Η κυβέρνηση αισιοδοξεί μετά τις συζητήσεις με τους θεσμούς

Η κυβέρνηση αισιοδοξεί μετά τις συζητήσεις με τους θεσμούς

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα επιχειρήματά της υπέρ της μη περικοπής των συντάξεων ανέπτυξε χθες στους θεσμούς η κυβέρνηση, ενώ ως αντιστάθμισμα, σε περίπτωση που γίνει αποδεκτό το αίτημά της, διαμήνυσε ότι είναι διατεθειμένη να καθυστερήσει την εφαρμογή των αντιμέτρων, επεκτείνοντάς τη σε 4 χρόνια αντί των 2 του αρχικού σχεδιασμού.

Οι πρώτες σχετικές συζητήσεις έγιναν μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη και των επικεφαλής των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Νικόλα Τζιαμαρόλι (ΕSM), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ) και των επιτελείων τους, χθες το πρωί στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Στη διάρκειας περίπου τριών ωρών συνάντηση, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η εντύπωση που αποκόμισαν οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης ήταν ότι καμία πλευρά, περιλαμβανομένου του ΔΝΤ, δεν θέτει θέμα διαρθρωτικής διάστασης του μέτρου. Κανείς δεν θεωρεί, δηλαδή, σύμφωνα με την εκτίμηση της εν λόγω πηγής, ότι οι συντάξεις πρέπει να κοπούν για λόγους μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ασφαλιστικού. Μάλιστα, η πηγή χαρακτήρισε «ευχάριστη έκπληξη» το γεγονός αυτό.

Το επιχείρημα της κυβέρνησης, για να υποστηρίξει ότι το μέτρο δεν είναι διαρθρωτικό, είναι αυτό που ανέπτυξε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, προκαλώντας ποικίλα σχόλια: Οτι δηλαδή οι συντάξεις που θα περικοπούν αφορούν παλιούς συνταξιούχους, άνω των 70 ετών, επομένως μακροπρόθεσμα δεν επηρεάζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος. Η κυβερνητική πηγή είπε πως η κυβέρνηση έχει στοιχεία με προβολές στο μέλλον του συνταξιοδοτικού κόστους που επιβεβαιώνουν τα επιχειρήματά της.

Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κόστος, η κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτό μπορεί να καλυφθεί αφενός με τη μετάθεση μέρους των αντιμέτρων για αργότερα (σε ορίζοντα 4ετίας) και αφετέρου με το υπερπλεόνασμα που εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος (868 εκατ. ευρώ για το 2019). Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση υπολογίζουν πως θα ξεπεράσει ίσως και το 1 δισ. ευρώ.

Η μάχη των αριθμών, όμως, μόλις ξεκίνησε. Η κυβερνητική πηγή είπε ότι υπάρχουν κάποιες διαφορές, αυτές θα συζητηθούν και πάντως η απόφαση δεν αναμένεται πριν από την κατάθεση του οριστικού σχεδίου προϋπολογισμού τον Νοέμβριο.

Σε κάθε περίπτωση, τον τελικό λόγο θα έχουν οι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup. H κυβερνητική πηγή εκτίμησε ότι αν αποδειχθεί –όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση– ότι το μέτρο δεν είναι ούτε δημοσιονομικά απαραίτητο ούτε διαρθρωτικό, θα ήταν παράλογο να το αρνηθεί το Eurogroup. «Γιατί να δημιουργήσουν πρόβλημα οι Ευρωπαίοι αν υπάρχουν καλά επιχειρήματα;» διερωτήθηκε. Μάλιστα, σε μια έμμεση αναφορά στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, είπε ότι δεν πιστεύει πως ένας υπουργός και μάλιστα Σοσιαλδημοκράτης θα ήθελε να κοπούν σώνει και καλά οι συντάξεις.

Η πηγή άφησε ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθεί απόφαση ακόμη κι αν δεν υπάρχει πλήρης συμφωνία απ’ όλους.

Οι συζητήσεις με τους θεσμούς, πάντως, δεν έχουν σε αυτό το στάδιο χαρακτήρα διαπραγμάτευσης, όπως είπε η ίδια πηγή, παρά μόνο ενημέρωσης. Οι επικεφαλής των θεσμών συνεχίζουν σήμερα τις επαφές τους για θέματα εργασιακά, χρηματοοικονομικά και άλλων μεταρρυθμίσεων και αύριο θα συναντηθούν πάλι για μια τελευταία φορά με τους κ. Τσακαλώτο και Χουλιαράκη. Αναχωρώντας θα εκδώσουν ανακοινωθέν. Ωστόσο, η έκθεση των ευρωπαϊκών θεσμών, η πρώτη από τις τέσσερις ετησίως, που προβλέπονται στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης, θα εκδοθεί τον Νοέμβριο. Το ΔΝΤ θα εκδίδει δύο εκθέσεις τον χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή