Νέες αντικειμενικές αξίες από τα μέσα του 2019

Νέες αντικειμενικές αξίες από τα μέσα του 2019

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες προανήγγειλε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τόσο το 2019 όσο και το 2020. «Οι αντικειμενικές αξίες εναρμονίστηκαν με τις εμπορικές και διαπιστώθηκαν στρεβλώσεις. Για να σταθεροποιηθούν η αγορά και οι τιμές, θα κάνουμε την εναρμόνιση που θα ολοκληρωθεί στα επόμενα δύο χρόνια, αλλά θα είναι άμεση στις περιοχές όπου υπάρχουν προβλήματα», τόνισε η υφυπουργός. Ταυτόχρονα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία νέα ρύθμιση για μισθωτούς και συνταξιούχους με χρέη στο ελληνικό Δημόσιο, ενώ σημείωσε ότι θα επανεξεταστεί το θέμα της μείωσης του αφορολόγητου ορίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες αντικειμενικές αξίες θα τεθούν σε ισχύ στα μέσα του 2019 και ενδεχομένως να τροποποιηθούν όχι μόνο οι τιμές ζώνης αλλά και οι συντελεστές εμπορικότητας. Επίσης, στις προθέσεις της αρμόδιας επιτροπής είναι να επανεξετάσει τον τρόπο προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών τροποποιώντας τους συντελεστές παλαιότητας, προσόψεως, ορόφου κ.λπ., με στόχο την όσο το δυνατόν περισσότερο προσέγγιση της πραγματικής αξίας ενός ακινήτου σε συνδυασμό βέβαια με την προσφορά και ζήτηση που καταγράφεται στην αγορά ακινήτων. Σημειώνεται ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών τόσο το 2019 όσο και το 2020 είχε προαναγγελθεί μέσω της έκθεσης συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (τον περασμένο Ιούνιο), μη λαμβάνοντας επί της ουσίας υπόψη τις τιμές που είχαν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, θεωρώντας προφανώς ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ειδικότερα, όπως τονιζόταν στην έκθεση συμμόρφωσης, οι ελληνικές αρχές έχουν προχωρήσει σε μια μεγάλη άσκηση αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες με στόχο τη σταδιακή εξίσωσή τους με τις τιμές της αγοράς. Οπως τονίζεται στην έκθεση, οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να αναπροσαρμόσουν σταδιακά τις αντικειμενικές αξίες σε ποσοστό τουλάχιστον 50% της εναπομείνασας διαφοράς με τις εμπορικές αξίες το 2019 και να τις ευθυγραμμίσουν πλήρως το 2020.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία σε αρκετές περιοχές της χώρας, αν όχι στις περισσότερες, οι εμπορικές τιμές είναι χαμηλότερες κατά 50-60% συγκριτικά με τις τιμές ζώνης που ανακοινώθηκαν πρόσφατα. Μάλιστα, στις περιοχές του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας, όπου οι αξίες προσγειώθηκαν παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες διαφορές, ενώ ακολουθούν οι ακριβές περιοχές, όπου, παρά τις μειώσεις που έγιναν στις τιμές ζώνης, η απόσταση σε σχέση με την πραγματικότητα στην αγορά παραμένει μεγάλη. Η αναπροσαρμογή των τιμών θα οδηγήσει και σε σημαντικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή, μετά τις αλλαγές θα πρέπει οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να «κουμπώσουν» τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά το 2019 για όσους έχουν ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ.

Την επανεξέταση της μείωσης αφορολόγητου ορίου ανακοίνωσε η κ. Παπανάτσιου, το οποίο σύμφωνα με όσα έχουν ψηφισθεί θα πρέπει να μειωθεί από τις 8.636 ευρώ σε 5.685 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν με 650 ευρώ ο καθένας ετησίως, ενώ περίπου 1 εκατ. φορολογούμενοι θα πληρώσουν φόρο καθώς βρίσκονταν κάτω από το αφορολόγητο όριο, ενώ συνταξιούχοι με μηνιαία εισοδήματα 500-600 ευρώ θα χάσουν μία σύνταξη μόνο από τα σκληρά μέτρα της φορολογίας.

Η υφυπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι δόσεις για τους οφειλέτες του ελληνικού Δημοσίου και συγκεκριμένα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Οπως είπε: «Θα χρειαστεί να δώσουμε κάποια βοήθεια, αλλά οι συγκεκριμένες οφειλές του 2018 πρέπει να έχουν εξοφληθεί».

Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών το αίτημα έχει τεθεί στους θεσμούς και προβλέπει την αποπληρωμή των δόσεων σε 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 50 ευρώ και θα αφορά αποκλειστικά μισθωτούς και συνταξιούχος. σημειώνεται ότι τα χρέη των μισθωτών αφορούν κυρίως μη καταβολή του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή