Με ρυθμούς χελώνας γίνονται οι αποπληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών από το Δημόσιο στους προμηθευτές, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει λάβει και την τελευταία δόση για την αποπληρωμή τους από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, οι φορείς του Δημοσίου έλαβαν τον περασμένο Αύγουστο το ποσό των 922,6 εκατ. προκειμένου να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, όπως επίσης και οι αρμόδιες υπηρεσίες για την πληρωμή εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Ωστόσο, oι πληρωμές του Αυγούστου ήταν μόλις 185,4 εκατ.
Δηλαδή δεν καταβλήθηκαν περί τα 737,2 εκατ., ποσό το οποίο χρειάζονται οι επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που το κλίμα αβεβαιότητας έχει επιστρέψει στην αγορά. Το ποσό αυτό είναι άγνωστο πότε θα διατεθεί, όπως και εάν οι επιχειρήσεις λαμβάνουν εντόκως τα ποσά που τους οφείλονται, καθώς οι οφειλές και οι επιστροφές φόρου ξεπερνούν τις 90 ημέρες που θέτει ως όριο η Ευρωπαϊκή Ενωση.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία στα τέλη Αυγούστου, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου έφθασαν τα 3,036 δισ. από 2,73 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουλίου, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 306 εκατ.
Αν και η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για τον μηδενισμό των οφειλών έως τα τέλη Δεκεμβρίου, ακολουθεί αντίστροφη πορεία διογκώνοντάς τα. Μάλιστα, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν υπήρχε σαφής αναφορά για πλήρη εξόφλησή τους έως τα τέλη του 2018 (όπως είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση απέναντι στους θεσμούς).
Υπάρχει μόνον η εκτίμηση ότι οι φορείς πρέπει να μειώσουν περαιτέρω τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους έως τα τέλη του 2018, μετά και το 1 δισ. που τους μεταφέρθηκε τον Αύγουστο. Το εντυπωσιακό πάντως είναι ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού τονίζεται πως «η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Γενικής Κυβέρνησης προς τρίτους, αλλά και η εκκαθάριση και αποπληρωμή των εκκρεμών αιτήσεων επιστροφής φόρων και συνταξιοδότησης, αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών, καθώς οδηγεί στην ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας».
Σύμφωνα με τα στοιχεία το Δημόσιο χρωστάει στους προμηθευτές 1,974 δισ. (από 1,940 δισ. στα τέλη Ιουλίου), ενώ έχουν αυξηθεί οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων (αυτές που έχουν ξεπεράσει τις 90 ημέρες) στο 1,062 δισ. από 790 εκατ. που ήταν τον Ιούλιο.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση πήρε από τους δανειστές 6,6 δισ. ευρώ και συνεχίζει να χρωστάει, όταν στα τέλη του 2014 τα χρέη ήταν στα 3,6 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, τα χρέη του Δημοσίου διαμορφώνονται στα τέλη Ιουλίου ως εξής:
• 130 εκατ. χρωστούν τα υπουργεία.
• 255 εκατ. είναι τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
• 876 εκατ. οφείλουν οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, εκ των οποίων τα 262 εκατ. ο ΕΟΠΥΥ.
• 396 εκατ. είναι οι οφειλές των νοσοκομείων.
• 317 εκατ. χρωστούν διάφορα νομικά πρόσωπα και
• 1,062 δισ. είναι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων.
Σημειώνεται ότι τα χρέη του Δημοσίου είναι σημαντικά υψηλότερα, δεδομένου ότι στα στοιχεία που δημοσιοποιεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς επιστροφές από τα τελωνεία και ειδικά για τις κατηγορίες ΕΦΚ και ΦΠΑ σε βιομηχανίες, ξενοδοχεία, αλιευτικά σκάφη και πλοία καθώς και όποιες επιστροφές πραγματοποιούνται από τα τελωνεία και αφορούν ιδιώτες ή ελεύθερους επαγγελματίες.