Νέες πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα λόγω αναταράξεων σε Τουρκία, Ιταλία, Αργεντινή

Νέες πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα λόγω αναταράξεων σε Τουρκία, Ιταλία, Αργεντινή

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα σημαντική επιδείνωση σημείωσαν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα μετά τους ισχυρούς κραδασμούς που βιώνουν οι αναδυόμενες αγορές λόγω της κρίσης στην Τουρκία και την Αργεντινή, καθώς και μετά τη νέα αναταραχή στα ιταλικά ομόλογα τα οποία βρέθηκαν υπό σημαντική πίεση, εντείνοντας τη διάθεση αποστροφής ρίσκου των επενδυτών διεθνώς.

Για άλλη μία φορά οι ελληνικοί τίτλοι αποδεικνύουν το πόσο ευάλωτοι παραμένουν στις εξωτερικές εξελίξεις, παρά το τέλος των προγραμμάτων διάσωσης, υπογραμμίζοντας πως ο δρόμος προς την κανονικότητα αλλά και τη βιώσιμη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι μακρύς.

Ανοδικά ο αποδόσεις

Οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκαν την Πέμπτη στο 4,393% και κατά 3,85%, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τις 19 Ιουνίου, ενώ το spread διαμορφώθηκε στις 404 μονάδες. 

Οι αποδόσεις του 5ετούς ομολόγου εκτινάχθηκαν στο 3,429% με άνοδο της τάξης του 6,39% και διαμορφώθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από τις 21 Ιουνίου, ενώ στο 3,851% αυξήθηκε η απόδοση του 7ετούς από 3,796% στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Είναι ξεκάθαρο πως η ελληνική αγορά είναι αντιμέτωπη με συνθήκες αυξημένης αβεβαιότητας και έντονης μεταβλητότητας και οι λόγοι είναι τόσο εσωτερικοί και αφορούν τις προοπτικές της χώρας όσο και «εισαγόμενοι».

Από τη μια, η Ελλάδα συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις και πολλούς κινδύνους, με την οικονομία να προβλέπεται να αναπτυχθεί με πολύ χαμηλούς ρυθμούς, με τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί να είναι υψηλοί, με τη λιτότητα να συνεχίζεται και το τραπεζικό σύστημα να είναι αντιμέτωπο με ένα «βουνό» μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων. Παράλληλα, η επιδείνωση του διεθνούς κλίματος και οι αναταράξεις που σημειώνονται εδώ και μήνες, ειδικά στο περιβάλλον των αναδυόμενων αγορών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι για τα ξένα χαρτοφυλάκια η Ελλάδα αποτελεί μια αναδυόμενη αγορά, δηλαδή ενέχει υψηλό ρίσκο, κρατούν μακριά τους επενδυτές. Την ίδια στιγμή, παρά τις αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης, η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας παραμένει μακριά από την κατηγορία του «επενδυτικού βαθμού», την κατηγορία δηλαδή που κάνει τους κρατικούς τίτλους «ασφαλείς» για τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Στον «πάγο» η έξοδος

Αυτές οι εξελίξεις αναμένεται να κρατήσουν υπό πίεση τα ελληνικά ομόλογα, «παγώνοντας» έτσι για μήνες τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου για νέα έκδοση ομολόγου. Οπως έχει σημειώσει στην «Κ» ο Μάθιου Κερνς, στρατηγικός αναλυτής της Rabobank, οι εξελίξεις στην Ιταλία, ειδικά το φθινόπωρο, αποτελούν μεγάλη «απειλή» για τα ελληνικά ομόλογα, όπως και οι αναταραχές στην Τουρκία, και έτσι μια ομαλή, βραχυπρόθεσμη επιστροφή στις αγορές ομολόγων είναι οτιδήποτε άλλο παρά βέβαιη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή