Δηλώσεις ΦΠΑ με e-mail για όλες τις επιχειρήσεις

Δηλώσεις ΦΠΑ με e-mail για όλες τις επιχειρήσεις

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποχρεωτική καθίσταται από την 1-1-2002 η ηλεκτρονική υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ των επιχειρήσεων με βιβλία γ’ κατηγορίας. Οι εντολές του υφυπουργού Οικονομικών κ. Απ. Φωτιάδη προς τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) είναι μέχρι το τέλος του έτους να αποσταλούν e-mail και επιστολές σε όλες τις επιχειρήσεις προκειμένου αυτές να είναι έτοιμες από το νέο έτος στην ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων.

Επίσης, από την 1-7-2002 ηλεκτρονικά θα υποβάλλουν τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και οι επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία β’ κατηγορίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΓΓΠΣ μέχρι σήμερα έχουν πιστοποιηθεί 90.804 χρήστες οι οποίοι υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις από το Μάιο του 2000.

Οι επιχειρήσεις πλέον έχουν την ευχέρεια να υποβάλλουν τη δήλωση ΦΠΑ ηλεκτρονικά αξιοποιώντας το σύστημα TAXIS και ταυτόχρονα χωρίς καμιά μετακίνηση να δώσουν εντολή σε τράπεζα της προτίμησής τους για την πληρωμή του φόρου που τους αναλογεί.

Βέβαια, για να εγγραφούν και να πιστοποιηθούν από το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ανήκουν σε ΔΟΥ η οποία έχει ενταχθεί στο TAXIS, και στην οποία υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση ΦΠΑ.

Οι εγγεγραμμένοι θα παραλάβουν από τη γενική γραμματεία πληροφορικών συστημάτων, χωρίς κόστος το λογισμικό και θα μπορούν να υποβάλλουν τις παρατηρήσεις τους για την πληρότητα και χρηστικότητα του συστήματος. Οι επιχειρήσεις που θα υποβάλουν τη δήλωση ΦΠΑ ηλεκτρονικά θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με ηλεκτρονικό υπολογιστή με χαρακτηριστικά επεξεργαστή 80486 ή ανώτερο, μνήμη 16ΜΒ, λειτουργικό σύστημα Windows ή UNIX/LINUX, εφοδιασμένο με πρόγραμμα πλοήγησης και να έχουν σύνδεση στο δίκτυο Ιnternet.

Το δεύτερο μέτρο θα αφορά την καταβολή του οικογενειακού επιδόματος και στους δύο συζύγους. Το κόστος υπολογίζεται σε 40 δισεκατομμύρια δραχμές ενώ εμφανής είναι ο προβληματισμός του οικονομικού επιτελείου για το ύψος των αναδρομικών που, ενδεχομένως, θα απαιτηθεί -με δικαστικές αποφάσεις- να καταβληθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή