«Ψαλίδι» στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, κατάργηση υποκατώτατου

«Ψαλίδι» στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, κατάργηση υποκατώτατου

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά περιορισμένο εκτιμάται πως θα είναι τελικά το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καθώς βγαίνει μεν από το πακέτο των λεγόμενων «αντιμέτρων» –τα οποία κινδυνεύουν να χαθούν στην περίπτωση που κερδηθεί η μάχη των συντάξεων–, εντάσσεται δε στον δημοσιονομικό χώρο του υπερπλεονάσματος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, τουλάχιστον 300.000 οικογένειες θα επιδοτηθούν με ποσά από 70 έως 200 ευρώ τον μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία προφανώς και θα αλλάξουν σε σχέση με αυτά που προβλέπονται στην υπουργική απόφαση που ήδη έχει υπογραφεί, καθώς ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν στα 600 εκατ. ευρώ και πλέον μειώνεται περίπου στα μισά. Μάλιστα, ζητούμενο παραμένει εάν θα αφορά μόνο την επιδότηση ενοικίου ή και την επιδότηση της δόσης δανείου για πρώτη κατοικία όπως ήταν ο σχεδιασμός του «αντιμέτρου» για επίδομα στέγασης.

Μισθοί

Στα εργασιακά, εκτός από την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, που έχει ήδη ξεκινήσει μέσω των αποφάσεων του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ), ο κ. Τσίπρας περιέλαβε στο λεγόμενο «κοινωνικό πακέτο» και τον στόχο του για μετατροπή της Ελλάδας «σε χώρα πρότυπο σεβασμού των δικαιωμάτων των εργαζομένων» καθώς και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ως προς την προηγούμενη διαβεβαίωσή του για κατάργηση και του υποκατώτατου μισθού με τον οποίο αμείβονται νέοι ηλικίας έως 25 ετών, τελικά το μέτρο θα συνδυαστεί με την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς φαίνεται πως το μέτρο διαφορετικά δεν θα περνούσε από τους εκπροσώπους των θεσμών.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, το 2019 θα θεσμοθετηθεί η επιδότηση του 50% των ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς ηλικίας έως 25 ετών στον ιδιωτικό τομέα, ενώ για το 2020 η επιδότηση θα επεκταθεί στο 100% των ασφαλιστικών εισφορών. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι θα αντισταθμιστεί η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, παράλληλα με την όποια αύξηση αποφασιστεί για τον κατώτατο μισθό.

Να σημειωθεί ότι το μη μισθολογικό κόστος στο βασικό πακέτο κάλυψης των μισθωτών φτάνει στο 41% και, βάσει των σχεδιασμών στο υπουργείο Εργασίας, η επιδότηση θα καλύπτει ένα σημαντικό τμήμα της αύξησης του μισθολογικού κόστους. H αύξηση των μισθών θα γίνει ανεξαρτήτως εάν κάποιος από τους κοινωνικούς εταίρους διαφωνεί με αυτήν, εκτίμησε μάλιστα η αρμόδια υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, με δηλώσεις της στον ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5. Σύμφωνα με την υπουργό, ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός, που θα εφαρμοστεί από τις αρχές του 2019, θα ισχύει χωρίς ηλικιακές διακρίσεις, διευκρίνισε κ. Αχτσιόγλου.

Νέοι επιστήμονες

Κατά τη διετία 2019-2020 θα εφαρμοστεί ακόμη ένα μέτρο που εξαγγέλθηκε στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, αυτό των εισφοροαπαλλαγών και φοροαπαλλαγών για τους νέους επιστήμονες που θα επιστρέψουν στην Ελλάδα. Τα εν λόγω κίνητρα θα εφαρμοστούν επίσης με τη μορφή επιδότησης των εισφορών, ενώ θα ισχύσουν και συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Βάσει των κυβερνητικών σχεδιασμών, θα εφαρμοστούν, επίσης, στοχευμένα προγράμματα από τον ΟΑΕΔ για την κατάρτιση και εργασία περίπου 10.000 επιστημόνων στους κλάδους της μεταποίησης, της αγροδιατροφής και των νέων τεχνολογιών, όπως και της εργασίας 5.500 νέων επιστημόνων σε φορείς του Δημοσίου, με μισθούς αντίστοιχους των προσόντων τους. Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός έθεσε ως στόχο τη μείωση της ανεργίας στο 10% σε βάθος 5ετίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή