Ψηφίστηκε επί της αρχής η σύμβαση παραχώρησης για το Θριάσιο Πεδίο

Ψηφίστηκε επί της αρχής η σύμβαση παραχώρησης για το Θριάσιο Πεδίο

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην αναγκαιότητα ολοκλήρωσης της κύρωσης στη Βουλή της σύμβασης παραχώρησης του Θριάσιου Πεδίου, υπογράμμισε ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης. Μιλώντας χθες στη Βουλή είπε ότι η χώρα πρέπει να ολοκληρώσει την κύρωση και τη λειτουργία του διαμετακομιστικού κέντρου στο Θριάσιο, καθώς βαρύνεται με κρατικές ενισχύσεις ύψους 250 εκατ. ευρώ.

«Είναι γνωστή η δέσμευση της χώρας μας», είπε ο κ. Σπίρτζης, «για την ολοκλήρωση της σύμβασης και μέρους της κατασκευής του εμπορευματικού κέντρου τους πρώτους μήνες του 2019… Σημειώνω ότι για τη διαγωνιστική διαδικασία της διαχείρισης και της λειτουργίας του διαμετακομιστικού κέντρου προϋπόθεση είναι η ολοκλήρωση της σύμβασης που έρχεται σήμερα προς ψήφιση. Η μη ολοκλήρωση των δύο αυτών διαδικασιών συνεπάγεται 250 εκατομμύρια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή» (σ.σ. πρέπει να επιστραφούν οι κρατικές ενισχύσεις).

Επίσης, ο κ. Σπίρτζης σημείωσε ότι θα καταθέσει άμεσα τροπολογία με την οποία θα ανατεθεί στον ΟΣΕ η εκμετάλλευση του σιδηροδρομικού τερματικού σταθμού που βρίσκεται στο παρακείμενο ακίνητο του ΟΣΕ στο Θριάσιο Πεδίο. Ακόμη, σύμφωνα με τις προτροπές του εισηγητή της πλειοψηφίας, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει τροπολογία, που θα επαναφέρει όλους τους αποσπασμένους σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες εργαζομένους στον ΟΣΕ πριν από τη διάσπασή του το 2010. Τέλος, το υπουργείο εξετάζει την παροχή αντισταθμιστικών ωφελημάτων στην τοπική κοινωνία του Ασπροπύργου.

Η αντιπολίτευση, παρόλο που εν γένει τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης του ακινήτου, ωστόσο συνέχισε τις αντιρρήσεις της κατά της σύμβασης παραχώρησης. Ο εισηγητής της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής ζήτησε την απόσυρση του σχεδίου νόμου και επανέλεγχό του από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, ορισμένοι όροι της σύμβασης θα «χτυπήσουν» στον έλεγχό τους από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) με την κατηγορία της κρατικής ενίσχυσης. «Ή παίρνετε πίσω τη σύμβαση ή τη στέλνετε στην Ανεξάρτητη Αρχή που ελέγχει τις δημόσιες συμβάσεις να μας πει τελικά, αν αυτή η σύμβαση έχει προβλήματα ή όχι», είπε χθες ο κ. Καραμανλής.

Πάντως, τόσο η Ν.Δ., όσο και το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων επιφυλάχθηκαν να ψηφίσουν κατ’ άρθρο το σχέδιο νόμου. Το σχέδιο νόμου καταψήφισαν τα κόμματα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ. Ετσι, το σχέδιο νόμου ψηφίστηκε επί της αρχής, κατ’ άρθρο και στο σύνολό του κατά πλειοψηφία με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Η τελική ψήφισή του αναμένεται στην Ολομέλεια της Βουλής, πιθανώς σε συνεδρίαση της ερχόμενης εβδομάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή