Για το 2019 μεταθέτει η κυβέρνηση την έξοδο στις αγορές

Για το 2019 μεταθέτει η κυβέρνηση την έξοδο στις αγορές

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμμέσως πλην σαφώς, η ελληνική κυβέρνηση «παραδέχεται» ότι δεν σχεδιάζεται κάποια νέα έκδοση ομολόγου φέτος και πως τα σχετικά πλάνα έχουν μετακινηθεί για το 2019, όπως προκύπτει από το προσχέδιο του προϋπολογισμού, στην αναφορά για τις βασικές κατευθύνσεις δανεισμού και διαχειριστικών στόχων για το 2019.

Συγκεκριμένα, στο προσχέδιο σημειώνεται πως «σε συνέχεια της έκδοσης του 7ετούς ομολόγου τον Φεβρουάριο του 2018 ο σχεδιασμός της εκδοτικής πολιτικής για το έτος 2019 περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σειρά νέων ομολογιακών εκδόσεων σταθερού επιτοκίου με κομβικές διάρκειες που θα συμπληρώνουν τα κενά του φάσματος λήξεων του ελληνικού χαρτοφυλακίου χρέους».

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως η Ελλάδα θα έχει παραμείνει εκτός αγορών για τουλάχιστον έναν χρόνο, «δικαιολογώντας» έτσι και την επιφυλακτικότητα των επενδυτών, μετά και την έντονη αστάθεια η οποία σημειώνεται στα ελληνικά ομόλογα, με τις εξελίξεις στην Ιταλία να έχουν αποδειχθεί μεγάλος «πονοκέφαλος» για τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). «Το σημερινό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από την αυξανόμενη αποστροφή έναντι του κινδύνου λόγω της κατάστασης στην Ιταλία σίγουρα δεν υποστηρίζει την έκδοση ομολόγων από την Ελλάδα», σημειώνει στην «Κ» ο Τζιανλούκα Ζίγκλιο της Continuum Economics. Οπως επισημαίνει, «η ίδια η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να το έχει αναγνωρίσει αυτό, καθώς στον προϋπολογισμό της επισημαίνει ότι μπορεί να εκδώσει το επόμενο έτος.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να συνηθίσουν οι αγορές τις ελληνικές εκδόσεις, επιτρέποντας έτσι στους επενδυτές να μεταβάλλουν τις εκθέσεις τους παρά να απέχουν μέχρι να είναι έτοιμοι να αναλάβουν περισσότερο κίνδυνο».

Αυτό τουλάχιστον ελπίζει να καταφέρει η ελληνική κυβέρνηση. Οπως αναφέρεται στο προσχέδιο, οι στόχοι της εκδοτικής πολιτικής για το 2019, αλλά και μετέπειτα, θα προσανατολιστούν σε ομολογιακές εκδόσεις με υψηλή ρευστότητα και όγκο και στη συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία του ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς κεφαλαιαγορές ως εκδότη κρατικών χρεογράφων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή