Το εναλλακτικό σχέδιο υποσκάπτει την ανάκαμψη της οικονομίας, λέει ο ΣΕΒ

Το εναλλακτικό σχέδιο υποσκάπτει την ανάκαμψη της οικονομίας, λέει ο ΣΕΒ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αλλαγή των συμφωνηθέντων με τους θεσμούς, ώστε να μη γίνουν οι περικοπές στις συντάξεις επικρίνει ο ΣΕΒ, με δημοσίευμα στο μηνιαίο δελτίο του, που κυκλοφόρησε χθες.

«Αυτού του είδους οι αλλαγές» επισημαίνει, αναφερόμενος στο σχέδιο εναλλακτικού προϋπολογισμού, «υποσκάπτουν τη σταθερότητα του φορολογικού συστήματος και την εμπιστοσύνη των αγορών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Ο ΣΕΒ προειδοποιεί ότι η ελληνική οικονομία, που βρίσκεται ήδη υπό την πίεση των αναδυόμενων αρνητικών εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει αρχίσει σταδιακά να επηρεάζεται και από τις τεκταινόμενες πολιτικές εξελίξεις, καθώς η χώρα εισέρχεται σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Αυτό θέτει σε κίνδυνο τη μακροοικονομική σταθερότητα, τονίζει. Ο Σύνδεσμος επικρίνει ειδικότερα το γεγονός ότι το σχέδιο του εναλλακτικού προϋπολογισμού δεν περιλαμβάνει τη μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στους φορολογικούς συντελεστές εταιρικών κερδών (από 26% σε 29%) ή τις μειώσεις στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και την αναμόρφωση (ελάφρυνση) του ειδικού φόρου αλληλεγγύης, που είχαν ήδη γίνει νόμος με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, πέραν της επίτευξης του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.

Αντ’ αυτών, σημειώνει, η κυβέρνηση προτείνει πλέον, μεταξύ άλλων, μείωση του συντελεστή φορολογίας των εταιρικών κερδών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα το 2019, καθώς και μείωση κατά 10% της φορολογίας ακίνητης περιουσίας (ΕΝΦΙΑ) σε χαμηλής αξίας ακίνητα.

Ακόμη, ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι το εναλλακτικό σχέδιο της κυβέρνησης εξαντλεί όλο το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, πέραν της επίτευξης του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, χωρίς να συντηρείται κάποιο απόθεμα πόρων για το μέλλον, ενώ παραμένει ασαφές με ποιο τρόπο θα χρηματοδοτηθούν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Σε έναν ευρύτερο σχολιασμό της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, εξάλλου, ο ΣΕΒ παρατηρεί ότι «λείπει μια ξεκάθαρη γραμμή πλεύσης που να συνοδεύει με πράξεις το αφήγημα μιας οικονομίας, που ανακάμπτει με σταθερά βήματα, ώστε να ηρεμήσουν οι αγορές σε μια τέτοια συγκυρία» αυξανόμενης μεταβλητότητας (εμπορικοί πόλεμοι, δημοσιονομική κρίση στην Ιταλία, Brexit κ.ά.).

Υπερφορολόγηση

«Και, βεβαίως, εάν και η συμφωνηθείσα μείωση του αφορολογήτου από το 2020, που αναμένεται να συνεισφέρει 2 δισ. ευρώ ετησίως σε μόνιμη βάση, δεν εφαρμοστεί, το συνολικό πακέτο των φορολογικών ελαφρύνσεων και των φιλοαναπτυξιακών μέτρων των 4 δισ. ευρώ της περιόδου 2020-2022 είναι μάλλον απίθανο να υιοθετηθεί, καταδικάζοντας τη χώρα σε ένα μέλλον εσαεί υπερφορολόγησης και αποεπένδυσης» καταλήγει το δελτίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή