Deutsche Bank

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα οδηγήσουν σε αλλαγή της πολιτικής του δολαρίου ενδεχόμενα νέα στοιχεία για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας; Αυτό αναρωτιέται σε χθεσινή ανάλυση ο επικεφαλής αναλυτής νομισμάτων στο γραφείο Νέας Υόρκης της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank Μάικλ Ρόζενμπεργκ.

Ο κ. Ρόζενμπεργκ γράφει ότι οι επιχειρηματικές συνθήκες στις ΗΠΑ μοιάζουν να επιδεινώνονται, ενώ η αγορά συναλλάγματος ανησυχεί αν η κυβέρνηση Μπους αλλάξει την πολιτική του δολαρίου. Συμπληρώνει ότι η πρόσφατη μηνιαία έκθεση της Federal Reserve της Φιλαδέλφειας για τις επιχειρηματικές συνθήκες προϊδεάζει για επιδείνωση του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης σε ολόκληρες τις ΗΠΑ, όπως καταγράφεται από την ένωση ΝΑΡΜ, που πρόκειται να ανακοινωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Με δεδομένες τις διαμαρτυρίες από την αμερικανική βιομηχανία και τα συνδικάτα ότι η ισχύς του δολαρίου έχει αρνητικές επιπτώσεις στις πωλήσεις και τις προοπτικές απασχόλησης, η αγορά συναλλάγματος ζητά να εκμαιεύει από τους υπεύθυνους της αμερικανικής πολιτικής συνεχή διαβεβαίωση ότι η πολιτική του ισχυρού δολαρίου παραμένει σταθερά σε ισχύ. Οι επενδυτές έχουν κάθε λόγο να θέλουν αυτή τη διαβεβαίωση, σχολιάζει ο κ. Ρόζενμπεργκ, καθώς η αμερικανική συναλλαγματική πολιτική σημείωσε μεγάλες μεταβολές στην περίοδο των τελευταίων τριάντα ετών. Κάτω από τις κυβερνήσεις των Νίξον, Κάρτερ, Ρίγκαν, Μπους (πρεσβύτερος) και Κλίντον η πολιτική απέναντι στο δολάριο άλλαξε από την «ευνοϊκή αδιαφορία», στην ενεργητική ενίσχυση της πτώσης του δολαρίου, την ενεργητική επέμβαση για το στάματημα της πτώσης του έως την παραδοχή ότι το ισχυρό δολάριο αποτελεί εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ. «Με δεδομένη την πιθανότητα ακραίας μεταβολής της αμερικανικής συναλλαγματικής πολιτικής, οι επενδυτές πρέπει να κατανοήσουν πλήρως τη δέσμευση των Αμερικανών επισήμων απέναντι στην πολιτική του ισχυρού δολαρίου», τονίζει ο αναλυτής της Deutsche Βank.

Μάλιστα παρά την προσκόλληση της αμερικανικής πολιτικής στο ισχυρό δολάριο κατά τα τελευταία έξι χρόνια, σε δύο περιπτώσεις σε αυτό το διάστημα οι ΗΠΑ προχώρησαν σε άμεση παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος για να σπρώξουν την ισοτιμία του χαμηλότερα, όπως επισημαίνει ο κ. Ρόζενμπεργκ. Αυτό συνέβη το 1998 σε συνεννόηση με την Ιαπωνία για την ενίσχυση του γιεν και το 2000 σε συνεννόηση με τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες για την ενίσχυση του ευρώ.

«Αν και οι περισσότεροι επενδυτές δεν προβλέπουν ότι ο υπουργός Οικονομικών Ο’Νιλ θα παρέμβει άμεσα για να οδηγήσει χαμηλότερα το δολάριο σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα, υπάρχουν ανησυχίες ότι αν συνεχίσει η πρόσφατη διολίσθηση του δολαρίου, δεν θα υπάρξει ισχυρή αντίσταση» λέει ο αναλυτής της Deutsche Βank.

Στις ανησυχίες συμβάλλει και η εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε πρόσφατη έκθεση για τις ΗΠΑ, η αξία του δολαρίου θα πρέπει να προσαρμοστεί προς τα κάτω κατά περίπου 20% σε όρους εμπορικής στάθμισης προκειμένου να επιτευχθεί ένα διατηρήσιμο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα έλλειμμα του ισοζυγίου τρέχουσων συναλλαγών της χώρας. Κωστής Παπαδημητρίου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή