Φρένο στο πακέτο της ΔΕΘ

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανατρέπονται τα σχέδια της κυβέρνησης, που θέλει να μην περικοπούν οι συντάξεις αλλά και να εφαρμοστούν τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς των ευρωπαϊκών θεσμών. Ευρωπαίος αξιωματούχος έλεγε στην «Κ» ότι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν στις Βρυξέλλες είναι ότι το δημοσιονομικό πλεόνασμα που θα προκύψει δεν θα είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μην περικοπούν οι συντάξεις, αλλά και για να εφαρμοστούν τα μέτρα ελάφρυνσης που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση.

Σε αυτήν τη γραμμή κινήθηκε χθες και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο πως «παρόλο που υπάρχει δημοσιονομικός χώρος στην Ελλάδα φέτος, δεν θα είναι αρκετά μεγάλος για να μην εφαρμοστούν τελείως οι περικοπές των συντάξεων που έχουν συμφωνηθεί» και πρόσθεσε ότι «γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει ακριβώς να δούμε τι περιθώρια υπάρχουν».

Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESΜ) διευκρίνισε στην «Κ» ότι ο κ. Ρέγκλινγκ εννοούσε ότι δεν θα υπάρξει αρκετός δημοσιονομικός χώρος ώστε να μην εφαρμοστούν οι περικοπές των συντάξεων αλλά και τα μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα που έχει εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, στο δεύτερο σενάριο του προσχεδίου του προϋπολογισμού που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση, στο οποίο δεν υπολογίζονται οι περικοπές των συντάξεων, οι θεσμοί έχουν διαφορετικούς υπολογισμούς. Αναμένουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα φτάσει το 3,6% του ΑΕΠ, όπως υποστηρίζει το ελληνικό οικονομικό επιτελείο, αλλά στο 3,2% του ΑΕΠ ή ακόμη και χαμηλότερα.

Φρένο στο πακέτο της ΔΕΘ-1

Το δίλημμα

Συνεπώς, η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί στο δίλημμα ή να κάνει στοχευμένες περικοπές συντάξεων (προστατεύοντας τους χαμηλοσυνταξιούχους) ή να μην εφαρμόσει όλα τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, όπως π.χ. η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για χαμηλά εισοδήματα, η επιδότηση ενοικίου για οικογένειες, η μείωση του ΕΝΦΙΑ ή η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις.

«Δεν έχει ληφθεί ακόμα η απόφαση για το αν θα περικοπούν ή όχι οι συντάξεις», δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ και σημείωσε ότι «υπάρχουν πολλοί τρόποι κανείς να μοιράσει την όποια υπεραπόδοση». Ο ίδιος έφερε ως παράδειγμα τη μείωση των φόρων, σημειώνοντας ότι «στην Ελλάδα οι φορολογικοί συντελεστές είναι πολύ υψηλοί». Τα διαφορετικά σενάρια για το πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το πλεόνασμα αναλύονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, τον ΕSM και το ΔΝΤ.

Σε ερώτηση για το πότε θα συμβούλευε την Ελλάδα να βγει στις αγορές, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι «είμαστε σε στενή επαφή με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, έχουμε προσφέρει και τεχνική βοήθεια, αλλά στο τέλος είναι δική τους απόφαση». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει ανάγκη να βγουν στις αγορές για δύο χρόνια, υπάρχει χρόνος» και επισήμανε ότι μπορούν να δουν πώς αναπτύσσονται οι αγορές. Αυτή τη στιγμή τα επιτόκια είναι υψηλότερα από ό,τι πριν από μερικά χρόνια και αυτό εξαρτάται από το τι συμβαίνει στην Ελλάδα καθώς και σε άλλες χώρες όπως η Τουρκία. «Είναι αρκετά επαγγελματίες», είπε ο κ. Ρέγκλινγκ για τον ΟΔΔΗΧ, συμπληρώνοντας ότι είναι σίγουρος πως θα πάρουν τις σωστές αποφάσεις.

Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα

Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα, μιας και αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα που είχε η χώρα μας πριν από 10 χρόνια. «Δεν χρειάζεται πανικός» είπε και πρόσθεσε πως η Ιταλία δεν είναι η επόμενη Ελλάδα. Η Ιταλία έχει πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών, ενώ μεγάλο μέρος του ιταλικού χρέους χρηματοδοτείται από τη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή