Η οικονομία κινδυνεύει να «εκτροχιασθεί», προειδοποιούν ξανά οι εξαγωγείς Β. Ελλάδος

Η οικονομία κινδυνεύει να «εκτροχιασθεί», προειδοποιούν ξανά οι εξαγωγείς Β. Ελλάδος

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά ανήσυχοι εμφανίζονται οι εξαγωγείς της Βόρειας Ελλάδας για την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική οικονομία το τελευταίο διάστημα, με πιο χαρακτηριστικά στοιχεία την πρόσφατη κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών, τη μεταφορά της έδρας εκτός Ελλάδας μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, όπως ο «Τιτάν», καθώς και την τάση για παροχολογία καθώς βρισκόμαστε ενόψει χρονιάς εκλογών. Χθες ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) αποτύπωσε αυτές τις ανησυχίες σε ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι οποίες οδήγησαν σε σημαντική απώλεια της χρηματιστηριακής αξίας των ελληνικών τραπεζών, αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα για την όποια επενδυτική κίνηση προς τη χώρα μας. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου η διασφάλιση των διεθνών αγορών για την οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα είναι επιτακτική. Αντίθετα, το αρνητικό κλίμα που βιώνουμε προκαλεί μείωση της εμπιστοσύνης καταθετών και επενδυτών, επιδεινώνοντας το πρόβλημα της ελλιπούς ρευστότητας», υποστηρίζει ο ΣΕΒΕ και συνεχίζει: «Χαρακτηριστικό παράδειγμα της έλλειψης εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία αποτελεί και η απόφαση ιστορικών επιχειρηματικών ομίλων της χώρας να μεταφέρουν την έδρα τους εκτός Ελλάδας, γεγονός που αποδεικνύει ότι, εάν συνεχιστεί η ίδια αντιμετώπιση του κράτους προς τις επιχειρήσεις, τότε η Ελλάδα θα χάσει νομοτελειακά το υγιέστερο τμήμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας». Ο ΣΕΒΕ κάνει επίσης λόγο για διολίσθηση προς την παροχολογία από το σύνολο του πολιτικού κόσμου λόγω προεκλογικής περιόδου και εξαιτίας της ολοκλήρωσης του τρίτου μνημονίου. «Είναι κρίμα ο όποιος δημοσιονομικός χώρος που δημιουργήθηκε με τόσο κόπο, να εξανεμιστεί σε ένα διάστημα 10 μηνών προεκλογικής περιόδου, δημιουργώντας σύγχυση στις διεθνείς αγορές και αφερεγγυότητα για το ελληνικό κράτος», υπογραμμίζει.

Προς αποφυγήν μιας νέας οικονομικής καθίζησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε υφεσιακή τροχιά, ο ΣΕΒΕ επισημαίνει την ανάγκη λήψης μέτρων προς τις ακόλουθες κατευθύνσεις:

• Θωράκιση του τραπεζικού συστήματος και αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

• Εφαρμογή των συμφωνηθέντων με τους εταίρους μας με σκοπό την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας.

• Παύση της παροχολογίας.

• Εμφαση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας προς τις παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, αντί για τη διεύρυνση και εμβάθυνση επιδομάτων σε μη παραγωγικό πληθυσμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή