Φόροι 155 εκατ. κάθε μέρα έως τα τέλη του χρόνου

Φόροι 155 εκατ. κάθε μέρα έως τα τέλη του χρόνου

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φόρους ύψους 155 εκατ. ευρώ κάθε μέρα μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρώνουν τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού και τα υπερπλεονάσματα για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος. Ωστόσο, τα πρόσφατα στοιχεία του προϋπολογισμού που δημοσιοποιήθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δείχνουν ότι τα έσοδα, κυρίως τα φορολογικά, παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης. Συγκεκριμένα, οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και τον ΕΝΦΙΑ είναι μειωμένες, ωστόσο οι απώλειες αντισταθμίζονται από τις αυξημένες εισπράξεις ΦΠΑ και φόρων παρελθόντων οικονομικών ετών. Βέβαια, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι τα έσοδα από τον ΦΠΑ θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία και τους επόμενους μήνες. Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο εισπράχθηκε ο ΦΠΑ του καλοκαιριού.

Το τελευταίο τρίμηνο του έτους νοικοκυριά, ιδιοκτήτες ακινήτων και επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν συνολικά 14 δισ. ευρώ. Τα νοικοκυριά πρέπει να πληρώσουν την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, τρεις ακόμα δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ και οι επιχειρήσεις δύο ακόμα δόσεις. Στο τέλος του έτους πρέπει να καταβληθούν και τα τέλη κυκλοφορίας. Από την ανάλυση των στοιχείων του προϋπολογισμού προκύπτει ότι τα φορολογικά έσοδα στα τέλη Σεπτεμβρίου έφθασαν στα 33,801 δισ. ευρώ. Με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα το σύνολο των ετήσιων εισπράξεων τοποθετείται στα 47,948 δισ. ευρώ. Δηλαδή πρέπει να εισπραχθούν μέχρι το τέλος του έτους 14,147 δισ. ευρώ.

1. Φόρος εισοδήματος.  Στα τέλη Νοεμβρίου πρέπει να καταβληθεί η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος. Συνολικά 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν 1,1 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι από τις φετινές δηλώσεις προκύπτει ότι ένας στους τρεις φορολογούμενους θα πληρώσει φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2017, ο οποίος κατά μέσον όρο ανέρχεται σε 1.066 ευρώ.

2. ΕΝΦΙΑ. Στα τέλη Οκτωβρίου – Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου πρέπει να καταβληθούν τρεις δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Το ποσό που υπολογίζει να εισπράξει το Δημόσιο φθάνει το 1,9 δισ. ευρώ.

3. Εμμεσοι φόροι. Εως το τέλος του έτους αναζητούνται εισπράξεις 7 δισ. ευρώ από έμμεσους φόρους για να φτάσουν στα 27,078 δισ. ευρώ από 19,9 που έχουν εισπραχθεί μέχρι σήμερα.

4. Δόση ρύθμισης. Τους κρίσιμους μήνες οι οφειλέτες του Δημοσίου θα πληρώνουν ταυτόχρονα με όλα τα ανωτέρω και τη δόση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Συνολικά μέχρι το τέλος του έτους υπολογίζεται να καταβληθούν περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ.

5. Τέλη κυκλοφορίας. Επίσης, τον Δεκέμβριο θα πρέπει να καταβληθεί ποσό ύψους 1,2 δισ. ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας του 2019.

Επιστροφές φόρων

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται αύξηση του ρυθμού επιστροφών φόρων. Συγκεκριμένα, το 2014 οι επιστροφές φόρου κάτω των 90 ημερών ανέρχονταν στο ποσό των 3 δισ. ευρώ και πλέον εξαιτίας και της αλλαγής της νομοθεσίας (και της κατάργησης των εκπτώσεων φόρου) το ποσό στα τέλη Σεπτεμβρίου έχει περιοριστεί στο 1,08 δισ. ευρώ. Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι:

• Στα τέλη του 2014 οι εκκρεμείς επιστροφές έφθαναν στα 3,09 δισ. ευρώ.

• Στα τέλη του 2015 οι εκκρεμείς επιστροφές αυξήθηκαν στα 3,7 δισ. ευρώ.

• Το 2016 περιορίσθηκαν στα 2,49 δισ. ευρώ.

• Το 2017 μειώθηκε το στοκ των εκκρεμών στο 1,3 δισ. ευρώ.

• Μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2018 οι εκκρεμείς επιστροφές ανέρχονταν στο 1,08 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή