Βρείτε λύση με την Ευρώπη για τις συντάξεις, λέει το ΔΝΤ

Βρείτε λύση με την Ευρώπη για τις συντάξεις, λέει το ΔΝΤ

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ακουσαν με ενδιαφέρον» τα επιχειρήματα του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου υπέρ της μη περικοπής των συντάξεων η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο διευθυντής του ευρωπαϊκού του τμήματος Πόουλ Τόμσεν, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών, αλλά για τη συνέχεια παρέπεμψαν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Από τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με τους δύο αξιωματούχους του Ταμείου, στο Μπαλί, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ, δεν προκύπτει ότι το Ταμείο άλλαξε στάση στο θέμα των συντάξεων. Κάτι που διατηρεί ζωντανές τις ανησυχίες για την αντίδραση των αγορών, οι οποίες δίνουν βαρύτητα στις εκτιμήσεις του Ταμείου.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο, διεμήνυαν χθες ότι υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση εκ μέρους του Ταμείου για τα ελληνικά επιχειρήματα, αν και ανάλογη εκτίμηση στο παρελθόν είχε διαψευσθεί στη συνέχεια από τον εκπρόσωπο Τύπου του Ταμείου Τζέρι Ράις, που επέμενε ότι το μέτρο είναι διαρθρωτικό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «και οι δύο (σ.σ.: Λαγκάρντ και Τόμσεν) άκουσαν τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς με ενδιαφέρον, τόσο για το ότι η μείωση των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο, όσο και για το ότι υπάρχει πλέον ο δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθεί η πλειονότητα των αντιμέτρων σε βάθος τετραετίας. Επισήμαναν επίσης ότι το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου είναι πρωτίστως ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων και τέλος, ότι ο δημοσιονομικός χώρος πρέπει να ξοδευτεί προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης».

Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση θα υποβάλει τη Δευτέρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο του προϋπολογισμού της, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα περιέχει περικοπές στις συντάξεις.

Επέλεξε, δηλαδή, η κυβέρνηση, όπως επέμεναν μέχρι και χθες οι πληροφορίες, να προχωρήσει με το εναλλακτικό σχέδιο, που προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ, χωρίς περικοπή των συντάξεων και χωρίς τα αντίμετρα, αν και με νέες παρεμβάσεις, που σύμφωνα με το προσχέδιο ήταν 766 εκατ. ευρώ.

Αυτές περιελάμβαναν τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, τη μείωση κατά 1% του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από 29% σε 28% και του συντελεστή διανεμόμενων κερδών από 15% σε 10% με δημοσιονομική επίπτωση από το 2020, την επιδότηση ενοικίου, αλλά μόνο με 150 εκατ. ευρώ, την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζομένους και μία ενίσχυση της ειδικής αγωγής.

Στο σχέδιο που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιθανότατα θα υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις, με πρόσθετες παρεμβάσεις, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θεωρεί ότι έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου χωρίς περικοπή των συντάξεων. Στην πράξη, όμως, η απόφαση πρέπει να περάσει από την έγκριση των υπουργών Οικονομικών και εκεί η Γερμανία και άλλες χώρες δεν είναι βέβαιο ότι θα υποστηρίξουν την κυβερνητική θέση.

Η πρώτη δοκιμασία και οι πρώτες ενδείξεις της στάσης των εταίρων θα δοθούν ενδεχομένως στο Euroworking Group της 26 Οκτωβρίου. Θα ακολουθήσει το Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου, αν και έως τότε δεν θα έχει εκδοθεί η έκθεση της Κομισιόν, η οποία αναμένεται αργότερα τον Νοέμβριο. Στη βάση αυτής θα συζητήσει το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, στο οποίο και αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις.

Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, είναι πιθανός ένας συμβιβασμός που θα καθησυχάσει τους εταίρους ότι η η Ελλάδα δεν προχωρεί σε ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή