Υπό διαρκή πίεση οι τραπεζικές μετοχές

Υπό διαρκή πίεση οι τραπεζικές μετοχές

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες τραπεζικές πιέσεις έπληξαν το Χρηματιστήριο, λόγω των αναταραχών στην ιταλική αγορά και της αύξησης του επενδυτικού ρίσκου στην ευρωπεριφέρεια, ενισχύοντας περαιτέρω τις ανησυχίες σχετικά με τα κεφάλαιά τους καθώς και των φιλόδοξων, και για πολλούς ανέφικτων, στόχων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Οι τράπεζες βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με τον SSM προκειμένου τα νέα σχέδια για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), που προβλέπουν τη μείωση από το σημερινό υψηλό του 47,7% σε ποσοστό κάτω από 20% έως τα τέλη του 2021, να οριστικοποιηθούν το αργότερο έως τα τέλη του χρόνου. Στο πλαίσιο της διαβούλευσης οι εποπτικές αρχές αναμένεται να στείλουν τις παρατηρήσεις τους έως τα τέλη Οκτωβρίου, προκειμένου στη συνέχεια τα πλάνα να εξειδικευθούν περαιτέρω ως προς τις πηγές από τις οποίες θα προέλθει η μείωση, δηλαδή τι ποσοστό των NPEs θα ανακτηθεί μέσω πωλήσεων, τιτλοποιήσεων, πλειστηριασμών, ρυθμίσεων κ.λπ.

Χθες, ο τραπεζικός δείκτης συνέχισε το πτωτικό σερί, καταγράφοντας πτώση 6,45% (τέταρτη πτωτική συνεδρίαση στις τελευταίες πέντε), με τη μετοχή της Πειραιώς να υποχωρεί κατά 10,95%, τη Eurobank να κλείνει στο -11,58%, ενώ πιο περιορισμένες ήταν οι απώλειες σε Alpha και Εθνική. Η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών διαμορφώνεται μόλις στα 4,98 δισ. ευρώ, έχοντας συρρικνωθεί κατά 13% από τα τέλη Σεπτεμβρίου και μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, ενώ από τις αρχές του έτους η πτώση αγγίζει το 42%.

Το «σφυροκόπημα» στις ελληνικές τράπεζες οφείλεται σύμφωνα με τους αναλυτές τόσο σε εγχώριους όσο και σε εξωτερικούς παράγοντες. Οι αγορές ανησυχούν για τους επιθετικούς στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων, την αδύναμη κερδοφορία, τον αποκλεισμό τους από τις αγορές, ενώ σημαντικό ρόλο έχουν παίξει και οι αναταραχές στην Ιταλία και στις αναδυόμενες αγορές. Οπως σημειώνει στην «Κ» η Ελίζαμπεθ Ράντμαν, επικεφαλής ανάλυσης του τραπεζικού κλάδου στον οίκο αξιολόγησης DBRS, οι τράπεζες βρίσκονται υπό πίεση ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητας σε σχέση με την ικανότητά τους να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να έχουν πρόσβαση σε πρόσθετα κεφάλαια που θα μπορούσαν να απαιτηθούν.

Τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για τη δημιουργία ενός φορέα που θα εγγυηθεί τμήμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών δεν κατάφεραν να ηρεμήσουν τις ανησυχίες της αγοράς. Αντίθετα τις ενίσχυσαν τις ανησυχίες, με τη Fitch Solutions να προειδοποιεί ότι το σχέδιο μπορεί να παραβιάζει τους κανόνες της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις, ενώ η χρήση του «μαξιλαριού» ρευστότητας ή οποιαδήποτε κρατική ενίσχυση στις τράπεζες θα θέσει σε κίνδυνο την δημοσιονομική θέση της χώρας. «Η αβεβαιότητα ως προς τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θα στηρίξει τον τραπεζικό κλάδο και αν η λύση θα συνεπάγεται απώλειες για τους ιδιώτες επενδυτές θα επηρεάσει το επενδυτικό κλίμα και θα οδηγήσει σε υψηλότερο κόστος εξωτερικής χρηματοδότησης», σημειώνει ο οίκος.

Η Fitch Ratings μετά τρία χρόνια αποφάσισε, χθες, να αναβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών, λόγω της άρσης των capital controls στις εγχώριες αναλήψεις, από τo καθεστώς της «περιορισμένης χρεοκοπίας» που τις διατηρούσε από το 2015. Συγκεκριμένα, αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση (IDR) των Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα στο CCC+ από Restricted default και των Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς στο CCC από Restricted default επίσης.

Εκτινάχθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων

Οι αναταράξεις που προκαλεί η Ιταλία, λόγω της αύξησης των ανησυχιών για ρήξη μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών, μεταδόθηκαν μία ακόμη φορά με μεγάλη ταχύτητα στα ευάλωτα ελληνικά ομόλογα, εκτοξεύοντας το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου.

Οι ιταλικοί τριγμοί, σε συνδυασμό με το συνεχιζόμενο sell-off των ελληνικών τραπεζικών μετοχών, αυξάνουν το ρίσκο της Ελλάδας, οδηγούν τους επενδυτές μακριά από τους ελληνικούς τίτλους και αναμένεται να κρατήσουν τη χώρα εκτός αγορών αρκετούς μήνες ακόμα.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε χθες στο 4,659% με άνοδο της τάξης του 3,37% από την Παρασκευή, στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Ιουνίου και κοντά στα υψηλά έτους, με το spread να διαμορφώνεται στις 412,7 μονάδες βάσης. Ακόμη πιο έντονη ήταν η «εκτόξευση» στην απόδοση του 5ετούς η οποία διαμορφώθηκε στο 3,646%, με άνοδο 4,56%, ενώ στο 4,3% από 4,185% διαμορφώθηκε η απόδοση του 7ετούς.

Με τους αναλυτές να αναμένουν ότι το κλίμα γύρω από την Ιταλία θα επιδεινωθεί περαιτέρω, καθώς οι οίκοι αξιολόγησης θα προχωρήσουν σε υποβαθμίσεις της χώρας οδηγώντας στα ύψη τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, οι ελληνικοί τίτλοι δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν τις περαιτέρω πιέσεις, με μία απόδοση της τάξης του 5% για το ελληνικό 10ετές να μην μπορεί να αποκλεισθεί εάν το ιταλικό 10ετές «σκαρφαλώσει» στο 4%.

Σε νέα έκθεσή της η HSBC σημειώνει ότι τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται υπό πίεση λόγω εσωτερικών και εξωτερικών κινδύνων, και για αυτόν τον λόγο τηρεί ουδέτερη στάση. «Για να αλλάξει η άποψη της αγοράς απέναντι στην Ελλάδα σε “θετική”, πρέπει πρώτα να επιβεβαιωθούν οι μακροοικονομικές προοπτικές», επισημαίνει η βρετανική τράπεζα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή