Αντιδράσεις στη Γερμανία για τα μέτρα μείωσης του χρέους

Αντιδράσεις στη Γερμανία για τα μέτρα μείωσης του χρέους

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την προετοιμασία της εφαρμογής του μέτρου επιστροφής των κερδών της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs) θα ασχοληθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το Euroworking Group στη συνεδρίασή του της Πέμπτης, την ώρα που το θέμα έχει ανάψει φωτιές στη Γερμανία, όπως φαίνεται από χθεσινά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.

Η συζήτηση των εκπροσώπων των υπουργών θα έχει κυρίως τεχνικό χαρακτήρα, καθώς η ουσία έχει ήδη αποφασιστεί από το Eurogroup της 22ας Ιουνίου, στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Οι κεντρικές τράπεζες θα επιστρέψουν στην Ελλάδα τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασαν στην περίοδο της κρίσης και τα οποία αντιστοιχούν στα έτη από το 2017 έως το 2022, σε ισόποσες δόσεις, δύο φορές τον χρόνο, ξεκινώντας από το 2018 έως τον Ιούνιο του 2022. Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, πρόκειται για ποσό 5,8 δισ. ευρώ. Η εφαρμογή του μέτρου τελεί υπό την προϋπόθεση της εφαρμογής των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων εκ μέρους της Ελλάδας.

Ενώ, όμως, οι αποφάσεις αυτές είναι γνωστές από τον Ιούνιο, μια αποστροφή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Ολαφ Σολτς σε συνέντευξή του το Σάββατο στα «Νέα» προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Γερμανία. Ο κ. Σολτς είπε ότι κανένας δεν θέλει να εκμεταλλευθεί την ελληνική κρίση και επικαλέστηκε προς τούτο τη συγκεκριμένη συμφωνία για την επιστροφή των κερδών από την αγορά ελληνικών ομολόγων, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποσχέσεις της. Τα σχόλια της Bild ήταν δηλητηριώδη, αλλά δεν ήταν η μόνη, καθώς σχετικό δημοσίευμα φιλοξένησε και η Frankfurter Allgemeine Zeitung υπό τον τίτλο «Σχεδόν 3 δισεκατομμύρια ευρώ για την Αθήνα». Η εφημερίδα δημοσίευσε δηλώσεις του αντιπροέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Ντιρ, ο οποίος χαρακτήρισε τις δηλώσεις Σολτς «κουταμάρες» και υποστήριξε ότι «οι τόκοι αποτελούν ρίσκο, δεν πρόκειται για αδικαιολόγητα έσοδα».

Η Bild έγραφε ειρωνικά «Γιατί δεν επιστρέφουμε στους Ελληνες και τους τόκους από πάνω;». Ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Κλάους Πέτερ Βιλς σημείωνε, μιλώντας στην εφημερίδα, πως δεδομένου ότι η κυβέρνηση Τσίπρα κατήγγειλε όλες τις συμφωνίες το 2015, δεν δικαιούται τίποτα η Ελλάδα για τα χρόνια αυτά. Προσέθετε πως τα κέρδη από προηγούμενα χρόνια επεστράφησαν όπως είχε συμφωνηθεί και υποστήριζε ότι «άλλα εμβάσματα στην Αθήνα και όχι ελαφρύνσεις στους Γερμανούς φορολογουμένους δεν έχουν συμφωνηθεί».

Σημειώνεται ότι η επιστροφή των SMPs και ΑNFAs είχε συμφωνηθεί για πρώτη φορά στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, αλλά οι εκταμιεύσεις πραγματοποιήθηκαν κανονικά μέχρι το 2013 και στη συνέχεια επεστράφησαν ελάχιστα ποσά, ενώ διακόπηκαν πλήρως το 2015. Ετσι, τώρα με την απόφαση του περασμένου Ιουνίου επανενεργοποιήθηκε εκείνη η απόφαση, αφού χάθηκαν κάποια δισ. επιστροφών.

«Είναι απίστευτο», γράφει η Bild. «Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θέλει να σκορπίσει δισεκατομμύρια, αλλά όχι στους Γερμανούς φορολογουμένους που χρηματοδοτούν τεράστια κρατικά πλεονάσματα, αλλά στην Ελλάδα για άλλη μία φορά. Δεν το χωρά ανθρώπινος νους». Η εφημερίδα συνεχίζει εξηγώντας ότι «αυτή τη φορά πρόκειται για έσοδα από τόκους, που η Bundesbank κατέγραψε επειδή αγόρασε ελληνικά ομόλογα που βρίσκονταν στην κατηγορία των σκουπιδιών, για να διασώσει την Ελλάδα. Δόθηκε σχετική υπόσχεση στην Αθήνα, υπό την προϋπόθεση ότι θα υλοποιήσει όλες τις προϋποθέσεις των δανειστών. Αλλά όλοι ξέρουν ότι η Αθήνα βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά από σχέδια για μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις και αναδόμηση των κρατικών υπηρεσιών. Μόνο οι πληρωμές από την Ευρώπη γίνονταν πάντα στην ώρα τους. Χαράς ευαγγέλια για το επόμενο κράτος που θα βρεθεί σε κρίση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή