Αλμα στα έσοδα από μεταβιβάσεις ακινήτων λόγω της Airbnb

Αλμα στα έσοδα από μεταβιβάσεις ακινήτων λόγω της Airbnb

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τα έσοδα από τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων στο επτάμηνο του έτους έπειτα από αρκετά χρόνια στασιμότητας, σύμφωνα με την έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 40,8% το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου, συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι στο προαναφερθέν διάστημα οι εισπράξεις από τους φόρους στις μεταβιβάσεις και συγκεντρώσεις κεφαλαίων, που αφορούν κυρίως αγοραπωλησίες ακινήτων, έφθασαν τα 204,63 εκατ., έναντι 145,30 εκατ. το 2017. Μάλιστα, μόνο τον Ιούλιο οι εισπράξεις από τους φόρους μεταβίβασης αυξήθηκαν κατά 50,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα και έφθασαν στα 24,59 εκατ. έναντι 16,33 εκατ. τον Ιούλιο του 2017. Σύμφωνα με τα στελέχη της ΑΑΔΕ, η αύξηση στα έσοδα από τον φόρο μεταβίβασης «είναι πιθανόν να οφείλεται στην αναμενόμενη μεταβολή των αντικειμενικών αξιών που δύναται να οδήγησε πλήθος υποψήφιων αγοραστών ακινήτων στην ταχύτερη ολοκλήρωση των αγορών τους πριν από την εφαρμογή των νέων τιμών ζώνης». Σημειώνεται ότι από την 1.1.2019 θα ισχύσουν οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων για τις μεταβιβάσεις, κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές, καθώς και για το τέλος ακίνητης περιουσίας (για τον ΕΝΦΙΑ οι αντικειμενικές αξίες τέθηκαν σε ισχύ φέτος).

Ωστόσο, η αγορά έχει τελείως διαφορετική άποψη για το πώς αυξήθηκαν τα έσοδα. Οπως εξηγούν οι ειδικοί του χώρου της κτηματαγοράς, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται κινητικότητα στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Διαπιστώνουν αύξηση της ζήτησης στις μεγάλες πόλεις με έμφαση το κέντρο των Αθηνών. Μάλιστα, κάνουν λόγο για επενδυτικό «αμόκ», καθώς Κινέζοι, Τούρκοι, Ρώσοι και Ισραηλινοί, από κοινού με Ελληνες, συνεχίζουν να αγοράζουν διαμερίσματα, με στόχο την εκμετάλλευσή τους, μέσω της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, το φετινό οκτάμηνο (Ιανουαρίου – Αυγούστου), ο αριθμός των συμβολαίων αγοραπωλησίας ακινήτων που έχουν κατατεθεί στο Υποθηκοφυλακείο Αθηνών αυξήθηκε κατά 60%, συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. 

Είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη εβδομάδα Γάλλος που δεν μένει στην Ελλάδα αλλά έχει αρκετές επαγγελματικές δραστηριότητες στη χώρα μας έκανε πρόταση για αγορά δύο μικρών ακινήτων στο Παγκράτι και μάλιστα υπόγεια, έναντι 20.000 ευρώ το καθένα, για να τα εκμισθώνει μέσω της πλατφόρμας των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, η αιτία της αύξησης των δημόσιων εσόδων οφείλεται κυρίως στις αγοραπωλησίες που πυροδότησε η εκρηκτική ανάπτυξη των μισθώσεων τύπου Airbnb και ελάχιστα από την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών.

Εξάλλου, στην περίπτωση που το 2019 αναπροσαρμοσθούν εκ νέου οι τιμές είναι πολύ πιθανό σε αρκετές περιοχές να μειωθούν οι αξίες. Επομένως, οι ιδιοκτήτες πρέπει να περιμένουν πριν προχωρήσουν σε γονικές παροχές ή δωρεές. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί έναντι των δανειστών να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών το β΄ εξάμηνο του 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή