ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύνδεση τουρισμού – εμπορίου για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Σύνδεση τουρισμού – εμπορίου για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Με τον πρόεδρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Βασίλη Κορκίδη και τα μέλη του προεδρείου της ΕΣΕΕ συναντήθηκε χθες η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, με θέμα τη στενότερη σύνδεση των τομέων του τουρισμού και του εμπορίου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν συγκεκριμένες άμεσα υλοποιήσιμες προτάσεις για την ακόμη πιο στενή σύνδεση των δύο κλάδων, τουρισμού και εμπορίου, ώστε η εκρηκτική αύξηση του τουρισμού να παράγει απευθείας πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις. Στο ίδιο πλαίσιο, συζητήθηκε η ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ του υπουργείου Τουρισμού και της ΕΣΕΕ, που αφορούν μεταξύ άλλων:

• Τα ανοικτά κέντρα εμπορίου, ιδιαίτερα τις τουριστικές περιοχές της χώρας, την πρόσφατη δράση που προκηρύχθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης με κονδύλια του ΕΣΠΑ για την προώθηση της εμπορικής ταυτότητας και την τόνωση των τοπικών αγορών από τους κατά τόπους δήμους και εμπορικούς συλλόγους.

• Την ανανέωση και επέκταση του θεσμού της «τιμώμενης χώρας» σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, που ξεκίνησε το 2016 με πρωτοβουλία του υπ. Εξωτερικών και της ΕΣΕΕ, την οποία στήριξε το υπ. Τουρισμού και παρέχει κάθε χρόνο σε επισκέπτες από διαφορετική τιμώμενη χώρα εκπτώσεις τιμών στις αγορές από τις συμμετέχουσες μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις.

• Την περαιτέρω προώθηση της δράσης «Ελλάδα στο σπίτι σας» με στόχο την ενίσχυση της αγοράς τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων από τους ξένους επισκέπτες. Η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά τόνισε ότι η συγκεκριμένη δράση μπορεί να προωθηθεί πολύ δυναμικά και στοχευμένα μέσω του υπουργείου και του ΕΟΤ.

Συζητήθηκε, τέλος, το θέμα των στατιστικών στοιχείων για την αποτύπωση της συμβολής του τουρισμού στην ευρύτερη εμπορική και οικονομική εγχώρια δραστηριότητα, και η συνεργασία υπουργείου Τουρισμού και ΕΣΕΕ. Το υπουργείο Τουρισμού, ο ΕΟΤ και το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ θα συνεργαστούν στενά με όλες τις επίσημες πηγές άντλησης στοιχείων, όπως και με την ΕΛΣΤΑΤ, που παρέχει αξιόπιστα διαχρονικά στατιστικά στοιχεία, με την οποία η ΕΣΕΕ έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας.