ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από τα Δωδεκάνησα ξεκινάει ο «εφοριακός της γειτονιάς»

24s1efor
patmosss

Την ερχόμενη Δευτέρα θα κάνει πρεμιέρα ο νέος θεσμός του «εφοριακού της γειτονιάς», σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής στο 5th Athens Law Forum On Taxation. Τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου κλιμάκιο εφοριακών της Ρόδου μαζί με τον περιφερειάρχη Πειραιά, Ρήγα Μπάρκουλα, θα επισκεφθούν τα νησιά Πάτμο, Λειψούς, Αγαθονήσι και τη Σύμη.

Στόχος των εφοριακών είναι να δώσουν λύση σε προβλήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος Taxis, αλλά και να βοηθήσουν όσους φορολογουμένους χρειάζονται βοήθεια σε φορολογικά θέματα που αντιμετωπίζουν.

Με απευθείας σύνδεση με την Εφορία Ρόδου θα μπαίνουν στο αρχείο του φορολογουμένου και ενδεχομένως να επιλύονται στη στιγμή τα θέματα που προβληματίζουν και δυσκολεύουν, για παράδειγμα, τη λειτουργία επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα ανωτέρω νησιά. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ:

1. Θα συσταθούν κινητά συνεργεία εξυπηρέτησης φορολογουμένων, τα οποία σε συνεννόηση με τους δήμους θα ενημερώνουν τους φορολογουμένους. Σε πρώτη φάση κλιμάκιο της Εφορίας της Ρόδου θα μεταβεί σε Πάτμο, Λειψούς, Αγαθονήσι και Σύμη, προκειμένου να ακούσει και να καταγράψει τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών στις συναλλαγές τους με το TAXIS και να δώσει λύσεις στα προβλήματα των φορολογουμένων.

2. Εξετάζεται, σε δεύτερη φάση, να εγκατασταθούν ηλεκτρονικοί υπολογιστές σε συγκεκριμένους χώρους, ενδεχομένως σε δημαρχεία, όπου μέσω skype οι φορολογούμενοι θα συνδέονται με την εφορία τους ή τα κεντρικά της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, όπου θα μπορούν να ζητούν βοήθεια για θέματα που άπτονται της φορολογικής νομοθεσίας και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα κατά τόπους γραφεία εξυπηρέτησης φορολογουμένων.

3. Θα δημιουργηθούν τέσσερις ηλεκτρονικοί οδηγοί με τα εξής θέματα: α) Ζητήματα που αφορούν μισθωτούς υπαλλήλους. β) Αγορά και πώληση ακινήτων. γ) Πρώτη φορά φορολογούμενος. δ) Πώς μπορώ να πληρώσω του φόρους. Οι φορολογούμενοι θα υποβάλλουν τα ερωτήματα τους ηλεκτρονικά και θα λαμβάνουν εντός της ημέρας απάντηση από την αρμόδια διεύθυνση που θα συσταθεί στην ΑΑΔΕ για τον σκοπό αυτό.

Στήριξη μεσαίας τάξης

Σε ομιλία του στο ίδιο φόρουμ ο κ. Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της μεσαίας τάξης στη μετά μνημονίου εποχή, η οποία, όπως χαρακτηριστικά είπε, έχει σηκώσει μεγάλα φορολογικά βάρη που την οδήγησαν στη φτωχοποίησή της, πλήττοντας την ελληνική οικονομία. Επισήμανε ότι είναι αναγκαία η μείωση των φορολογικών συντελεστών και εισφορών και όσο ταχύτερα ψηφισθούν τα μέτρα για την ανακούφιση της μεσαίας τάξης, τόσο πιο γρήγορα θα βελτιωθεί η κατάστασή της, η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει στη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος, ο διοικητής της ΑΑΔΕ ανέφερε ότι η φορολογική διοίκηση δίνει έμφαση στη διεθνή της εξωστρέφεια με τη συμμετοχή της σε συνέδρια στο εξωτερικό, ενώ επισήμανε την έμφαση που δίνει η Αρχή στην ανάπτυξη της πληροφορικής. Η σχετική υπηρεσία της Αρχής, όπως ανέφερε ο κ. Πιτσιλής, είναι υποστελεχωμένη σε σχέση με τα διεθνή στάνταρ. Οσον αφορά την ηλεκτρονική τιμολόγηση, σημείωσε ότι το θέμα των ηλεκτρονικών βιβλίων έχει προχωρήσει και πριν από μία εβδομάδα εκλήθησαν οι εκπρόσωποι των φορέων να καταθέσουν τις απόψεις τους για το θέμα, ενώ υπάρχει και συνεχής επικοινωνία με το υπουργείο Οικονομικών.