Αγώνας δρόμου για να κλείσει το ντιλ του ΔΑΑ φέτος

Αγώνας δρόμου για να κλείσει το ντιλ του ΔΑΑ φέτος

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με γοργά βήματα προχωρά η υλοποίηση της συμφωνίας για την 20ετή παράταση της παραχώρησης του αερoλιμένα των Σπάτων. Οι μέτοχοι του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, τόσο εκείνων που προέρχονται από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ, ΕΕΣΥΠ), όσο και εκείνων από την πλευρά των ιδιωτών (PSP, οικογένεια Δ. Κοπελούζου), επείγονται να προλάβουν το κλείσιμο της συμφωνίας μέχρι το τέλος του έτους.

Από τη μια πλευρά το ελληνικό Δημόσιο θα βάλει στα ταμεία του ποσό της τάξης του 1,25 δισ. ευρώ, ενώ από την άλλη, οι ιδιώτες μέτοχοι θα εξασφαλίσουν μία επιπλέον 20ετία στην εκμετάλλευση του αερολιμένα. Οι τελευταίοι δέχθηκαν την αύξηση του τιμήματος κατά 127% που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χωρίς περιστροφές, καθώς βλέπουν τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης του αερολιμένα. Για τον λόγο αυτό τώρα βιάζονται, καθώς κάθε καθυστέρηση μπορεί να αποβεί καθοριστική για την έκβαση της ολοκλήρωσης της συμφωνίας, που τοποθετείται για το τέλος του έτους.

Με τον τρόπο αυτό, οι ίδιοι μέτοχοι (PSP, οικ. Κοπελούζου) αποκτούν προβάδισμα για την απόκτηση και του επιπλέον 30% των μετοχών ΔΑΑ που πρόκειται να διαθέσει το ΤΑΙΠΕΔ. Τόσο οι Καναδοί επενδυτές της PSP, όσο και η οικογένεια του επιχειρηματία Δ. Κοπελούζου, καλοβλέπουν μια πιθανή αύξηση της συμμετοχής τους στον ΔΑΑ. Με τον τρόπο αυτό αποκτούν πλειοψηφική συμμετοχή και πλέον ελέγχουν ολοκληρωτικά την επιχείρηση.

Στο σχήμα δεν αποκλείεται να συμμετάσχει και η Fraport, με την οποία έχει μεγάλους επιχειρηματικούς δεσμούς ο όμιλος Κοπελούζου. Η γερμανική εταιρεία ωστόσο, εφόσον αυτό καταστεί εφικτό, θα συμμετάσχει με μικρό μειοψηφικό μερίδιο στον ΔΑΑ.

Η διαδικασία πώλησης του 30% των μετοχών του ΔΑΑ αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους και αφού κλείσει η 20ετής παράταση της παραχώρησης. Μόνον έτσι έχει νόημα μια απόκτηση του 30%. Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Αρης Ξενόφος τοποθέτησε πρόσφατα την έναρξη διαδικασίας πώλησης του 30% το πρώτο δίμηνο του 2019. Το προσφερόμενο τίμημα εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 1 δισ. ευρώ, γεγονός που θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός μεγάλου εσόδου την επόμενη χρονιά για το ΤΑΙΠΕΔ. Αν σ’ αυτό συμπεριληφθεί και το έσοδο από την πώληση των ΕΛΠΕ, και πιθανώς το έσοδο από την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, τότε τα έσοδα για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων δεν αποκλείεται να ανέλθουν εκ νέου στο ύψος των 2 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή