Σήμερα οι πληρωμές των νέων αναπηρικών επιδομάτων

Σήμερα οι πληρωμές των νέων αναπηρικών επιδομάτων

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για σήμερα είναι προγραμματισμένες από τον ΟΠΕΚΑ οι πληρωμές νέων αναπηρικών δικαιωμάτων σε 263 δικαιούχους που έχουν πιστοποιηθεί, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος απονομής προνοιακών παροχών σε χρήμα μέσω ηλεκτρονικής διαδικασίας.

Συνολικά θα καταβληθούν 187.453 ευρώ. Πρόκειται για τους πρώτους δικαιούχους προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων που εντάσσονται στις πληρωμές του ΟΠΕΚΑ, μετά την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης από το πιλοτικό πρόγραμμα ηλεκτρονικής διαδικασίας. Το ποσό που θα εισπράξουν περιέχει και αναδρομικά, καθώς αντιστοιχεί στο άθροισμα των μηνιαίων επιδομάτων που δικαιούνται, αρχής γενομένης από την πρώτη του επόμενου μήνα υποβολής της αίτησης. Οι 263 δικαιούχοι θα ενημερωθούν με προσωπικό μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο που έχουν καταχωρίσει στην ηλεκτρονική τους αίτηση.

Επισημαίνεται ότι στην επόμενη πληρωμή θα ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις δικαιούχων που έχουν εξετασθεί από τα ΚΕΠΑ μέχρι τέλος Ιουλίου και για τους οποίους ο ΟΠΕΚΑ έχει λάβει στο ηλεκτρονικό του σύστημα οριστικές γνωματεύσεις. Εφεξής η πληρωμή των ατόμων με αναπηρία θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Το πιλοτικό πρόγραμμα συνεχίζεται σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ενώ από τον Σεπτέμβριο επεκτείνεται με τις ίδιες προϋποθέσεις και στην Αχαΐα. Στόχος του υπουργείου Εργασίας, όπως συμφωνήθηκε με τους δανειστές στο τέλος της 4ης αξιολόγησης του προγράμματος, είναι σταδιακά το πρόγραμμα να επεκταθεί σε όλη τη χώρα ώστε οι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων να έχουν ηλεκτρονικό φάκελο για την ασθένεια που αντιμετωπίζουν και τα επιδόματα που λαμβάνουν. Σε δεύτερη φάση το δικό τους «ηλεκτρονικό» αποτύπωμα θα πρέπει να δημιουργήσουν και οι δικαιούχοι των επιδομάτων απολύτου αναπηρίας, προκειμένου να μεταφερθεί η καταβολή όλων των επιδομάτων από τους δήμους στον ΟΠΕΚΑ. Συνολικά, εκτιμάται ότι 200.000 άτομα με αναπηρία λαμβάνουν σήμερα επιδόματα, συνολικού προϋπολογισμού 740 εκατ. ευρώ, τα οποία και θα περάσουν στον ΟΠΕΚΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή