Αβεβαιότητα για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους

Αβεβαιότητα για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται το επικοινωνιακό παιχνίδι εις βάρος εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων, με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη να διαψεύδουν μεν τα σενάρια για σταδιακή εφαρμογή των περικοπών στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις ή αναβολή του σχετικού νόμου που ψηφίστηκε το 2017, χωρίς να επιβεβαιώνουν δε την κατάργηση των σχετικών διατάξεων.

Είναι ενδεικτική η συνεχής αναφορά της αρμόδιας υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου ότι το μέτρο της απομείωσης της προσωπικής διαφοράς δεν είναι αναγκαίο, η οποία βέβαια δεν συνοδεύεται με μια σαφή δέσμευση για το μέλλον των συντάξεων.

Ο χρόνος πιέζει καθώς οι όποιες αποφάσεις πρέπει να έχουν ληφθεί εντός του Οκτωβρίου, όταν και θα κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019. Θα έχει προηγηθεί, βεβαίως, ο πρώτος γύρος των μεταμνημονιακών διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών αμέσως μετά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Να σημειωθεί ότι η ψηφισμένη περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» έως 18% του συνόλου της σύνταξης αγγίζει περίπου 900.000 συνταξιούχους που είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν από τον Μάιο του 2016. Εάν ο νόμος εφαρμοστεί ως έχει, η μείωση θα φανεί στις συντάξεις Ιανουαρίου 2019, οι οποίες όμως θα καταβληθούν εντός του Δεκεμβρίου.

Μιλώντας χθες σε ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς, τόσο η κ. Αχτσιόγλου όσο και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος διέψευσαν τα σενάρια αναβολής της περικοπής των συντάξεων για λίγους μήνες (ανά 6μηνο και βάσει της πορείας των δημοσιονομικών δεικτών) ή της σταδιακής εφαρμογής του μέτρου (σε δόσεις).

«Σήμερα υπάρχει υπεραπόδοση» και όλα αυτά που υποστήριζε η κυβέρνηση κατά τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, όταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επέμενε στις περικοπές, «αποδεικνύονται στην πράξη», δήλωσε η κ. Αχτσιόγλου μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό news247. Αλλά και ο κ. Πετρόπουλος από την τηλεόραση της ΕΡΤ υποστήριξε ότι «δεν μιλάμε για αναβολή του μέτρου», υπονοώντας ότι προωθείται η ακύρωση του νόμου γιατί «η βάση πάνω στα τότε δημοσιονομικά στοιχεία, στα οποία στηρίχθηκε το ΔΝΤ, δεν υπάρχει πια, όπως δείχνουν όλοι οι τρέχοντες δείκτες». Μάλιστα, στο Κανάλι της Βουλής, ο κ. Πετρόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αναβολή δεν θα δοθεί και το λέω με σιγουριά». Συνέχισε δε επαναλαμβάνοντας την κυβερνητική θέση ότι οι μειώσεις δεν είναι αναγκαίες.

Η δημοσιονομική βάση των κυβερνητικών επιχειρημάτων στηρίζεται στο πλεόνασμα της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ που αναμένεται να εμφανίσει ο ΕΦΚΑ στο τέλος του έτους παράλληλα με την εκπλήρωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Διαρθρωτικά, η ελληνική πλευρά επιμένει πως ο λογαριασμός βγαίνει και στο μέλλον χωρίς τις περικοπές, ενώ και αναλογιστικά υποστηρίζει ότι σε μακροπρόθεσμο επίπεδο η συνταξιοδοτική δαπάνη βρίσκεται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Το δημογραφικό

Στον αντίποδα, οι δανειστές, παρότι αποφεύγουν να τοποθετηθούν ξεκάθαρα απέναντι στις κυβερνητικές εκτιμήσεις, επισημαίνουν ότι το δημογραφικό, η γήρανση του πληθυσμού και οι δεσμεύσεις της Ελλάδας για δραστικό περιορισμό της συνταξιοδοτικής δαπάνης ως ποσοστό του ΑΕΠ σε βάθος χρόνων δημιουργούν ισχυρά προσκόμματα στις κυβερνητικές επιδιώξεις. Στο πεδίο των διαρθρωτικών παρεμβάσεων μάλιστα, το ΔΝΤ θέτει και θέμα διαγενεακής δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί οι νέοι συνταξιούχοι να είναι πάντα αυτοί που καλούνται να πληρώσουν τον λογαριασμό σε σχέση με τους παλαιούς.

Την πρόθεση της Ν.Δ. να προχωρήσει στην αλλαγή του νόμου Κατρούγκαλου, παράλληλα με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, επανέλαβε ο τομεάρχης Εργασίας και βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης. Αναλύοντας μάλιστα το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που θα θεσμοθετήσει η Ν.Δ., ο πρώην υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι στηριχθεί στις βέλτιστες πρακτικές άλλων ανεπτυγμένων χωρών και θα έχει 3 πυλώνες. Ο 1ος πυλώνας θα είναι δημόσιος, καθολικός και υποχρεωτικός με βάση το αναδιανεμητικό και ένα γενναία ανταποδοτικό σύστημα. Ο 2ος πυλώνας θα είναι επίσης υποχρεωτικός, με βάση το σύστημα της νοητής κεφαλαιοποίησης, ενώ, τέλος, ο 3ος πυλώνας θα είναι η ιδιωτική ασφάλιση –όπως ισχύει και σήμερα– ενισχυμένη όμως με περισσότερα κίνητρα.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή