Αλλάζει εκ βάθρων την πολιτική της η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη φορολογία των επιχειρήσεων. Αν και με βάση τα ψηφισθέντα θα έπρεπε ο φορολογικός συντελεστής να μειωθεί εφάπαξ από το 29% στο 26% το 2019, ωστόσο, με όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός το 2019, ο συντελεστής θα μειωθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα και συγκεκριμένα θα διαμορφωθεί στο 28%.
Ο κ. Τσίπρας αλλάζει τη δομή των μειώσεων και μάλιστα σε ψηφισμένα μέτρα. Συγκεκριμένα, ως αντίμετρο στις μειώσεις των συντάξεων το 2019 είχε αποφασιστεί, μεταξύ άλλων, η μείωση κατά 3 μονάδες του φορολογικού συντελεστή των νομικών προσώπων. Η απόφαση αυτή αποτελεί παρελθόν, καθώς ο πρωθυπουργός αποφάσισε ο φόρος στις επιχειρήσεις να μειωθεί κατά 4 μονάδες αλλά σε βάθος τετραετίας, δηλαδή μία μονάδα κάθε χρόνο.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα ειδικά την περίοδο 2015-2016 κόντρα σε όλες τις τάσεις αυξήθηκαν υπέρμετρα φόροι και εισφορές, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται πρώτη στις αυξήσες φόρων μεταξύ των 34 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ.
Συγκεκριμένα, στην τελευταία έκθεσή του ο ΟΟΣΑ για τις μεταρρυθμίσεις στο πεδίο της φορολογίας (Τax Policy Reforms 2018) αναφέρει ότι τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος αυξήθηκαν την προαναφερθείσα διετία κατά περίπου τρεις εκατοστιαίες μονάδες με τη δεύτερη χώρα να είναι η Ολλανδία με σχεδόν το μισό ρυθμό αύξησης.
Μάλιστα, οι περισσότερες χώρες του κόσμου προχώρησαν την τελευταία δεκαετία σε σημαντικές μειώσεις των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις πλην της Ελλάδας, η οποία αντίθετα αύξησε τους συντελεστές κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.
Τη μείωση του ΦΠΑ εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ. Οπως είπε από 1/1/21 προχωράμε στην αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ, με μείωση κατά δύο μονάδες του μεγάλου συντελεστή, από 24% σε 22% και του μικρού από 13% σε 12%. Σημειώνεται ότι η μείωση των συντελεστών θα πρέπει να περάσει από τους θεσμούς.
Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Ιούνιο ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε την αναστολή των αυξήσεων στον ΦΠΑ στα πέντε νησιά με τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές.
Η κίνηση αυτή εξόργισε τους Ευρωπαίους εταίρους, κάτι το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ, και αφού προηγουμένως ο κ. Τσακαλώτος δεσμεύθηκε να αναπληρώσει τα έσοδα από άλλη πληγή. Μάλιστα το θέμα είχε συζητηθεί εκτενώς στο γερμανικό Κοινοβούλιο.