ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φραγμός στις πωλήσεις κάτω του κόστους

Από την 1η Ιανουαρίου 2002 θα αρχίσει τελικώς η εφαρμογή της απαγόρευσης λιανικών πωλήσεων κάτω του κόστους. Η σχετική τροπολογία ψηφίσθηκε χθες από τη Βουλή, με την αλλαγή στην ημερομηνία ενάρξεως που επέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Νικ. Χριστοδουλάκης. Ο υπουργός δέχθηκε επίσης την παρατήρηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. κ. Γ. Σαλαγκούδη, τα επιβαλλόμενα πρόστιμα να προτείνονται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία και θα πιστοποιεί τις παραβάσεις, χωρίς τη διαμεσολάβηση του υπουργείου για να μη δημιουργείται κατάσταση συναλλαγής. Αντιθέτως, ο κ. Χριστοδουλάκης δεν αποδέχθηκε να περιληφθούν όλες οι εξαιρέσεις στη ρύθμιση σε Προεδρικό Διάταγμα που του προτάθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Πάντως τόσο ο κ. Σαλαγκούδης, όσο και ο εισηγητής κ. Καραμπίνας υποστήριξαν ότι και η ρύθμιση αυτή είναι αποσπασματική σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά, ενώ από την πλευρά του ο εισηγητής του ΚΚΕ κ. Π. Κοσιώνης υποστήριξε ότι δεν λύνεται, με τις εξαιρέσεις και τα διάφορα «παραθυράκια» που αφήνονται, ο αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος των μικρών παραγωγικών μονάδων.

Απαντώντας ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χριστοδουλάκης χαρακτήρισε τη ρύθμιση ισορροπημένη και μετριοπαθή, με την οποία συμφωνούν τόσο η Ενωση Σούπερ Μάρκετ, όσο και οι παραγωγοί και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παραδέχθηκε ότι είναι ενδεικτικές και μόνον οι εξαιρέσεις που αναφέρονται στην τροπολογία, αλλά η γενική απαγόρευση όταν «τίθεται υπό διακινδύνευση ορισμένη αγορά ή θίγονται κατά τρόπον ουσιώδη οι αρχές του ανταγωνισμού και τα συμφέροντα των καταναλωτών» θα κρίνει αν τυχόν και άλλες περιπτώσεις καθιστούν θεμιτή την πώληση κάτω του κόστους.

Ο κ. Εβερτ τονίζει ότι χωρίς σωστές υποδομές είναι αδύνατο να αναπτυχθεί σημαντικά ο τουρισμός και το μόνο το οποίο μπορεί είναι να δυσφημισθεί τουριστικά η Ελλάδα.