Γ. Χουλιαράκης: Το σενάριο του προϋπολογισμού είναι ένα και όχι δύο

Γ. Χουλιαράκης: Το σενάριο του προϋπολογισμού είναι ένα και όχι δύο

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης υποστήριξε χθες ότι το σενάριο του προϋπολογισμού είναι ένα και όχι δύο, διαψεύδοντας, μάλιστα, ακόμη και τον Φραγκίσκο Κουτεντάκη, επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, το οποίο στη «γνώμη» του για το προσχέδιο αναφερόταν σε δύο σενάρια.

«Η τρίτη και ουσιαστικότερη διαφορά», σημείωνε το Γραφείο στις 3/10/2019, για το συγκεκριμένο προσχέδιο, σε σύγκριση με αυτά των προηγούμενων χρόνων, «είναι η κατάθεση δύο σεναρίων, ενός βασικού και ενός εναλλακτικού».

«Κάνει λάθος», είπε ο κ. Χουλιαράκης χθες στην Επιτροπή της Βουλής, που συζητούσε το προσχέδιο του προϋπολογισμού, όταν ο εισηγητής της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας του επεσήμανε ότι ο κ. Κουτεντάκης μιλούσε για δύο σενάρια. «Να τα βρείτε μεταξύ σας», σχολίασε ο κ. Σταϊκούρας. Ο κ. Κουτεντάκης αναμένεται να μιλήσει σήμερα στην ίδια επιτροπή. Στην πραγματικότητα, όχι μόνο ο κ. Κουτεντάκης, αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε μιλήσει για δύο σενάρια, ένα με περικοπές και ένα χωρίς, ενόψει της κατάθεσης του προσχεδίου, με τη διευκρίνιση πάντα ότι το προσχέδιο αποτυπώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να μη γίνουν περικοπές.

Η πραγματικότητα

Πράγματι, το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που κατατέθηκε στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου, περιλαμβάνει κανονικά ένα σενάριο με περικοπές στις συντάξεις και προβλεπόμενο πρωτογενές πλεόνασμα 4,14% του ΑΕΠ και στη συνέχεια, σ’ ένα κεφάλαιο υπό τον τίτλο «προτιθέμενες δημοσιονομικές παρεμβάσεις», υπάρχει το σενάριο χωρίς περικοπές συντάξεων και προβλεπόμενο πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ. Αντίστοιχα, το σχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Κομισιόν δύο εβδομάδες μετά, περιλαμβάνει ένα σενάριο «χωρίς αλλαγές πολιτικής» και μια περιγραφή των δημοσιονομικών παρεμβάσεων (μη περικοπή συντάξεων), για τις οποίες δηλώνει –με πιο σαφή, ίσως, τρόπο σε σχέση με το προσχέδιο– ότι η κυβέρνηση προτίθεται να τις εφαρμόσει.

Ο κ. Χουλιαράκης υποστήριξε χθες ότι όχι μόνο για το σχέδιο που εστάλη στη Κομισιόν, αλλά και για το προσχέδιο που υπεβλήθη στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου, η μορφή είναι κοινή για όλα τα κράτη-μέλη. Προβλέπεται ένα σενάριο βάσης, με τα κύρια δημοσιονομικά μεγέθη, χωρίς παρεμβάσεις και ένας δεύτερος πυλώνας με τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις που σκοπεύει να ενσωματώσει η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό. Αυτές, είπε, θα περιλαμβάνονται στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στις 21 Νοεμβρίου στη Βουλή.

Διευκρίνισε, εξάλλου, ότι το σχέδιο που υπέβαλε η κυβέρνηση στην Κομισιόν δεν καταγράφει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 μετά τα μέτρα, κατά το πρόγραμμα, διότι δεν το ζητεί η Κομισιόν, η οποία έχει κοινά πρότυπα για όλα τα κράτη-μέλη. Το μέγεθος αυτό, είπε, όπως φαίνεται και από το προσχέδιο, είναι 3,6% του ΑΕΠ.

Πέρασε το μήνυμα

Πάντως, ανεξάρτητα από το τι προβλέπουν οι κανόνες της Ε.Ε. για την παρουσίαση των προϋπολογισμών, η κυβέρνηση αξιοποίησε τα δύο σενάρια, για να περάσει το μήνυμα στο μεν εσωτερικό της χώρας ότι δεν θα κόψει τις συντάξεις και στο εξωτερικό ότι δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. Οχι μόνο ο κ. Τζανακόπουλος, αλλά και σε άλλες κυβερνητικές διαρροές γινόταν συστηματική αναφορά σε δύο σενάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή