ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εισφορές: Με τα ειδοποιητήρια Οκτωβρίου οι νέοι συμψηφισμοί

Εισφορές: Με τα ειδοποιητήρια Οκτωβρίου οι νέοι συμψηφισμοί

Νέες ανατροπές στις εισφορές τουλάχιστον 250.000 ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών που έχουν όμως παράλληλα και μισθωτή απασχόληση, αναμένεται να φέρουν τα ειδοποιητήρια που θα αναρτηθούν εντός Οκτωβρίου στον ΕΦΚΑ, καθώς θα περιλαμβάνουν και τον συμψηφισμό των εισφορών του 2017. Η διαδικασία συμψηφισμών διενεργείται καθώς αρχικά ο υπολογισμός των εισφορών έγινε με βάση τα εισοδήματα του 2015 και όχι του 2016.

Πρόκειται για περίπου 250.000 παραλλήλως απασχολουμένους, μεταξύ των οποίων και μισθωτοί με μπλοκάκια, οι οποίοι δεν είναι αμιγώς μη μισθωτοί και για τους οποίους δεν είχε καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση των συμψηφισμών ταυτόχρονα με τους υπόλοιπους περίπου 1,15 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενους που ολοκληρώθηκε με σημαντική καθυστέρηση, τον περασμένο Μάιο.

Ετσι, λίγο πριν από την έναρξη της διαδικασίας για τους συμψηφισμούς του 2018, αναμένεται να αναρτηθούν με τις εισφορές Σεπτεμβρίου, στα μέσα Οκτωβρίου, τα ειδοποιητήρια με τους συμψηφισμούς του 2017.

Στην πράξη, όσοι παραλλήλως απασχολούμενοι δήλωσαν το 2016 υψηλότερα εισοδήματα από το ελεύθερο επάγγελμα σε σύγκριση με το 2015, εντός του επόμενου μήνα θα λάβουν «ραβασάκια» από τον ΕΦΚΑ που θα τους καλούν να πληρώσουν τη διαφορά.

Αντίθετα, όσοι δήλωσαν το 2016 χαμηλότερα εισοδήματα από το ελεύθερο επάγγελμα σε σύγκριση με το 2015, θα λάβουν πιστωτικά ειδοποιητήρια και θα πρέπει να λάβουν πίσω στον τραπεζικό τους λογαριασμό τη διαφορά που δικαιούνται.

Και στις δύο περιπτώσεις, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι ίδια με αυτήν που εφαρμόστηκε στην περίπτωση των αμιγώς μη μισθωτών.

Για τα χρεωστικά ειδοποιητήρια θα προβλεφθούν δόσεις, ενώ για τα πιστωτικά ειδοποιητήρια θα δοθεί η δυνατότητα υποβολής αίτησης στον ΕΦΚΑ ώστε το πιστωτικό υπόλοιπο να παραμείνει στον ασφαλιστικό τους λογαριασμό και να συμψηφίζεται με μελλοντικές εισφορές.

Να σημειωθεί εδώ ότι με ανακοίνωσή του ο ΕΦΚΑ καλεί τους μη μισθωτούς που δικαιούνται επιστροφή εισφορών από το 2017, έως την ερχόμενη Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου να δηλώσουν τον αριθμό IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού ώστε να εισπράξουν τα ποσά που δικαιούνται.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Ταμείου, την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η τελευταία πληρωμή που αφορά επιστροφή ποσών από την εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών έτους 2017 σε τραπεζικούς λογαριασμούς (ΙΒΑΝ) δικαιούχων.
Υπενθυμίζεται πως από τους 340.000 ασφαλισμένους μη μισθωτούς που είχαν πιστωτικό υπόλοιπο επειδή είχαν πληρώσει περισσότερα σε εισφορές το 2017 από όσα αναλογούσαν στο εισόδημα του 2016, οι 160.000 υπέβαλαν την προβλεπόμενη αίτηση, ώστε το επιπλέον ποσό να παραμείνει στον ασφαλιστικό τους λογαριασμό και να συμψηφίζεται με μελλοντικές υποχρεώσεις προς τον ΕΦΚΑ. Από τους υπόλοιπους 180.000 οι περισσότεροι έχουν εισπράξει τα ποσά που δικαιούνται στον λογαριασμό τους, στις καταβολές που έγιναν 2 Αυγούστου και 31 Αυγούστου. Απομένουν όσοι δεν έχουν δηλώσει αριθμό τραπεζικού λογαριασμού στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΕΦΚΑ ή δεν έχουν υποβάλει αντίγραφο λογαριασμού στις περιφερειακές υπηρεσίες μη μισθωτών.

Εάν δεν προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες έως την ερχόμενη Τετάρτη, θα δουν το ποσό που δικαιούνται να παραμένει ως πιστωτικό υπόλοιπο στους ατομικούς τους λογαριασμούς προκειμένου να συμψηφισθεί με επόμενες ασφαλιστικές εισφορές.