ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΗΜΕΡΑ

Η επιβράδυνση χτυπά την πόρτα και στη βιομηχανία της χλιδής. Η De Beers, κολοσσός του παγκόσμιου εμπορίου διαμαντιών, αφού είδε τα κέρδη του να μειώνονται κατά 15% το πρώτο εξάμηνο του έτους, ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει ποσοστώσεις έναντι των προμηθευτών της, εγκαταλείποντας αναγκαστικά τη μέχρι τώρα επιλεκτική στρατηγική της.

Ο πρώτος ελληνικός δορυφόρος. Σε ένα χρόνο, από τη Γαλλική Γουιάνα θα εκτοξευθεί ο πρώτος ελληνικός δορυφόρος. Χθες, υπεγράφη σε πανηγυρική τελετή στο Ζάππειο η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και της εταιρείας HELLAS SAT CONSORTIUM LTD.

2004. Και στο Ολυμπιακό Χωριό θα χρησιμοποιηθούν κατά τα φαινόμενα λυόμενες κατοικίες αν τεθεί σε κίνδυνο η εμπρόθεσμη παράδοση του έργου ή ασκηθούν πιέσεις από τους εργολήπτες για υπέρβαση προϋπολογισμού.

ΕΛΠΕ. Μείωση κερδοφορίας σε ποσοστό 55% παρουσιάζουν τα αποτελέσματα εξαμήνου των «Ελληνικών Πετρελαίων». Η διοίκηση του ομίλου αποδίδει την «καθίζηση» στη μεγάλη μείωση στα περιθώρια διύλισης στη Μεσόγειο.

Λιανεμπόριο. Από την 1η Ιανουαρίου 2002 θα ισχύσει τελικώς η εφαρμογή της απαγόρευσης λιανικών πωλήσεων κάτω του κόστους, σύμφωνα με την τροπολογία που ψηφίσθηκε χθες στη Βουλή.

Τουρισμός. Εγκληματική αδράνεια αποδίδει ο Μ. Εβερτ στα συναρμόδια υπουργεία, για το γεγονός ότι δεν έλαβαν μέτρα, ώστε να αναστραφεί η κάμψη που εμφανίζει φέτος η κίνηση των τουριστών στη χώρα μας.

Goody’s. Στον έλεγχο της ΔΕΛΤΑ Συμμετοχών πέρασε πλέον η Goody’s, αφού η πρώτη ολοκλήρωσε την απόκτηση 5,6 εκατομμυρίων μετοχών της δεύτερης, μέσω της Δημόσιας Πρότασης που κατέθεσε.

Απολύσεις. Απολύσεων συνέχεια στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Η ολλανδική Equant θα απολύσει 3.000 εργαζομένους που αντιστοιχούν στο 20% του συνολικού εργατικού της δυναμικού. Αλλους 1.000 εργαζομένους -το 9% του δυναμικού της- θα απολύσει η φινλανδική Sonera.