Συνωστισμός εταιρειών για τη διαχείριση κόκκινων δανείων

Συνωστισμός εταιρειών για τη διαχείριση κόκκινων δανείων

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις δεκατέσσερις ανέρχονται πλέον οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων που έχουν αδειοδοτηθεί από την ΤτΕ, καθώς χθες δημοσιεύθηκε η χορήγηση άδειας σε δύο νέες εταιρείες και συγκεκριμένα την LPN Capital και στη Melfin.

Ο διψήφιος αριθμός εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων που έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι σήμερα οδηγεί ορισμένους να κάνουν λόγο για «συνωστισμό εταιρειών» στη συγκεκριμένη αγορά και αρκετοί είναι αυτοί που ήδη προβλέπουν τάσεις συγκέντρωσης σε έναν κλάδο που δημιουργήθηκε την τελευταία διετία, προσελκύοντας το ενδιαφέρον ξένων και εγχώριων επενδυτικών κεφαλαίων.

Το υψηλό ενδιαφέρον ερμηνεύεται πάντως λόγω και των αυξημένων πωλήσεων μεγάλων δανειακών χαρτοφυλακίων από την πλευρά των τραπεζών, τα οποία στη συνέχεια θα πρέπει να δοθούν προς διαχείριση σε εξειδικευμένες εταιρείες.

Οι πωλήσεις δανείων θα αποτελέσουν βασικό εργαλείο των τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) ενόψει και των νέων στόχων που θα υποβληθούν στο SSM τον Σεπτέμβριο.

Οι νέοι στόχοι θα επικεντρώνουν τις προσπάθειες σε πιο εμπροσθοβαρείς κινήσεις, προτάσσοντας ως βασικό εργαλείο τις μαζικές πωλήσεις δανείων, με στόχο ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) των ελληνικών τραπεζών να προσεγγίσει το 2021 το μέσο αποδεκτό επίπεδο στην Ευρώπη, που είναι κάτω από 10%.

Οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί για μαζικές πωλήσεις χαρτοφυλακίων και μέχρι σήμερα τα πέντε πακέτα δανείων που έχουν μεταβιβαστεί και συγκεκριμένα το Earth που μεταβίβασε η Εθνική, το Eclipse που πουλήθηκε από τη Eurobank, το Venus που μεταβιβάστηκε από την Alpha Bank, το Arctos και το Amoeba που πώλησε η Τράπεζα Πειραιώς αθροίζουν περί τα 16 δισ. ευρώ (συνολική αξία μαζί με τους τόκους). Σε εξέλιξη είναι επίσης η πώληση έως τα τέλη του χρόνου από τις τράπεζες Alpha Bank και Eurobank τριών νέων πακέτων και συγκεκριμένα των Mercury, Jupiter και Zenith, συνολικού ανεξόφλητου υπολοίπου 4,7 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τις συνολικές πωλήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών πάνω από τα 20 δισ. ευρώ.

Ορισμένα από τα funds που έχουν αγοράσει κόκκινα δανειακά χαρτοφυλάκια ελληνικών τραπεζών δεν διαθέτουν εταιρεία διαχείρισης στην Ελλάδα και έτσι η μεταβίβαση συνοδεύεται με την ανάθεση σε εξειδικευμένες εταιρείες, που έχουν αδειοδοτηθεί για αυτό τον σκοπό. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Intrum που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα funds που έχει αγοράσει δύο μεγάλα δανειακά χαρτοφυλάκια στη χώρα μας (Eclipse και Earth) και για τη διαχείρισή τους συνεργάζεται με εταιρείες όπως η FPS και η QQuant.

Η συνήθης πρακτική είναι οι εταιρείες διαχείρισης να εξυπηρετούν τα ξένα funds που έχουν αγοράσει ή προτίθενται να αγοράσουν χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων, ακόμα και αν δεν συνδέονται μαζί τους (όπως π.χ. η QQuant –θυγατρική της Qualco– που εξειδικεύεται αποκλειστικά στη διαχείριση). Σε άλλες περιπτώσεις λειτουργούν ως θυγατρικές μεγάλων funds που αγοράζουν χαρτοφυλάκια και στη συνέχεια τα διαχειρίζονται μέσω των ειδικών εταιρειών που έχουν συστήσει, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Hoist που έχει συστήσει ειδική εταιρεία διαχείρισης στην Ελλάδα ή της B2 Kapital που έχει συστήσει στη χώρα μας η B2 Holding. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η δραστηριότητά τους προϋποθέτει τη μεταβίβαση του δανειακού χαρτοφυλακίου από την τράπεζα και χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Aktua, της εταιρείας διαχείρισης που αποτελεί σύμπραξη της Alpha Bank και της Centerbridge και η οποία διαχειρίζεται προς το παρόν δάνεια της Alpha.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή