ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ν αι μεν η οικονομία της Γερμανίας δεν κινδυνεύει από την ύφεση… ωστόσο, όμως, η αγωνία κορυφώνεται, καθώς οι ορατοί κίνδυνοι που απειλούν την οικονομία επιβεβαιώθηκαν και χθες. Ευτυχώς, κινητήριος δύναμη, και για τη γερμανική οικονομία, αποδεικνύεται η ισχυρή κατανάλωση. Τα στοιχεία για το ΑΕΠ επιβεβαίωσαν τους φόβους για μηδενική ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν έδειξαν στασιμότητα των ρυθμών ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο του 2001, ενώ έδειξαν πενιχρή αύξηση 0,6% του ΑΕΠ, επί ετησίας βάσεως, που είναι η χαμηλότερη της τελευταίας 4ετίας. Ηδη ισχυρές επιβραδυντικές πιέσεις αντιμετωπίζει η αναπτυξιακή πορεία της Ιταλίας που έδειξε συρρίκνωση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2001, ενώ κινδυνεύει και η Γαλλία!

Η επίσημη πλέον ομολογία του Σρέντερ ότι το ποσοστό ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας θα περιορισθεί μεταξύ 1,5% μέχρι 2%, με συνέπεια να μην τηρηθεί ο αρχικός στόχος της κυβέρνησής του για ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 2,7%, τίθεται και αυτή υπό αμφισβήτηση. Ενώ και η ομολογία του Γερμανού καγκελαρίου πως είναι ανέφικτο να υλοποιηθεί η προεκλογική υπόσχεση του 1998 για μείωση της ανεργίας από τα 4,3 εκατ. στα επίπεδα των 3,5 εκατ. μέχρι τον επόμενο χρόνο που διεξάγονται οι κρίσιμες εκλογές στη χώρα του, παίρνει πολιτικές διαστάσεις. Το ποσοστό της ανεργίας έχει ανέλθει στο 9,2% τον Ιούλιο, (από 8,9% τον Ιούνιο).

Η ανακοίνωση του γερμανικού ΑΕΠ ανέκοψε την ανοδική πορεία του ευρώ. Ωστόσο, το ευρώ εξακολουθεί να απολαμβάνει την εύνοια των αγορών. Ενώ η ενδιαφέρουσα εξέλιξη στην Ευρωζώνη που γνώρισε την πρώτη επιστροφή κεφαλαίων που ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ήταν όντως πολύτιμη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, οι καθαρές εισρόες ανήλθαν στο ύψος των 19,6 δισ. ευρώ, τον Ιούνιο, σε σύγκριση με τις συνολικές καθαρές εκροές ύψους 111,7 δισ. ευρώ το 2000. Να θυμίσω ότι σε αιμορραγούσα πληγή για το ευρώ προς όφελος του δολαρίου είχε εξελιχθεί η φυγή των κεφαλαίων από την Ζώνη του Ευρώ το 1999 και το 2000. Οι αθρόες καθαρές εκροές άμεσων επενδυτικών κεφαλαίων από τη Ζώνη του Ευρώ είχαν προσελκυσθεί στο σύνολό τους από τις αμερικανικές αξίες, παρά τη δραματική εξασθένηση της αμερικανικής οικονομίας.

Ως προς τα κέρδη του γιεν έναντι του δολαρίου και έναντι του ευρώ, τι να πούμε, τα γνωστά… Ενώ οι «τριγμοί» που κλυδωνίζουν το Τόκιο πήραν χθες διαστάσεις δραματικές. Υπαίτιος του χθεσινού χάους ήταν ο αμερικανικός οίκος Standard and Poor’s που επιδόθηκε σε απειλές υποβάθμισης της κατάταξης πλήθους ιαπωνικών ασφαλιστικών εταιρειών, πυροδοτώντας αναταραχή στο Χρηματιστήριο του Τόκιο.

Με συνέπεια ο δείκτης Nikkei των 225 blue chips μετοχώ να την πληρώσει με νέα μεγάλη πτώση. Ο δείκτης Nikkei των 225 blue chips συνέχισε να κατρακυλά χθες, με συνέπεια να κλείσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 ετών!

Χθες, στη Wall Street οι επενδυτές αγνόησαν τα παραδοσιακά βαριά χαρτιά του δείκτη Dow Jones και ενδιαφέρθηκαν, δειλά όμως, για τις ευκαιρίες του πληγωμένου Nasdaq. Η δυσμενής ανακοίνωση κερδών της Kmart παρέσυρε στην πτώση τον κλάδο λιανικού εμπορίου, με συνέπεια ο δείκτης Dow Jones των μετοχών των 30 blue chips να ξανακυλήσει και ο Nasdaq να συγκρατείται σε οριακά θετικό επίπεδο.

Το δεύτερο μέτρο θα αφορά την καταβολή του οικογενειακού επιδόματος και στους δύο συζύγους. Το κόστος υπολογίζεται σε 40 δισεκατομμύρια δραχμές ενώ εμφανής είναι ο προβληματισμός του οικονομικού επιτελείου για το ύψος των αναδρομικών που, ενδεχομένως, θα απαιτηθεί -με δικαστικές αποφάσεις- να καταβληθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή