Στο τραπέζι η κατάργηση του ν. Κατσέλη για την α΄ κατοικία

Στο τραπέζι η κατάργηση του ν. Κατσέλη για την α΄ κατοικία

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τρόποι για την επίτευξη των στόχων μείωσης των κόκκινων δανείων κατά 45 δισ. ευρώ έως και το 2021, από το σημερινό επίπεδο των 88,6 δισ. ευρώ, είναι στο μικροσκόπιο του SSM, κλιμάκια του οποίου βρίσκονται στην Αθήνα. Στο επίκεντρο των συζητήσεων που έχουν οι τράπεζες με τα αρμόδια κλιμάκια του εποπτικού μηχανισμού είναι η εξειδίκευση των στόχων, δηλαδή τι ποσοστό θα προέλθει από πωλήσεις χαρτοφυλακίων, πλειστηριασμούς, ρυθμίσεις και διαγραφές, έτσι ώστε τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα να μειωθούν από το επίπεδο του 47,7% μεταξύ 17% και 22% – ανάλογα με την τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συζητήσεις που έχουν γίνει ήδη με τα επιτελεία της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank –θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις με Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς–, ο SSM ζητεί επιτάχυνση των πλειστηριασμών, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων μπήκε και το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας που προβλέπεται στον νόμο Κατσέλη μέχρι τα τέλη του 2018.

Ηδη στον νόμο Κατσέλη εκκρεμούν περί τις 150.000 αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών ή προστασία της πρώτης κατοικίας και διάχυτη είναι η άποψη ότι μεγάλος αριθμός αυτών που έχουν προσφύγει στον νόμο είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Εκτός από την άρση του τραπεζικού απορρήτου που τέθηκε σε ισχύ από τις 15 Σεπτεμβρίου, ύστερα από επιμονή των θεσμών, κρίσιμο θέμα είναι η επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά το 2018, με την κυβέρνηση να προκρίνει τη διατήρησή της με μειωμένα όρια. Σημειώνεται ότι ο νόμος Κατσέλη επιτρέπει στον οφειλέτη σήμερα να υποβάλει στο δικαστήριο αίτηση και σχέδιο διευθέτησης οφειλών ζητώντας να εξαιρεθεί από την εκποίηση κύρια κατοικία με ή χωρίς προσημείωση ή υποθήκη, με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις οι οποίες ισχύουν έως τα τέλη του 2018. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι:

• Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για έναν ενήλικο (ποσό που προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη) και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη να μην υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%.

• Η αντικειμενική αξία κύριας κατοικίας να κυμαίνεται μεταξύ 120.000 και 220.000 ευρώ, προσαυξημένη ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη όταν παρεμβαίνει το Δημόσιο και καλύπτει έως και το 95% των μηνιαίων καταβολών για μία τριετία.

Εκτός από τους πλειστηριασμούς ακινήτων, βασικό εργαλείο για τη μείωση των κόκκινων δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες αποτελούν οι πωλήσεις πακέτων και οι τιτλοποιήσεις δανείων. Σύμφωνα με τα πλάνα που έχουν υποβάλει οι τράπεζες, πάνω από 30 δισ. ευρώ, από τον όγκο των 88,6 δισ. ευρώ που είναι σήμερα τα κόκκινα ανοίγματα, θα οδηγηθούν στη δευτερογενή αγορά, δηλαδή θα πωληθούν ή θα τιτλοποιηθούν. Κρίσιμο θέμα είναι η επίπτωση που θα έχει στα κεφάλαια των τραπεζών η κάθε μία από τις παραπάνω επιλογές, δηλαδή οι πωλήσεις, οι τιτλοποιήσεις, οι διαγραφές και οι ρυθμίσεις, στον βαθμό που κάθε ένα από τα διαθέσιμα εργαλεία έχει διαφορετικό κόστος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή