Την Πέμπτη εξετάζεται η επέκταση της σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Την Πέμπτη εξετάζεται η επέκταση της σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποχρεωτικοί για το σύνολο των περίπου 75.000 εργαζομένων στους κλάδους των τραπεζών, των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, των γραφείων ταξιδίων και των πρακτορειακών επιχειρήσεων όλης της χώρας, είναι από χθες οι όροι εργασίας και αμοιβής που προβλέπονται στις σχετικές κλαδικές συμβάσεις.

Μετά τον έλεγχο που διενήργησε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) ως προς το εάν οι εργοδοτικοί φορείς που τις υπογράφουν εκπροσωπούν το 51% του κλάδου, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου υπέγραψε χθες τις απαιτούμενες υπουργικές αποφάσεις για την επέκταση των πρώτων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων σε μεταμνημονιακό χρόνο.

Εκτιμάται ότι οι ωφελούμενοι εργαζόμενοι, αυτοί δηλαδή που δεν καλύπτονταν από τους όρους της ισχύουσας σύμβασης, είναι περίπου 15.000 με 17.500 άτομα, που θα πρέπει να δουν από σήμερα κιόλας αυξήσεις στους μισθούς τους.

Αναλυτικά, όπως επισημαίνει και το υπουργείο Εργασίας, οι συγκεκριμένες κλαδικές συμβάσεις καλύπτουν συνολικά 75.000 εργαζομένους. Για αρκετές χιλιάδες από αυτούς, η επέκταση οδηγεί σε αυξήσεις μισθών, όπως για παράδειγμα η κλαδική των εργαζομένων στα γραφεία ταξιδίων και τουρισμού που προβλέπει βασικούς μισθούς από 800 έως και 1.400 ευρώ, ανάλογα με την προϋπηρεσία, επίδομα γάμου, επίδομα τέκνων, επιστημονικό επίδομα και πολυετούς υπηρεσίας. Σύμφωνα με τους εργαζομένους στον κλάδο, μέχρι πρότινος η σύμβαση ήταν υποχρεωτική μόνο για το 65% – 70% των επιχειρήσεων του κλάδου, στον οποίο εργάζονται 18.000 με 20.000 υπάλληλοι. Το υπόλοιπο 30%-35% αμείβονται με τον κατώτατο των 586 ευρώ ή με μισθούς που είχαν μειωθεί εντός της 8ετούς μνημονιακής περιόδου, έως και κατά 30%.

Σύμφωνα μάλιστα με την υπουργό Εργασίας, η επέκταση των 4 κλαδικών συμβάσεων «δείχνει ότι η έξοδος από το μνημόνιο δεν είναι μία θεωρητική ενέργεια αλλά έχει άμεση αντανάκλαση στις ζωές των ανθρώπων».

Την ερχόμενη Πέμπτη, σε νέα συνεδρίαση του ΑΣΕ, αναμένεται να εξεταστούν οι συμβάσεις που αφορούν τους όρους εργασίας και τις αμοιβές των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των μεταλλωρύχων.

Σε σχόλιό του σχετικά με την πιθανή επέκταση της κλαδικής σύμβασης στα ξενοδοχεία, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος επισημαίνει ότι ο τουρισμός στήριξε τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων έμπρακτα και όχι στα λόγια, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, με περίπου 140.000 εργαζομένους στα ξενοδοχεία όλης της χώρας, υπέγραψε τέσσερις κλαδικές συμβάσεις από το 2012 έως το 2018. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της επέκτασης των συμβάσεων, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου, υπό την προϋπόθεση ότι η επέκταση δεν πρέπει να διαλαμβάνει ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις και όσες προκύπτουν από διαιτητικές αποφάσεις που προκλήθηκαν από μονομερή προσφυγή. Αναφερόμενος ειδικά στον τουρισμό, ο οποίος αποτελείται από πολλών ειδών επιχειρήσεις, διαφόρων μεγεθών και σε περιοχές που αντικειμενικά είναι διαφόρων ταχυτήτων, ο κ. Ρέτσος υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρχει σαφής πρόβλεψη απόκλισης επιχείρησης από την εφαρμογή της ΣΣΕ, με κριτήρια που θα συμφωνηθούν μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή