Σε στάσιμα νερά η ανάπτυξη στη Γερμανία

Σε στάσιμα νερά η ανάπτυξη στη Γερμανία

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φρανκφούρτη. Στάσιμη παρέμεινε η ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους στη Γερμανία, αλλά η ελαφρά άνοδος των καταναλωτικών δαπανών και η αναθέρμανση της εμπιστοσύνης των επιχειρηματιών ενισχύει τις ελπίδες ότι η οικονομική ανάκαμψη τελικώς θα κάνει την εμφάνισή της περί τα τέλη του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες, το γερμανικό ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2001 παρέμεινε στάσιμο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Είναι όμως κατά 0,6% υψηλότερο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο, αλλά εξακολουθεί να παραμένει στο πιο χαμηλό επίπεδο της οικονομικής ανάπτυξης κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, τα χθεσινά στατιστικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας κρίνονται αισιόδοξα καθότι διαπιστώνουν, μεταξύ άλλων, ότι ο ρυθμός της γερμανικής οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους σημείωσε άνοδο κατά 1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2000.

Τα στατιστικά αυτά στοιχεία αναφέρουν ότι ο ρυθμός των καταναλωτικών δαπανών στη Γερμανία το δεύτερο τρίμηνο του 2001 παρουσίασε αύξηση κατά 0,9% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ανακοινώνοντας τα σχετικά στοιχεία, επέρριψε ευθύνες για τη στασιμότητα του ρυθμού της γερμανικής οικονομικής ανάπτυξης στη μείωση των επενδύσεων, ιδιαιτέρως στον οικοδομικό τομέα καθώς και στην εξασθένηση κατά 0,1% των εμπορικών συναλλαγών. Η εξασθένηση στον τομέα των εμπορικών συναλλαγών αποδίδεται, από την ίδια υπηρεσία, στη μείωση του αριθμού των εξαγωγών.

Η δημοσίευση των στοιχείων της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, γίνεται μία εβδομάδα αργότερα από τη δημοσίευση της μηνιαίας εκθέσεως της Μπούντεσμπανκ, για τον Αύγουστο, η οποία συμφωνεί και αυτή στο ότι ο ρυθμός της γερμανικής οικονομικής αναπτύξεως κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους παρέμεινε στάσιμος. Η έκθεση της Μπούντεσμπανκ σημειώνει και αυτή ότι το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ο ρυθμός της οικονομικής αναπτύξεως είχε παρουσιάσει άνοδο της τάξεως του 0,4%. Σε αντίθεση με την προχθεσινή ανακοίνωση του ινστιτούτου Ifo, που ανέφερε αναθέρμανση της εμπιστοσύνης των επιχειρηματιών, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο της τιμής του ευρώ, η ανακοίνωση των στοιχείων της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας δεν είχε άμεσο αντίκτυπο στις αγορές συναλλάγματος. Οικονομολόγοι εξέφρασαν την άποψη ότι η στασιμότητα στο γερμανικό ΑΕΠ, και όχι η πτωτική πορεία, όπως ανέμεναν απαισιόδοξοι εμπειρογνώμονες, αντανακλά την άνοδο των καταναλωτικών δαπανών. Σε συνδυασμό δε και με την άνοδο του δείκτη της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στο 89,8 το μήνα Ιούλιο έναντι 89,5 το μήνα Ιούνιο, παρέχει αρκετές ελπίδες ότι η οικονομική ανάκαμψη στη Γερμανία δεν θα αργήσει να φανεί. Πολλοί μάλιστα την τοποθετούν στα τέλη του τρέχοντος έτους, μεταξύ αυτών και ινστιτούτα οικονομικών ερευνών καθώς και η Μπούντεσμπανκ, όπως άλλωστε είχε τονίσει στην έκθεσή της του μηνός Αυγούστου αναφορικά με την προοπτική της εξελίξεως της γερμανικής οικονομίας. Ενθαρρυντικό στοιχείο θεωρείται και η πτωτική τάση του πληθωρισμού, το μήνα Αύγουστο κατά 0,2% σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα. Η πτώση του πληθωρισμού είναι μεγαλύτερη από εκείνη που ανεμένετο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις δίνει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ακόμη μία δυνατότητα για τη μείωση των επιτοκίων της, εφόσον θεωρείται γενικότερα θετική ένδειξη για τη χαλάρωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Στο Λονδίνο, η αρνητική εικόνα του κλάδου τηλεπικοινωνιών και του τραπεζικού επισκίασε τη χθεσινή συνεδρίαση, με τον δείκτη FTSE 100 να χάνει 0,23%. Ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι, είχε απώλειες 0,05%, με «πρωταγωνιστή» τη μετοχή της France Telekom, η οποία έχασε 4,74%. Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 1984, με απώλειες 2,36%, φθάνοντας τις 11.126,92 μονάδες. Αρκετές από τις μετοχές των κορυφαίων ιαπωνικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας βυθίστηκαν. Χαρακτηριστικά, η Sony έχασε 4,15%, λόγω της ανησυχίας για επικείμενη μείωση των κερδών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή