Ξεπερνούν τις 90.000 στη λίστα αναμονής για επικουρική

Ξεπερνούν τις 90.000 στη λίστα αναμονής για επικουρική

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεπερνούν τις 90.000 οι ληξιπρόθεσμες εκκρεμότητες του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), προκαλώντας πονοκέφαλο στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και στη διοίκηση. Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του ΕΤΕΑΕΠ δείχνουν πως οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις για επικουρικές συντάξεις έφθαναν στις 31 Αυγούστου 2018 τις 91.158, εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα, δηλαδή οι 90.235, είναι αιτήσεις που υποβλήθηκαν μετά την 1/1/2015. Είναι στην ουσία συντάξεις που θα υπολογιστούν με τον νόμο Κατρούγκαλου, με αποτέλεσμα να είναι σημαντικά μειωμένες σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα υπολογισμού.

Η σημαντική καθυστέρηση στην έκδοση των συντάξεων έχει ως αποτέλεσμα τη διατήρηση του κλάδου επικούρησης σε πλεονασματική τροχιά, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η περιουσία του Ταμείου, κυρίως λόγω του κλάδου πρόνοιας.

Βέβαια, η μη έκδοση συντάξεων προκαλεί ήδη τεράστιες αντιδράσεις στους συνταξιούχους, καθώς λόγω του ΕΤΕΑΕΠ καθυστερεί και η έκδοση των συντάξεων από τον ΕΦΚΑ. Στο πλαίσιο αυτό, υπουργείο και διοίκηση αποφάσισαν να συστήσουν ομάδες εργασίας με στόχο την επίσπευση της έκδοσης των εκκρεμών αιτήσεων. Βάσει του προγραμματισμού, περίπου το 60% των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων θα εκδοθεί μέχρι το καλοκαίρι του επόμενου έτους. Τα κλιμάκια αναμένεται να πιάσουν δουλειά τον Οκτώβριο και το πλάνο προβλέπει αρχικά τέσσερις μήνες εντατικής επεξεργασίας, η οποία θα μπορούσε να επεκταθεί άλλο ένα 4μηνο, ανάλογα με την πορεία υλοποίησης της στοχοθεσίας. Οι αμοιβές θα είναι αντίστοιχες με αυτές που οριοθετήθηκαν στον ΕΦΚΑ. Οι στόχοι που θα τεθούν θα είναι μετρήσιμοι, ομαδικοί σε επίπεδο τμήματος και όχι ατομικοί. Να σημειωθεί ότι το πρώτο 6μηνο του 2018 απονέμονταν δύο επικουρικές για κάθε μία νέα αίτηση που έμπαινε στο σύστημα, και πλέον ο φιλόδοξος στόχος που έχει τεθεί είναι να απονέμονται τρεις συντάξεις για κάθε μία νέα αίτηση. Στο 8μηνο φέτος (Ιανουάριος – Αύγουστος 2018) διεκπεραιώθηκαν 40.178 ληξιπρόθεσμες αιτήσεις, ενώ υποβλήθηκαν 23.872 νέες αιτήσεις.

Η νέα μέση επικουρική ανέρχεται στα 157 ευρώ και, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι έχουν λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης και πλήρωναν χαμηλές εισφορές. Για παράδειγμα, χαμηλόμισθοι του πρώην ΙΚΑ με 15ετή ασφάλιση θα έχουν επικουρικές της τάξης ακόμη και 70 ευρώ. Στην 35ετία και με μισθούς από 1.000 ευρώ και άνω η επικουρική προσεγγίζει τα 200 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή