Η παροχολογία βλάπτει, προειδοποιεί ο Θ. Φέσσας

Η παροχολογία βλάπτει, προειδοποιεί ο Θ. Φέσσας

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δυστυχώς η οικονομία είναι καθηλωμένη σε “χαμηλή πτήση” και οι βάσεις για την ανάπτυξη δεν είναι ακόμη στέρεες. Είναι αυτονόητο ότι αυτό μας ανησυχεί, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με τις πρόσφατες εξελίξεις στη χρηματιστηριακή αγορά και στις τράπεζες. Το μήνυμά μας είναι σαφές: Να μην ξηλωθούν όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, να λείψουν οι προεκλογικές παροχές και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να ολοκληρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν και που είναι πολλές».

Με τη δήλωση αυτή ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας εξέφρασε χθες τη γενικότερη ανησυχία του επιχειρηματικού κόσμου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στη μεταμνημονιακή εποχή. Ο ίδιος συνέδεσε τις πρόσφατες αρνητικές εξελίξεις στη χρηματιστηριακή αγορά με το έλλειμμα εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ελληνική οικονομία αλλά και την αναποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες. «Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις τράπεζες και αυτό μας ανησυχεί. Δεν έχουν έσοδα και από την άλλη δυσκολεύονται να περιορίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Η ταχύτερη και καλύτερη διαχείριση των κόκκινων δανείων είναι η θεραπεία στο πρόβλημα», τόνισε ο κ. Φέσσας. Επεσήμανε δε με έμφαση ότι οι επιχειρήσεις που έχουν πρόβλημα πρέπει να αναδιαρθρώνονται και δεν νοείται να συνεχίζουν με την ίδια διοίκηση και τους ίδιους μετόχους.

Σχολιάζοντας το σκάνδαλο της Folli Folli, o κ. Φέσσας τόνισε ότι έχουν όλοι ευθύνες, και η ίδια η επιχείρηση και οι Αρχές που δεν εντόπισαν από την αρχή το πρόβλημα, και επεσήμανε την ανάγκη ελέγχων και άμεσης δράσης για τέτοια φαινόμενα που επηρεάζουν και την οικονομία και τις επιχειρήσεις.

Μιλώντας για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας ο πρόεδρος του ΣΕΒ παρατήρησε ότι «έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο που αντί για έμφαση στην ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις, δίνεται έμφαση σε μια παροχολογία ένθεν και κακείθεν».

Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και «θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι για να υπάρχουν χρήματα να μοιράσουμε, πρέπει να υπάρχουν χρήματα που θα παραχθούν», είπε, και συμπλήρωσε ότι όσο το ΑΕΠ μένει σταθερό, τόσο οι δείκτες δεν μπορούν να βελτιωθούν.

Τόσο η μείωση του ελλείμματος όσο και το υπερπλεόνασμα υπολογίζονται με βάση το ΑΕΠ, όσο όμως το ΑΕΠ δεν αυξάνεται, δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη, είπε ο κ. Φέσσας και συμπλήρωσε πως «ρυθμοί ανάπτυξης 2% δεν εγγυώνται ότι η χώρα μπορεί να βγει από την κρίση». Η ανάπτυξη και έξοδος από την κρίση, σύμφωνα με τον ίδιο, προϋποθέτει επενδύσεις και οι επενδύσεις για να έρθουν θέλουν σταθερότητα, εμπιστοσύνη και κερδοφορία.

Η ΔΕΗ

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ρωτήθηκε και για την κατάσταση της ΔΕΗ και σχολίασε ότι «μπορεί να είναι βιώσιμη υπό την προϋπόθεση της αναδιάρθρωσης στο μοντέλο παραγωγής και διοίκησης». Μιλώντας συνολικότερα για την αγορά ηλεκτρισμού και το ενεργειακό κόστος, σημείωσε ότι η ΔΕΗ αποτελεί ένα βαρίδι, ενώ επεσήμανε και την ανάγκη εφαρμογής του ευρωπαϊκού μοντέλου λειτουργίας της αγοράς.

Πρόσθεσε ότι το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας επιβαρύνεται από την υψηλή φορολογία αλλά και από τα διάφορα τέλη που έχει φορτώσει η πολιτεία στον λογαριασμό ρεύματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή