Το χρονικό της σύσκεψης στο ΥΠΟΙΚ για τη «βουτιά» των τραπεζικών μετοχών

Το χρονικό της σύσκεψης στο ΥΠΟΙΚ για τη «βουτιά» των τραπεζικών μετοχών

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη είναι η κινητικότητα τόσο των εποπτικών αρχών όσο και της ίδιας της κυβέρνησης μετά τη «βουτιά» των τραπεζικών μετοχών την Τετάρτη, αλλά και τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται ο κλάδος τους τελευταίους πέντε μήνες, οι οποίες έχουν «γονατίσει» την κεφαλαιοποίησή των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και έχουν ενισχύσει τους φόβους των επενδυτών ότι θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια.

Μετά τη σύσκεψη που συγκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά την «καταστροφική» εικόνα της αγοράς την Τετάρτη, χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συγκάλεσε και ο ίδιος σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης.

Το sell-off της Τετάρτης, το οποίο έστειλε τον τραπεζικό δείκτη σε χαμηλά 32 μηνών και την κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών στα 5 δισ. ευρώ με τις απώλειες από τις αρχές Μαΐου να αγγίζουν το 63%, ακολουθήθηκε από ισχυρό τραπεζικό ράλι χθες, κόντρα μάλιστα στο διεθνές κλίμα και κυρίως στην αγορά των ελληνικών ομολόγων όπου σημειώθηκε νέα επιδείνωση με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνεται στο 4,51%. Οι αναλυτές αποδίδουν την ανάκαμψη τόσο σε τεχνικούς λόγους, αλλά και στην «ευκαιρία για αγορές στα χαμηλά», την οποία δημιούργησε ο «σεισμός» της Τετάρτης, επισημαίνοντας παράλληλα πως θετικά λειτούργησαν και τα δημοσιεύματα στα ξένα μέσα σύμφωνα με τα οποία οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε επαφή με τις αρχές ανταγωνισμού αλλά και τις εποπτικές αρχές της Ευρωζώνης για τη δημιουργία ενός «Οχήματος Ειδικού Σκοπού» (SPV), στο οποίο θα μεταφερθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Στη σύσκεψη του υπουργείου Οικονομικών έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, μία προκαταρκτική συζήτηση για τις πιθανές δυνατότητες βελτίωσης του εποπτικού πλαισίου, με σκοπό τη θεσμική θωράκιση της αγοράς. Αξίζει να σημειωθεί πως σε δηλώσεις του νωρίτερα στη Βουλή ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως οι ελληνικές τράπεζες είναι σε πολύ καλή θέση και πως «η πρόκληση των κόκκινων δανείων είναι εντελώς αντιμετωπίσιμη». Τη βεβαιότητα ότι οι ελληνικές τράπεζες λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα εξέφρασε από την πλευρά της η Κομισιόν. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, η Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών τραπεζών. «Είμαστε βέβαιοι ότι οι ελληνικές τράπεζες λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να το αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα, κάτι το οποίο θα υποστηριχθεί από τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποίησε η ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε.

Νωρίτερα, ο κ. Γκότσης επεσήμανε πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ξεκίνησε έλεγχο των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχουν ενδείξεις χειραγώγησης μετοχών μέσω κινήσεων short selling. «Νομίζω ότι (κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης) υπήρξαν κινήσεις, που εν πολλοίς δεν ήταν δικαιολογημένες από κάποιο έκτακτο μεγάλο γεγονός, το οποίο θα οδηγούσε σε μια τέτοια μεγάλη πτώση», ανέφερε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ.

Την ανάγκη ελέγχου επεσήμανε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στον «105,5 Στο Κόκκινο», τονίζοντας πως «όποιο και αν είναι το πρόβλημα υπάρχουν λύσεις, πρέπει να αποφύγουμε πολιτικά παιχνίδια, να ελεγχθούν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια και όσοι θεσμοί έχουν κάποιο ρόλο να τον παίξουν με υπευθυνότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή