Δεν μπορείς να πας κόντρα στις αγορές, λέει ο Βάιντμαν

Δεν μπορείς να πας κόντρα στις αγορές, λέει ο Βάιντμαν

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ολοκλήρωση του προγράμματος δεν αποτελεί το τέλος του δρόμου για την Ελλάδα, αλλά ένα ορόσημο στον μακρύ δρόμο της ανάκαμψης, τόνισε ο επικεφαλής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν κατά την ομιλία που παρέθεσε στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, επισημαίνοντας πως οι δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές της χώρας θα παρακολουθούνται στενά από τις αγορές.

Οπως υπογράμμισε, για να μπορέσει να ενισχυθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι απαραίτητες οι πρόσθετες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ σε ό,τι αφορά τις τράπεζες τόνισε ότι οι προσπάθειες μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων πρέπει να ενταθούν.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Βάιντμαν σημείωσε πως η Ελλάδα ολοκλήρωσε με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής και είναι έτοιμη να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Αυτή η εντυπωσιακή πρόοδος έχει προκύψει από εκτεταμένα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια, όπως επισήμανε, τονίζοντας ωστόσο ότι η 20ή Αυγούστου δεν είναι η γραμμή τερματισμού αλλά ένα ορόσημο σε έναν μακρύ δρόμο προς την ανάκαμψη.

Το να ανακοινώσει κανείς πως η «αποστολή εξετελέσθη» θα ήταν πρόωρο: η δουλειά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, σημείωσε χαρακτηριστικά. Οι πρόσθετες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ευνοούν την ανάπτυξη θα έφερναν την οικονομία σε πιο ισχυρή αναπτυξιακή πορεία και θα προσέφεραν περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης και ταχύτερη αύξηση της παραγωγικότητας και των πραγματικών μισθών, τόνισε ο επικεφαλής της Bundesbank.

Τα κόκκινα δάνεια

Αναφερόμενος στις τράπεζες, ο κ. Βάιντμαν τόνισε πως μια πιο ευημερούσα οικονομία θα βοηθούσε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να ανακάμψει από την κρίση. Ωστόσο, το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει σοβαρό, όπως επισήμανε, τονίζοντας ότι υποστηρίζει πλήρως αυτό που είπε ο κ. Γιάννης Στουρνάρας στους Financial Times: «Πρέπει να είμαστε πιο φιλόδοξοι στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν τις πωλήσεις πιο εντατικά». Η ταχεία επίλυση του προβλήματος των NPLs θα επέτρεπε στον ελληνικό τραπεζικό τομέα να εκπληρώσει τον παραδοσιακό του ρόλο στην παροχή πίστωσης στην πραγματική οικονομία και στην κατανομή των πόρων στους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας.

Υπό παρακολούθηση

Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, ο κ. Βάιντμαν τόνισε πως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές στην Ελλάδα θα παρακολουθούνται στενά. Αναφερόμενος ξανά στις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα, επισήμανε: «Οι αγορές θα έχουν μια σκληρή προσέγγιση», προσθέτοντας πως «δεν μπορείς να πας κόντρα στις αγορές». Η εμπιστοσύνη των επενδυτών πρέπει να αποκατασταθεί και να διατηρηθεί, όπως σημείωσε. Αυτό απαιτεί, μεταξύ άλλων, την κατάλληλη πορεία στη δημοσιονομική πολιτική.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΕΤ Νικόλαος Καραμούζης προειδοποίησε ότι το τέλος του προγράμματος διάσωσης δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε δημοσιονομική χαλαρότητα, επιστροφή στον λαϊκισμό και σε συμβιβασμούς στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, καθώς αυτό θα ήταν ένα στρατηγικό λάθος.

Οπως τόνισε, η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δύσκολες προκλήσεις και μια πιεστική απαίτηση να φέρει την οικονομία σε βιώσιμη ανάκαμψη και σε μια πιο απότομη πορεία ανάπτυξης. Η πειστική έξοδος από την κρίση, η επιστροφή στην κανονικότητα και η επίτευξη ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης απαιτούν μια άνευ προηγουμένου ώθηση των επενδύσεων, εισροές ξένων κεφαλαίων και παραγωγικές δραστηριότητες, δηλαδή ουσιαστικά διψήφια αύξηση σχηματισμού κεφαλαίου για πολλά έτη. «Αυτή είναι η πραγματική μεγάλη πρόκληση για τη χώρα μετά την έξοδο από το πρόγραμμα». Για να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς και να ενισχυθεί η οικονομική ανάκαμψη, η χώρα δεν πρέπει να αναιρέσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής. Επιπλέον, πρέπει να συνεχίσουμε με συνέπεια και πειστικά την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, υπογράμμισε ο κ. Καραμούζης.

Σε συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον κ. Βάιντμαν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επισήμανε πως μετά την έξοδο από τα μνημόνια ένας άλλος δρόμος ανοίγεται μπροστά για την Ελλάδα. «Ο δρόμος αυτός είναι πολύ διαφορετικός από πριν, αλλά δεν παύει να είναι ένας ανηφορικός δρόμος για εμάς, τους Ελληνες. Ξέρουμε τις υποχρεώσεις μας, θα τις τηρήσουμε στο ακέραιο, αλλά πιστεύουμε ότι είναι ανάγκη και οι εταίροι μας να στηρίξουν την Ελλάδα σ’ αυτή την προσπάθεια που κάνει τώρα προς δύο κατευθύνσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή