Αύξηση μισθών στον κλάδο επισιτισμού προβλέπει απόφαση του ΟΜΕΔ

Αύξηση μισθών στον κλάδο επισιτισμού προβλέπει απόφαση του ΟΜΕΔ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαιτητική απόφαση που προβλέπει αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού εξέδωσε ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Πρόκειται για απόφαση από την Τριμελή Επιτροπή του ΟΜΕΔ, που δέχεται το αίτημα των εργαζομένων για αυξήσεις 1% επί των μισθών του 2016 και διαμορφώνει τις αποδοχές μεταξύ 662 ευρώ (για βοηθούς μπάρμαν) έως και 950 ευρώ τον μήνα (για αρχιμάγειρες).

Η ίδια απόφαση δεν δέχεται το αίτημα των εργοδοτικών οργανώσεων για αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της αμοιβής των σερβιτόρων, με την καθιέρωση εργοσήμου αλλά και για δυνατότητα δίμηνης ευελιξίας στα ρεπό.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρουσίασε αθροιστική αύξηση 1% από 1/1/2017 έως 28/2/2018. Με βάση αυτή τη μεταβλητή, ο ΟΜΕΔ αποδέχεται το αίτημα των εργαζομένων για αυξήσεις 1% και ορίζει την ισχύ της σύμβασης από 21/2/2018 έως και 20/2/2019. Οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων έχουν περιθώριο 10 ημερών προκειμένου να ασκήσουν έφεση με ανασταλτικό χαρακτήρα, προσφεύγοντας στην πενταμελή επιτροπή του Οργανισμού.

Μια πιθανή τέτοια εξέλιξη αναμένεται να καθυστερήσει την εφαρμογή της όποιας νέας απόφασης από τον Οργανισμό, για περίπου ένα μήνα. Για να καταστεί η όποια απόφαση υποχρεωτική και για τους περίπου 270.000 εργαζομένους του κλάδου, πρέπει πρώτα να φθάσει στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, είτε η πρώτη απόφαση της τριμελούς επιτροπής (εφόσον οι εργοδότες δεν κάνουν έφεση) είτε μια πιθανή τελική απόφαση της πενταμελούς επιτροπής. Και πάλι, βέβαια, δεν θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι δυνατή η επέκτασή της στο σύνολο των εργαζομένων σε εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, επιχειρήσεις κέτερινγκ και κάθε είδους επισιτιστική επιχείρηση που δραστηριοποιείται στη χώρα. Πρέπει οι οργανώσεις ΠΟΕΣΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΟΕΖΕ και η Ομοσπονδία Καφεπωλών Ελλάδας να καταθέσουν τα μητρώα των μελών τους και να αποδειχθεί ότι καλύπτουν το 51% των εργαζομένων στον κλάδο. Βάσει της αρχικής απόφασης, πάντως, τα κατώτερα όρια μηνιαίων μισθών ορίζονται σε 950,17 ευρώ για αρχιμάγειρες, 745,11 για μάγειρες Α, 690,77 για μάγειρες Β, 687,06 για εργαζομένους στον μπουφέ, 674,19 για λαντζέρηδες και ψήστες, 750,39 για μπάρμαν κ.λπ.

Ταυτόχρονα, οι βασικοί μισθοί των πλήρως απασχολούμενων διανομέων (ντελίβερι) ορίζονται σε 664,28 ευρώ.

Να σημειωθεί επίσης ότι οι σερβιτόροι θα συνεχίζουν να αμείβονται με τον τρόπο που ήδη προβλέπεται και θα ασφαλίζονται με το τεκμαρτό ημερομίσθιο των 40,45 ευρώ και όχι με εργόσημο, το οποίο οδηγεί σε ασφάλιστρο 20 ευρώ για αμοιβή 100 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή