Ιδιωτικοποιήσεις: 20 δισ. τo όφελος της οικονομίας, εκτιμά το ΤΑΙΠΕΔ

Ιδιωτικοποιήσεις: 20 δισ. τo όφελος της οικονομίας, εκτιμά το ΤΑΙΠΕΔ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αξιοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων ύψους 8 δισ. ευρώ, που επιφέρουν συνολικό όφελος 20 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, είναι το μέχρι σήμερα αποτέλεσμα της λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ. Παράλληλα, η κυβέρνηση, με μεγάλη καθυστέρηση, πραγματοποίησε χθες το πρώτο βήμα για την αξιοποίηση των δέκα περιφερειακών λιμένων. Συγκεκριμένα, χθες αναρτήθηκε στον δικτυακό τόπο opengov.gr προς διαβούλευση το σχέδιο νόμου με τίτλο «Κύρωση των συμβάσεων παραχώρησης που συνήφθησαν μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και των Οργανισμών Λιμένων Α.Ε. και άλλες διατάξεις». Με το σχέδιο νόμου, εφόσον ψηφιστεί στην ελληνική Βουλή, κυρώνονται οι συμβάσεις παραχώρησης των 10 περιφερειακών λιμένων (δεν είχαν κυρωθεί με νόμο μέχρι σήμερα) στους οργανισμούς λιμένων, ενώ, επιπλέον, ορίζεται το ΤΑΙΠΕΔ ως ο κάτοχος του δικαιώματος σύναψης συμβάσεων υποπαραχώρησης επιμέρους δραστηριοτήτων που υλοποιούνται στους συγκεκριμένους λιμένες. Στο σχέδιο νόμου ορίζεται επίσης ότι όλες οι συμβάσεις υποπαραχώρησης, που θα συνάψει το ΤΑΙΠΕΔ με τρίτους επενδυτές στους περιφερειακούς λιμένες, θα κυρωθούν στην ελληνική Βουλή. Ακόμη προβλέπεται ειδικό αντιστάθμισμα επί των εσόδων που θα καταβάλει στον οργανισμό λιμένος ο προτιμητέος επενδυτής. Το αντιστάθμισμα αυτό θα ξεπερνά το 5% επί των εσόδων μόνον σε σπάνιες περιπτώσεις.

Ιδιωτικοποιήσεις:  20 δισ. τo όφελος της οικονομίας, εκτιμά το ΤΑΙΠΕΔ-1

Παράγοντες της αγοράς πάντως χαρακτήριζαν γραφειοκρατικό το σχέδιο νόμου που αφορά τις επιμέρους παραχωρήσεις δραστηριοτήτων στους περιφερειακούς λιμένες. Σημειώνεται ότι για το σχέδιο αξιοποίησής τους θα έχει άποψη τόσο το υπουργείο Εμπ. Ναυτιλίας όσο και οργανισμός λιμένος. Επίσης, το προκρινόμενο σχέδιο νόμου μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδα, καθώς σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και υπουργείου Ναυτιλίας, δεν ορίζεται ποια Αρχή υπερισχύει. Τέλος, το σχέδιο νόμου δεν έχει καμία πρόβλεψη για το προσωπικό των λιμένων, στους οποίους θα εισέλθουν πιθανοί επενδυτές.

Πάντως χθες ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Αρης Ξενόφος, μιλώντας σε συνάντηση του Enterprise Greece με Pώσους εκπροσώπους τραπεζών και βιομηχανιών, εμφανίστηκε αισιόδοξος. Σύμφωνα με τον κ. Ξενόφο, μια διαδικασία αξιοποίησης των τεσσάρων εκ των 10 λιμένων μπορεί να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους. Πρόκειται για τα λιμάνια που εφάπτονται του άξονα της Εγνατίας Οδού και συγκεκριμένα της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας, της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Ξενόφο, μέχρι το τέλος του έτους ή τις αρχές του επομένου, αναμένεται να ξεκινήσει η αξιοποίηση των περιφερειακών λιμένων, η διάθεση του 30% των μετοχών του ΔΑΑ και η πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ. Επίσης εκτίμησε ότι σύντομα θα ξεκινήσει η αξιοποίηση ακινήτων ιαματικών πηγών και του μεγάλου ακινήτου στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης.

Ο κ. Ξενόφος εξήρε το έργο του ΤΑΙΠΕΔ και σημείωσε ότι, στα 7 χρόνια ζωής, έχει κινητοποιήσει αξιοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων ύψους 8 δισ. ευρώ. «Μέχρι σήμερα (το ΤΑΙΠΕΔ) έχει αξιοποιήσει περιουσιακά στοιχεία αξίας πάνω από 8 δισ. ευρώ, με το συνολικό όφελος για την εθνική οικονομία να φθάνει στα 20 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των προκαταβολών πληρωμών, των τελών παραχώρησης, των υποχρεωτικών επενδύσεων κ.λπ.», είπε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή