Η ΕΤΕ φοβάται νέο φιάσκο τύπου Exin για την Εθνική Ασφαλιστική

Η ΕΤΕ φοβάται νέο φιάσκο τύπου Exin για την Εθνική Ασφαλιστική

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη φράση «το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού» έχει ως αρχή η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας στην περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής, η προσπάθεια πώλησης της οποίας συμπληρώνει περίπου δύο χρόνια.

Δυστοκία

Η δυστοκία της διοίκησης της ΕΤΕ να πάρει μια απόφαση για την προσφορά της κινεζικής Gongbao οφείλεται στον φόβο για ένα νέο φιάσκο τύπου Exin, που βασική αιτία είχε την αδυναμία εξασφάλισης των απαιτούμενων κεφαλαίων. Για αυτό τον λόγο η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας επιδιώκει να διασφαλίσει ότι τα κεφάλαια των 676 εκατ. ευρώ, που έχει προσφέρει η Gongbao για την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, είναι άμεσα διαθέσιμα από τον ενδιαφερόμενο επενδυτή και μπορούν να καταβληθούν την επομένη της υπογραφής της συμφωνίας.

Η Gongbao εμφανίζεται διατεθειμένη να καταβάλει σημαντικό μέρος του τιμήματος σε μετρητά, χρηματοδοτώντας, όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής της κ. Γουόνγκ Τσινγκ, το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης με ίδια κεφάλαια, μέσω της ICBC Γαλλίας. Πρόκειται για θυγατρική της Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), που είναι η μεγαλύτερη κινεζική τράπεζα, αλλά και η μεγαλύτερη στον κόσμο βάσει κεφαλαιοποίησης. Το υπόλοιπο, το ύψος του οποίου πάντως δεν έχει διευκρινιστεί, προτίθεται να το χρηματοδοτήσει μέσω δανεισμού.

Σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει την αξιοπιστία του ισχυρισμού της Gongbao, η διοίκηση της ΕΤΕ απευθύνθηκε στη θυγατρική της κινεζικής τράπεζας στη Γαλλία, από την οποία η Gongbao εξέδωσε την εγγυητική επιστολή. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η γαλλική θυγατρική επιβεβαίωσε ότι ο κ. Γουόνγκ Τσινγκ είναι πράγματι πελάτης της τράπεζας. Για περαιτέρω πληροφορίες ζήτησε, ωστόσο, από την Εθνική να απευθυνθεί στη μητρική της, στην Κίνα. Η Εθνική Τράπεζα απευθύνθηκε στην ICBC Κίνας, αλλά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει απάντηση. Τραπεζικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η καθυστέρηση στην απάντηση δεν σημαίνει ότι πράγματι υπάρχουν ή όχι διαθέσιμα τα κεφάλαια. Η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι οι κινεζικές τράπεζες δεν κινούνται με τους ρυθμούς των δυτικών πιστωτικών ιδρυμάτων και τέτοιου είδους θέματα αντιμετωπίζονται με προσοχή.

Η διοίκηση της Εθνικής, που είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση, έθεσε, μεταξύ άλλων, ως όρο να μην μπορεί η Gongbao να πάρει μέρισμα προκειμένου να αποτρέψει τη χρηματοδότηση μέσω μερισμάτων, αίτημα το οποίο η κινεζική εταιρεία φέρεται να αντιμετώπισε θετικά.

Η δυστοκία που σημειώνεται σε σχέση με τη λήψη οριστικής απόφασης, όπως φάνηκε και στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕ, είναι προφανές ότι έχει να κάνει με τη γενικότερη δυσπιστία που υπάρχει έναντι της κινεζικής εταιρείας, που ήταν και η μόνη που προσήλθε στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού, υποβάλλοντας δεσμευτική προσφορά. Το γεγονός ότι η τυχόν εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής συνιστά ουσιαστικά την πρώτη επένδυση της Gongbao εκτός κινεζικών συνόρων αποτελεί πρόσθετο παράγοντα δυσπιστίας, που επιβάλλει προσοχή πριν από τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης.

Τα εναλλακτικά σενάρια

Σε κάθε περίπτωση, τα εναλλακτικά σενάρια που υπάρχουν δεν δημιουργούν και ιδιαίτερη αισιοδοξία. Το ενδεχόμενο δημόσιας εγγραφής ή έναρξης νέου διαγωνισμού –κάποιοι κάνουν λόγο ακόμα και για επανεκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας που θεωρητικά «τρέχει» ακόμα με την επαναπρόσκληση όσων είχαν προσέλθει στην αρχική φάση– είναι μεταξύ των σεναρίων που έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες, χωρίς ωστόσο κανένα από αυτά να έχει βάσιμες πιθανότητες επιτυχίας. Oπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, καμία από τις επιλογές αυτές δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι θα έχει αίσια έκβαση, θα προσελκύσει δηλαδή επενδυτές διεθνούς κύρους, διατεθειμένους να προσφέρουν υψηλό τίμημα εν μέσω μάλιστα του γενικευμένου αρνητικού κλίματος που υπάρχει στις αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή