Συνεχίζεται και τον Οκτώβριο η αύξηση των τουριστικών αφίξεων

Συνεχίζεται και τον Οκτώβριο η αύξηση των τουριστικών αφίξεων

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και τον Οκτώβριο δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για τις κρατήσεις. Ειδικότερα διαπιστώνεται αύξηση των προγραμματισμένων θέσεων στις πτήσεις από το εξωτερικό για Ελλάδα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο κατά 13,2% μετά και το +13,4% της περιόδου Ιανουαρίου – Αυγούστου.

Αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία της Εθνικής Αρχής Συντονισμού Πτήσεων, που επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, InSETE Intelligence.

Υψηλότερες εισπράξεις

Στη σχετική μηναία έκθεση επισημαίνεται και η αύξηση της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης (ΜΚΔ) των τουριστών φέτος, όπως αποτυπώνεται στην αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου η οποία είναι υψηλότερη από το ποσοστό αύξησης των αφίξεων (+14,6% οι αφίξεις και +17% οι εισπράξεις).

Ακόμα προκύπτει πως τον Αύγουστο οι τιμές των ελληνικών ξενοδοχείων, παρά τις ανοδικές τάσεις, και σύμφωνα με τα στοιχεία της trivago, κινήθηκαν σε ανταγωνιστικά επίπεδα σε σύγκριση με τις τιμές των ξενοδοχειακών μονάδων αντίστοιχων προορισμών του εξωτερικού. Και αυτό, παρά τις υψηλότερες φορολογικές και άλλες επιβαρύνσεις που έχει η ελληνική ξενοδοχειακή βιομηχανία. Ομως στη Μύκονο και στη Σαντορίνη, που αποτελούν πλέον εδραιωμένους προορισμούς ταξιδιωτών υψηλής κατά κεφαλήν δαπάνης και εισοδηματικής τάξης, οι τιμές παραμένουν στην κορυφή των αντίστοιχων μεσογειακών προορισμών (Μαγιόρκα, Ιμπιζα).

Οι βασικότερες αγορές της Ελλάδα παραμένουν η Γερμανία, η Βρετανία και η Ιταλία, ενώ οι κύριοι προορισμοί είναι η Αθήνα, η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Τον Αύγουστο του 2018, η Αθήνα και η Κωνσταντινούπολη παρουσίασαν αύξηση τιμών σε όλες τις κατηγορίες ξενοδοχείων, σε αντίθεση με τη Βαρκελώνη που παρουσίασε μείωση. Παρότι η Βαρκελώνη παρουσίασε μείωση, παραμένει η ακριβότερη από τις 4 υπό ανάλυση πόλεις. Στη Ρώμη παρατηρήθηκε μείωση στις κατηγορίες 5 και 4 αστέρων και αύξηση στις κατηγορίες 3 και 1-2 αστέρων.

Την υψηλότερη τιμή κράτησης στα ξενοδοχεία 5 αστέρων κατέχει η Βαρκελώνη με 330 ευρώ ενώ στη Ρώμη η τιμή ανέρχεται στα 266 ευρώ και στην Αθήνα στα 201 ευρώ.

Στα ύψη η Μύκονος

Η Μύκονος είχε υψηλότερη τιμή σε όλες τις κατηγορίες, με εξαίρεση τα ξενοδοχεία 4 αστέρων (2η υψηλότερη), καθώς η Σαντορίνη εμφανίζει την υψηλότερη τιμή στη συγκεκριμένη κατηγορία. Την υψηλότερη τιμή κράτησης στα ξενοδοχεία 5 αστέρων κατέχει η Μύκονος με 692 ευρώ και ακολουθεί η Σαρδηνία με 649 ευρώ ενώ η Σαντορίνη κινήθηκε στα 588 ευρώ. Στην κατηγορία 4 αστέρων η τιμή κράτησης για Σαντορίνη ανήλθε στα 400 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή