πρόσωπα, μείωση της προκαταβολής φόρου στο 30%, φόρος μερισμάτων 5% και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης είναι μέτρα που θα βοηθούσαν στο να υπάρξει αληθινή ανάπτυξη.

Είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει άμεσα να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Ποσοστό 38% επί των εισοδημάτων για ασφαλιστικές εισφορές οδηγεί είτε σε δημιουργία χρεών από όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες που αδυνατούν να πληρώσουν, είτε σε προσπάθεια από τους πολίτες για φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή, αφού και τα δύο συμβαίνουν παράλληλα. Συνολικές εισφορές 20% ή πλαφόν σε ποσοστό 50% στο σύνολο εισφορών και του συνόλου των φορολογικών υποχρεώσεων θα ήταν ανεκτή επιλογή. Επομένως, αν η κυβέρνηση αναγγείλει παρόμοια λύση και την υλοποιήσει, θα βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, αποδεχόμενη τις μέχρι σήμερα λάθος επιλογές της.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού σημαίνει αύξηση του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων αλλά και των εισφορών που συνδέονται άμεσα με τον μισθό. Αυτό θα αποτελέσει ένα ακόμη αντικίνητρο για την ανάπτυξη. Επομένως, για να συμβεί η αύξηση των κατώτατων μισθών, κάτι που θεωρώ απαραίτητο για να υπάρχει η στοιχειώδης δυνατότητα διαβίωσης, θα πρέπει να συμβούν όσα προανέφερα, δηλαδή η μείωση της φορολογίας και των εισφορών.

Σχετικά με το θέμα των συντάξεων και τη σταθεροποίησή τους, θα πρέπει να μειωθεί η ανεργία, έτσι ώστε η αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους να αυξηθεί. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να υπάρξει αληθινή ανάπτυξη. Και για να υπάρξει, θα πρέπει να δοθούν σημαντικά οικονομικά κίνητρα, όπως προανέφερα, και να πραγματοποιηθούν σημαντικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις, μία εκ των οποίων, η κυριότερη κατά τη γνώμη μου, είναι αυτή που θα λύσει τα ζητήματα των αδειοδοτήσεων. Σχεδόν τίποτα, όμως, από τα παραπάνω δεν έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια. Αρα, η σταθεροποίηση των συντάξεων και η 13η σύνταξη ή θα αποτελέσουν ακόμη μία εξαγγελία ή θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να μετακυλήσει το πρόβλημα στην επόμενη.

Ολα τα παραπάνω είναι απαραίτητο να γίνουν κατανοητά από όλους, ώστε για να μην αποτελέσει ξανά κανείς θύμα ψεύτικων υποσχέσεων.

Στο επόμενο δωδεκάμηνο θα πραγματοποιηθούν εθνικές, περιφερειακές, δημοτικές εκλογές και ευρωεκλογές. Αν δεν θέλουμε να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στη σημερινή τραγική κατάσταση, θα πρέπει αυτοί που θα εκλεγούν και αυτοί που θα κυβερνήσουν, να είναι οι ικανότεροι και το κυριότερο να μας λένε την αλήθεια. Αλλά αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις επιλογές που θα κάνουμε. Ψήφος σε κάποιους που μας δίνουν ψεύτικες ελπίδες, σε κάποιους που μας έχουν ήδη κοροϊδέψει, σε κάποιους που θα πειραματιστούν με τη ζωή μας ή ακόμη σε κάποιους που είναι γνωστοί μας, αλλά όχι ικανοί, θα μας οδηγήσει σε δυσκολότερες καταστάσεις. Οφείλουμε όλοι να δείξουμε ότι δεν θέλουμε υποσχέσεις, αλλά ρεαλιστικές λύσεις. Δεν θέλουμε ψεύτες και ανίκανους, αλλά εκείνους που έχουν σχέδιο και όραμα να μας οδηγήσουν στην κανονικότητα.

* Ο κ. Γιώργος Στασινός είναι πρόεδρος του ΤΕΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή