Σημαντική υποχώρηση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος τον Σεπτέμβριο

Σημαντική υποχώρηση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος τον Σεπτέμβριο

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική υποχώρηση κατέγραψε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2018, καθώς διαμορφώθηκε στις 101,3 μονάδες από 105,3 μονάδες τον Ιούλιο. Σύμφωνα με το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) που διενεργεί στην Ελλάδα την έρευνα οικονομικής συγκυρίας και καταρτίζει τον σχετικό δείκτη, η επιδείνωση αυτή έχει, σε σημαντικό βαθμό, τομεακά χαρακτηριστικά και οφείλεται κυρίως στη χειροτέρευση των επιχειρηματικών προσδοκιών στους τομείς της βιομηχανίας και των κατασκευών.

Αντιθέτως, οι επιχειρηματικές προσδοκίες στο λιανεμπόριο, κλάδος δηλαδή που συνδέεται ευθέως με την ψυχολογία στην αγορά, καθώς και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης εμφανίζουν βελτίωση τον Σεπτέμβριο. «Η βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποδηλώνει ότι, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, η έξοδος από το πρόγραμμα συμβάλλει στη βελτίωση των προσδοκιών των νοικοκυριών», επισημαίνει το ΙΟΒΕ.

Ειδικότερα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία υποχώρησε στις 104,5 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 105,9 μονάδες τον Ιούλιο, με το ΙΟΒΕ να εντοπίζει δύο επιβαρυντικούς παράγοντες συγκεκριμένα για τον τομέα αυτόν.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ στο μεν εξωτερικό περιβάλλον εμφανίζονται κίνδυνοι από την επιβράδυνση της ζήτησης, κυρίως λόγω της απόσυρσης μέτρων νομισματικής πολιτικής και από τους περιορισμούς που εγείρονται στο διεθνές εμπόριο από πολιτικές προστατευτισμού.

Στο δε εσωτερικό πλαίσιο η έξοδος από το μνημόνιο δεν έχει, επί του παρόντος, συνοδευτεί από βελτίωση των όρων πρόσβασης στις διεθνείς αγορές και από τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης για τον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Ας σημειωθεί εδώ ότι υποχώρηση, αν και μικρή, κατέγραψε και ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών στον τομέα της μεταποίησης (δείκτης PMI), στις 53,6 μονάδες τον Σεπτέμβριο του 2018 από 53,9 μονάδες τον Αύγουστο του 2018, η οποία οφείλεται κυρίως στην εξασθένηση του ρυθμού αύξησης της παραγωγής.

Μεγαλύτερη, με βάση τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, είναι η υποχώρηση των επιχειρηματικών προσδοκιών στις κατασκευές, στις 52,3 μονάδες από 56,9 μονάδες τον Ιούλιο.

Αντιθέτως, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο λιανεμπόριο αυξήθηκε στις 109,5 μονάδες από 105,8 τον Ιούλιο, ενώ στις υπηρεσίες διαμορφώθηκε στις 100,6 μονάδες (από 99,7).

Τέλος, οι πιο αισιόδοξες προσδοκίες για την οικονομική κατάσταση της χώρας και των νοικοκυριών, αλλά και για την απασχόληση οδήγησε σε βελτίωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, στις -44,9 μονάδες (από -49,9 τον Ιούλιο).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή