Με δύο σενάρια το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Με δύο σενάρια το προσχέδιο του προϋπολογισμού

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα προσχέδιο προϋπολογισμού με δύο σενάρια, ένα «εξωτερικού», γραμμένο με το βλέμμα στους δανειστές, που προβλέπει κανονικά τις ψηφισμένες περικοπές συντάξεων, και ένα «εσωτερικού», συνεπές με τις εξαγγελίες για μη περικοπή των συντάξεων –αλλά και χωρίς αντίμετρα– κατέθεσε χθες στη Βουλή η κυβέρνηση.

Καθιστώντας σαφές ότι η πρόθεσή της είναι «να μην υλοποιήσει την εφαρμογή των συνταξιοδοτικών και εξισορροπητικών παρεμβάσεων», η κυβέρνηση επέλεξε, ωστόσο, να αποφύγει –προς το παρόν, τουλάχιστον– μια μονομερή ενέργεια, αφήνοντας κάποιο περιθώριο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Οπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωσή του, «η ακριβής ποσοτικοποίηση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων που προτίθεται να υλοποιήσει η κυβέρνηση θα οριστικοποιηθεί στο πλαίσιο της επεξεργασίας των προϋπολογισμών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά τη διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου».

Για τους συνταξιούχους, η αγωνία παρατείνεται. Σημειώνεται ότι στις 15 Οκτωβρίου η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει κανονικό σχέδιο προϋπολογισμού στην Κομισιόν, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, οπότε μέχρι τότε αναμένεται ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Οι οριστικές αποφάσεις, ωστόσο, μπορεί να καθυστερήσουν ώς τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 μπορεί να επιτευχθεί χωρίς περικοπή των συντάξεων εάν αφαιρεθούν και τα αντίμετρα. Μάλιστα, υπολογίζει επιπλέον ένα μεγάλο περιθώριο υπερπλεονάσματος, πάνω από το 3,5% του ΑΕΠ, με το οποίο μπορούν να χρηματοδοτηθούν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, που εν μέρει υποκαθιστούν τα αντίμετρα.

Συγκεκριμένα, το σενάριο «εξωτερικού», με τις περικοπές, που αναφέρεται ως σενάριο βάσης, προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 4,14% του ΑΕΠ το 2019 (έναντι 3,74% του ΑΕΠ φέτος). Αυτό εξασφαλίζει υπερπλεόνασμα 1,223 δισ. ευρώ.

Το σενάριο «εσωτερικού», χωρίς περικοπές και αντίμετρα, αλλά με τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ για το 2019. Εδώ το υπερπλεόνασμα περιορίζεται στα 122 εκατ. ευρώ.

Ουσιαστικά, στο δεύτερο σενάριο αυξάνεται το δημοσιονομικό κόστος λόγω συντάξεων κατά 2,065 δισ ευρώ, αλλά αυτό αντισταθμίζεται σε μεγάλο βαθμό από την περικοπή των αντιμέτρων κατά 1,730 δισ. ευρώ. Επιπλέον, με το προβλεπόμενο υπερπλεόνασμα, 1,223 δισ. ευρώ καλύπτει και τα μέτρα της ΔΕΘ ύψους 1,041 δισ. ευρώ.

Με άλλα λόγια, εφόσον γίνει αποδεκτό το σενάριο αυτό, οι μεν –παλαιοί– συνταξιούχοι θα ωφεληθούν, αλλά θα θυσιαστούν θετικά κοινωνικά μέτρα 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το κυριότερο είναι η επιδότηση ενοικίου που θα περιοριστεί σε προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ, έναντι αρχικού στόχου για 600 εκατ. ευρώ. Θα εφαρμοστούν μόνο τα μέτρα της ΔΕΘ 766 εκατ. ευρώ, με κυριότερα τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά και των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών κατά 1/3.

Για να γίνει δεκτή, πάντως η κυβερνητική επιχειρηματολογία, πρέπει να αποδεχθεί η Κομισιόν ότι το ύψος του υπερπλεονάσματος θα είναι 1,223 δισ. ευρώ το 2019. Μέχρι πρότινος οι δικές της εκτιμήσεις το τοποθετούσαν λίγο πάνω από το μισό αυτού του ποσού.

Το προσχέδιο βασίζεται σε παραδοχές για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,1% φέτος και 2,5% το 2019. Ο φετινός ρυθμός επιτυγχάνεται κυρίως χάρη στην αύξηση της προβλεπόμενης κατανάλωσης, ενώ οι επενδύσεις προβλέπονται στάσιμες έναντι αρχικής πρόβλεψης για αύξηση 11,1%. Επιμένει, πάντως, το υπουργείο Οικονομικών ότι το 2019 οι επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 11,9%, κάτι για το οποίο εκφράζει επιφυλάξεις το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, το οποίο σχολίασε χθες πως ο στόχος για το ΑΕΠ του 2019 είναι φιλόδοξος, αλλά υπό προϋποθέσεις επιτεύξιμος.

Ακόμη, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού:

• Τα καθαρά έσοδα του 2019 –και στα δύο σενάρια– είναι 53,8 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 500 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με φέτος, εκ των οποίων πάνω από τα μισά είναι φόροι.

• Οι ασφαλιστικές εισφορές προβλέπονται στα 21,6 δισ. ευρώ από 21,2 δισ. ευρώ φέτος.

• Στο σενάριο χωρίς τις περικοπές των συντάξεων «κρύβεται» μια περικοπή του ΠΔΕ κατά 300 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα (από τα 7,3 στα 7 δισ. ευρώ).

• Προβλέπονται 800 εκατομμύρια ευρώ για την εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων που αφορούν την καταβολή αναδρομικών αποδοχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή