Αντιπαραγωγικά τα υπερπλεονάσματα προειδοποιεί η Deutsche Bank

Αντιπαραγωγικά τα υπερπλεονάσματα προειδοποιεί η Deutsche Bank

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην απουσία υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, παρά την έξοδο από τα προγράμματα διάσωσης, επικεντρώνονται με εκθέσεις τους τόσο η Deutsche Bank όσο και η ING, με την πρώτη να προειδοποιεί ότι η υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων θα μπορούσε να είναι αντιπαραγωγική στο σημερινό περιβάλλον.

H προοπτική θετικής έκπληξης στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δείχνει περιορισμένη λόγω της απουσίας ισχυρής πιστωτικής ή δημοσιονομικής «ώθησης», παρά την έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, σημειώνει η Deutsche Bank. Οπως επισημαίνει, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Κομισιόν αναμένουν ότι το ΑΕΠ θα ενισχυθεί με ρυθμό περίπου 2% φέτος και το 2019, ωστόσο η Ελλάδα ενδέχεται να μην έχει την πιστωτική, δημοσιονομική ή εξωγενή ώθηση που επέτρεψε στην Ιρλανδία και στις χώρες της Ιβηρικής να καταγράψουν εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια.

Στο δημοσιονομικό μέτωπο, όπως σημειώνεται, η Κομισιόν αναμένει πρωτογενές πλεόνασμα 3,7% το 2019. Αυτό αναμένεται να έχει επίπτωση της τάξης του -0,8% στο ΑΕΠ. Πάντως στην έκθεση επισημαίνεται ότι φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο να σημειωθεί υψηλός ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα, ειδικά τη στιγμή που η νομισματική πολιτική αναμένεται να καταστεί λιγότερο υποστηρικτική, προειδοποιεί η Deutsche Bank. Δημοσιονομικά, η Ελλάδα παραμένει σε μια δύσκολη ισορροπία: μια οριακή χαλάρωση θα μπορούσε να ενισχύσει τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη, ωστόσο οι μεγάλες προς τα πάνω αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους θα μπορούσαν να αποβούν αντιπαραγωγικές, εν μέσω σύσφιγξης των συνθηκών χρηματοδότησης μέσω αυξανόμενων αποδόσεων των ομολόγων και αβεβαιότητας. Στις χαμηλές πτήσεις της ανάπτυξης αναφέρεται και η ING σε έκθεσή της για την ελληνική οικονομία, σημειώνοντας πως η «σχεδόν καθαρή» έξοδος από το τρίτο πρόγραμμα άφησε την Ελλάδα με πολλές προκλήσεις. Η πρώτη από αυτές, όπως τονίζει, είναι η επιδίωξη μιας διατηρήσιμα υψηλότερης πορείας ανάπτυξης, τηρώντας τις δεσμεύσεις των μεταρρυθμίσεων, τη στιγμή που ο ρυθμός ανάπτυξης είναι και μέτριος αλλά και ασταθής.

H δημοσιονομική εποπτεία της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί ακόμα και μετά το τέλος του μνημονίου, επισημαίνει η ING τονίζοντας πως η καθαρή έξοδος δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει σύντομα τον πλήρη έλεγχο των οικονομικών της. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε αλλά πολλά ζητήματα εκκρεμούν ακόμη, ενώ οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι πολύ φιλόδοξοι, υπογραμμίζει, προσθέτοντας πως η αποκατάσταση βιώσιμων συνθηκών ανάκαμψης θα είναι μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Ενα νέο πλαίσιο ανάπτυξης θα πρέπει να βρεθεί με καλύτερη ισορροπία μεταξύ εγχώριας και εξωτερικής ζήτησης, σημειώνει. «Εχοντας χάσει το 25% του ΑΕΠ της από την αρχή της κρίσης, η Ελλάδα χρειάζεται απεγνωσμένα μέτρα για την αποκατάσταση βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης», τονίζει η ING. Στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, «οι επερχόμενες εκλογές θα είναι το πρώτο τεστ αξιοπιστίας για τη χώρα», προσθέτει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή